Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Anchetă la cererea Consiliului de Securitate al ONU, privind incidentul din largul Fâşiei Gaza

Consiliul de Securitate al ONU a cerut demararea unei anchete privind intervenţia militară israelienă de luni, 31 mai, împotriva unui convoi propalestinian care transporta ajutor umanitar către Fâşia Gaza.
Totodată a fost solicitată eliberarea imediată a navelor sechestrate de israelieni şi a civililor detinuţi.

Israelul a fost criticat, luni, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, după raidul violent al unor comandouri israeliene asupra unui convoi format din mai multe nave, în care au fost ucişi cel puţin zece civili.

Statele arabe au cerut Consiliului să condamne în mod ferm Israelul şi demararea unei anchete internaţionale asupra circumstanţelor incidentului.

Cei 15 membri ai Consiliului au analizat termenii declaraţiei care ar fi trebuit să includă un apel la deschiderea unei asemenea anchete şi care ar fi putut, de asemenea, să conţină o cerere de ridicare a blocadei, dar nu o condamnare explicită a Israelului. De fapt, Statele Unite s-ar fi opus condamnării explicite a Israelului, potrivit unor diplomaţi.

Observatorul permanent din partea Ligii Arabe, Yahya Mahmassani, a declarat că grupul arab a dorit “o condamnare fermă”, deoarece (n.r. incidentul armat) s-a petrecut în apele internationale”.

Omologul său palestinian, Riyad Mansour, a declarat că aşteaptă din partea Consiliului “o reacţie decisivă”, mai exact, Israelul să dea socoteală”.
Cei doi au făcut aceste declaraţii înaintea reuniunii de urgenţă, convocată după incident, la solicitarera mai multor ţări, între care Turcia.

Nava abordată de Israel naviga sub pavilion turcesc, iar între cei ucişi s-ar afla mai mulţi cetăţeni turci.

Sursa:  MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.