Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Angajările pe pile în MApN sub lupa Justiţiei

Cu toate că relativ recent procurorii au reuşit să destructureze o amplă reţea de “aranjori” de concursuri de admitere şi angajare în MApN, se pare că precedentul nu a constituit o avertizare serioasă pentru un angajat al Spitalului Militar Craiova care a desfăşurat o adevărată operaţiune pe scară largă de trafic de influenţă şi primire de mită.

Poate cel mai surprinzător lucru este faptul că persoana deţinea funcţia de infirmieră la Spitalul Militar Craiova. Elena Aurel, salariat civil la Spitalul Militar Craiova (infirmieră), a fost deferită justiţiei pentru că a pretins de la 15 persoane sume importante de bani pentru a interveni pe lângă ofiţeri superiori din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, pentru a fi angajate în cadrul Armatei şi transferate în garnizoana dorită.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei Elena Aurel, pentru trafic de influenţă, în formă continuată (20 acte materiale).

Potrivit DNA, în perioada 2008-2012, inculpata Elena Aurel, a pretins de la 15 persoane suma totală de 38.600 euro şi 34.800 lei, din care a primit efectiv 33.100 euro şi 34.800 lei, despre care a susţinut că îi va remite unor ofiţeri superiori din cadrul Ministerului Apărării Naţionale pentru ca persoanele care au dat banii să fie încadrate în armată şi apoi să fie transferate în garnizoane cât mai apropiate de localităţile de domiciliu, prevalându-se de relaţiile pe care le-ar avea cu persoane cu funcţii de conducere din cadrul MApN.

La data de 25 aprilie 2012, inculpata Aurel Elena a primit de la una dintre aceste persoane suma de 2.000 de euro şi 1.000 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Astfel, în 26 aprilie 2012, Tribunalul Dolj a arestat-o pe Elena Aurel.

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobila aparţinând inculpatei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Dolj.

sursa: MEDIAFAX, AGEPRES, Amos News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

15 Responses to “Angajările pe pile în MApN sub lupa Justiţiei”

 1. ilie says:

  ASTA ESTE UN MIC FAS , IN RAPORT CU DEZASTRUL PROVOCAT LA SPITALUL MILITAR CENTRAL AL M.Ap.N , UNDE DIN PLUTONIER-BRANCARDIER , IN 15 ANI A AJUNS GENERAL MEDIC, METAMORFOZA PUR ROMANEASCA. DAR SE PARE CA FIRELE FIIND CAM INNODATE SE VOR CAUTA ACARI PAUNI DE TIPUL PREZENTAT MAI SUS. PACAT NU ASA SE FACE DREPTATE SI NU SE INTRONEAZA ORDINEA IN SISTEMUL MILITAR PRIN “COAFAREA”SITUATIEI. ESTE ACELAS MODEL CA SI LA PENSIILE MILITARE MASLUITE/RECALCULATE, CARE A PROVOCAT MARIREA BUGETULUI CU 17% !!!!!!!!!!!!!!!!SI MARI SI URIASE DEZORDINI IN SISTEM .

 2. karel knape says:

  Si fratzila? unde este fratzila?…

 3. gheo says:

  Pai, nu asta ne cer cei de dincolo … din vest, demascarea si condamnarea coruptilor … ha,ha,haaaaaa, de tot rasul, coruptia in armata romaniei era “cantonata” intro … “infirmiera” … ha,ha,ha,haaaaaa !!!, oare cine ori fi prostii ?, cei care inghitim “galusca” asta sau cei pe care ii platim “gras” sa ne-o spuna ???.

 4. karel knape says:

  Dinspre Strada Izvor nr. 110, fost 3-5, vin veşti bune. Edificiul antinaţional al „băieţilor deştepţi” din MApN a început să se clatine, se clatină în draci. „Băieţii deştepţi” sunt în alarmă de gradul zero. Cel mai „deştept” dintre ei, generalul Infractorian Spusu, nu se mai află la cârma celei de-a patra categorii de forţe ale Armatei, „categorie” de forţe special creată pentru el de către generalul de injustiţie Gabriel Mafiotovici Gobrea. Salut gestul liderului ministerial al Apărării şi sprijinul acordat acestuia de către liderul militar al Armatei, dar nu trebuie să ne oprim aici. Cazul „General Infractorian Spusu” trebuie lămurit în toate componentele şi dimensiunile sale morale, instituţionale şi infracţionale. Ştiu, înţeleg acest intermezzo strategic prin care a fost lăsat să respire, până dă grâul în copt, la comanda unei structuri despre care distinsul escroc nu ştie absolut nimic. Trebuie să aflăm cum de a fost posibil ca un agramat care nu ştie să citească nici măcar după dictare(sic!), un hoţ şi un şnapan ordinar, un derbedeu cum rar găseşti în cartierele cele mai famate ale societăţilor decăzute, cu şcoli cumpărate pe la colţurile de stradă ale tranziţiei, a obţinut cea dintâi stea de general la vârsta la care Prinţul William, Duce de Cambridge, nu este nici măcar căpitan, Prinţul având instruire militară pe bune, în şcoli pe bune, mâncând instrucţie de l-au găsit Aghiuţă şi toate rudele sale.
  Apoi, trebuie să ştim, cât mai neromanţat cu putinţă, mai întâi şi mai întâi,
  Cum:
  • acest derbedeu a reuşit, de la gradul de locotenent-major, să obţină toate gradele la excepţional, călcându-se în picioare orice normă posibilă, a oricărei lumi posibile?
  • acest escroc notoriu a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, el nefiind în stare de cea mai simplă judecată militară, trecută peste frontierele plutonului de deservire agrozootehnică?
  • acest anacolut ordinar a obţinut rangul de profesor universitar, ipochimenul nefiind capabil nici măcar să dibuie subiectul în propoziţia, extrem de complexă pentru cultura sa, „Eu mănânc.”?
  • acest borfaş a îmbârligat, vreme de 20 de ani, toţi liderii ministeriali, dar şi militari, ai instituţiei, indiferent dinspre ce culoare politică veneau primii sau din ce armă cei din urmă?
  • acest agramat şi tupeist fără egal a apărut pe coperta mai multor lucrări, una dintre acestea, trebuia să se întâmple, fiind şi premiată, evident în conclavul masturbator intelectual al instituţiei?
  • acest rar exemplar de nesimţire, avariţie şi jigodism, a ajuns să controleze economic mai bine de jumătate din Armată, dementul afirmând, nu de puţine ori, că obiectivul lui este să ajungă şef al SMG?
  Răspunzând acestor întrebări, şi nu numai, vom ajunge, poate, la concluzia că sistemul este bolnav. Nu, sistemul nu a fost şi nu este bolnav, au fost „bolnavi”, cu unele excepţii, nesemnificative în calea ascensiunii acestui escroc, fiecare în felul poftei sale hămesite, ce-i care l-au condus. Aş spune şi altceva: aceste lichele, băieţii deştepţi, nu au îmbolnăvit, nu au reuşit să îmbolnăvească sistemul; au ţinut, însă, părţi ale acestuia într-un prizonierat de tip medieval, strangulându-i funcţia reproductivă, anchilozându-i grav verticalitatea instituţională, compromiţându-i şi sabotându-i potenţialul creator şi demoralizându-l până la limita periculoasă a supravieţuirii. Răspunsurile ne vor îndrepta, invitabil, degetul arătător către unii sau alţii, dar nu spre târzii şi inutile acuze sau reproşuri. Vrem să ştim, pentru ca un asemenea caz, „cazul general Infractorian Spusu”, să nu se mai repete, indiferent de nivelul de escaladare şi „împlinire” instituţională.
  Acum, aflăm şi noi de pe unde putem, generalul de carton Infractorian Spusu bate disperat pe la uşile celor pe care i-a „sponsorizat”, dar aceştia nu şi-l mai amintesc, habar nu au cine este acest gunoi al creaţiei submilitare. Dar golanul nu stă cu mâinile în sân, a scos la bătaie dovezile, probele, instrumentele de şantaj, mizând în special pe „probele” culese din locaţiile în care mai-marii de tot felul, şi ei băieţi deştepţi, se întâlneau în discrete şedinţe de lucru şi analiză extraconjugală, în compania unor doamne din înalta societate de consum.
  Cum de a fost posibil un asemenea afront la adresa istorică a condiţiei militare naţionale? Cam ştim răspunsul, de fapt detalii ale răspunsului care nu au putut fi ascunse bunului simţ colectiv şi percepţiei sale discrete. Dar, axiomatic, neangajându-ne în detalii specifice şi elemente de folclor, răspunsul ar fi acesta: Au pus botul! Toţi cei care i-au asigurat ascensiunea şi protecţia au pus botul, domnilor! Cunoscând îndeaproape, uneori periculos de îndeaproape(!), evoluţia acestui gunoi, eram convins, fapt afirmat public în mod repetat, că generalul Infractorian Spusu îşi va rupe gâtul numai atunci când la conducerea instituţiei va veni cineva care nu va pune botul. Am aşteptat cam mult, dar a venit! Nu este suficient, însă. Trebuie extirpaţi sistemului şi „băieţii băiatului deştept”. Dar ce-mi este dat să aud? Aud, bunăoară, că un băieţică, crescut după asemănarea întocmai a pungaşului, tânjeşte din răsputeri să îi ia locul. Zău, nu-mi vine să cred! Măi, băieţică, măi nebunaticule, tu chiar te-ai zăpăcit personal? Ţi-a luat scumpa noastră irealitate şi puţintica minte pe care o ai şi pe care nu vrei s-o arăţi nimănui? Cum se poate una ca asta? Ai uitat chiar atât de repede că ai fost, la birou, mâna dreaptă a escrocului, iar la budă mâna lui stângă? Ai uitat, prostuţule, stai, cum îţi zice, am uitat, ba nu, Sclava Isaura, că la semnătură te băga doar pe tălică? Ia vezi, potoleşte-te că punem carandaşul pe matale şi, apoi, în acordurile muzicii reprezentative, te băgăm în costum de ceremonie la Legea 18, revăzută şi adăugită şi n-o să-ţi fie bine, măi pierdutule! Ştim, te-ai lăudat peste tot, 24 din 24, că dacă vine ministru consăteanul tău, vei trăi de-adevăratelea visul ce-ai visat. Mă zăpăcilă, tu chiar nu înţelegi că s-a schimbat ceva în Ţara asta a noastră? Că pungaşii, infractorii şi escrocii au de ales, unii la puşcărie, alţii la brutărie? Că în chestiuni de verticalitate, moralitate şi dreptate ministrul de-acum n-are, mamă, n-are tată, n-are consăteni? Hai, că m-ai enervat, a început să-mi fie cald, rău de tot!

  Cine va urma dintre băieţii deştepţi? Nu sunt puţini, îi cam ştie lumea, se ştiu şi ei, iar eu nu vreau să influenţez dispreţul popular, doar, ca bun cetăţean, îl întreţin şi, după puterile mele, îl potenţez(!). Răsfoiesc dosarele băieţilor deştepţi. Dacă ar fi după mine, mâine, ca să le oferim o bucurie, totuşi, la o prăjină de la răsăritul Soarelui, le-aş pune la toţi deodată legea de gât, dar am oleacă răbdare. Mă uit în fişele lor antropologice şi îmi încolţeşte o ideea: să cadă prin „tragere la sorţi”, bine organizată (ca la 6 din 49!), alegându-i după înălţime, înălţimile trupurilor lor, îmbuibate de fărădelegi de tot felul, fiind cuprinse între 1,58 şi 1,94. Metoda se numeşte „Alegerea dirijat-întâmplătoare, după înălţime şi rol, a băieţilor deştepţi din MApN”. Ce ziceţi?

  Ca bun român, îi doresc generalului Infractorian Spusu viaţă îndelungată, multe sute de ani de puşcărie, dintre care toţi anii care depăşesc potenţialul său biologic să îi petreacă împăiat sau în formol, într-o închisoare de minimă securitate.

  Doamne ajută!
  Colonel(r) Costinel Petrache
  P.S. În vederea editării lucrării „Generalul Infractorian Spusu între funcţia de patru stele şi închisoarea de cinci stele”, aştept „povestirile” voastre!
  fratilaaaaaaaaaaaaa…..unde esti fratzila????????????????????

 5. hekmatiar says:

  Praf in ochi, dar avansarile la apelul de seara? O civila nenorocita pateaza imaginea mapn, dar restul, ofiteri din bucatari, croitori etc. nu PATEAZA? Generali cati in armata Chinei, nu deranjeaza? plm

 6. catalin says:

  Jos palaria, domnule colonel (r) Costinel Petrache!

 7. Marlon Juvet says:

  hekmatiare taică, pentru ofiţeri din croitori şi bucătari, uită-te la Jandarmerie şi Poliţie, aci ie vorba de memri ai Armăţii.

 8. dodo says:

  Lucrurile se vor calma incredibil de repede.Nu exista PREOCUPARE POLITICA pentru o schimbare reala a sistemului viciat in problema resursei umane (angajari ,primovari,selectii,avansari,numiri etc).
  Daca ce spune LENITSOC se va adeveri,si se pare ca da, nu este decat un gest de exprimare a nadufului actualului ministru,fost si el militar,” contemporan” cu persoana incriminata,care l-a vazut crescand pe acest personaj aparte (gen foarte apreciat de altfel la noi ,inclusiv in armata) la dimensiunile de acum.Probabil si la indemnurile catorva din anturajul sau va mai misca o piesa ,doua tot dintre cei care sant atat de evident nepotriviti incat nici nu e nevoie de ” dezvaluirile” lui LENITSOC pentru a le cunoaste evolutia si calitatile.
  Este un zvac,nimic mai mult,as putea spune chiar frustari personale,nu au nimic in comun cu o asanare a sistemului.Pana la urma ,toti ministrii au facut schimbari din astea ,Oprea a excelat chiar,spre bucuria multora,care vedeau in ele germenii asanarii si spre disperarea celor de acum,dar nimeni nu a afectat sistemul care are mersul sau ,specific armatei noastre ,de la revolutie incoace si poarta amprenta FSN,PDSR,PSD cu mici pauze intre alte guvernari;iar acum se va revigora iarasi dupa acelasi model.Pana la urma Zisu este creatia lui Babiuc (PSD),toti ministrii si sefii SMG de dupa aceea si l-au predat unul altuia ca pe un pretios talisman ce reprezenta fratia dintre ei(fiecare adaugandu-i cate o noua “imbunatatire”)chiar daca faceau tot la fel declaratii mestesugite,scrise de consilieri inraiti, despre schimbare.
  Deci,nu e mare branza,ci doar o mutare de colo pana colo a unui general,si aia facuta cred cu regrete ascunse,fiindca de fapt si actualul ministru avea mare nevoie de serviciile sale,greu de facut de altcineva,la fel de bine.
  Ce scrie Costinel este fara indoiala adevarat,dar e prea mult talent artistic risipit pentru aceste chestii ce par fortate venind de la unul care are si el pacatele lui in trecut,pacat de munca si de eruditia sa,sa scrie o carte adevarata ,o asteptam de mult !

 9. hi..hi..hi.. says:

  La ce divizie era secreta politic costinel ? Ia intrebatil cum verifica caietele de progatire politica si ideologica in decembrie 1989… Mai, costinele, mai… Scrii bine, dar stii ce schelete ai in dulap. Pune pe altul, curat, sa o faca in locul tau, iar tu … TACI, politrucule.

 10. lica says:

  MAFIA AVANSARILOR LA APELUL DE SEARA , INCALCAND GROSOLAN LEGEA 80/1995 DE CATRE GABITA OPREA-FIXATIV. N.CEAUSESCU A AVANSAT IN 25 DE ANI 3 GENERALI DE ARMATA IAR BASESCU A AVANSAT IN 7 ANI , 27 DE GENERALI DE ARMATA PLUS ALTI 1000.
  LISTA secreta a celor care au fost facuti colonei de Gabriel Oprea pentru servicii politice. Unii nici nu au facut stagiul militar
  Antena 3 a publicat o lista cuprinzând mai multe persone din viaţa publică românească, avansate în grad militar, de fostul ministru UNPR al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea. Cei mulţi din lista publicată de Antena 3 au primit gradul de colonel, unii având grade militare mult mai mici. În listă sunt incluşi de-a valma politicieni, jurnalişti, foşti miniştri, primari, preşedinţi de consilii judeţene.Printre ei şi Robert Turcescu, în dreptul nuemuşui fiind trecută apartenenţa politică: „PDL” şi gradul acordat: „colonel”.

  Colonel a ajuns, conform aceleiaaşi surse, şi fostul prim-ministru de 78 de zile, Mihai Răzvan Ungureanu.

  Printre cei avansaţi la gradul de colonel se află şi fosta secetară şefă a lui Boc, Ştefania Ferencz.

  Conform informaţiilor difuzate de Antena 3, Turcescu a ajuns colonel deşi nu şi-a satifăcut nici măcar serviciul militar.

  Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a anunţat la Antena 3 că Armata va declanşa procedura în Justiţie pentru anularea ordinelor lui Oprea, pe care- consideră responsabil de gest, de avanasare în grad a oamenilor politici şi a jurnaliştilor.

  Din lista:

  – Apostu Sorin – PDL – Locotenent – colonel – 2011
  – Arnăutu Decebal – PDL – Colonel – 2010
  – Bardan Cornel Ştefan – PDL – Colonel – 2010
  – Blejnar Sorin – Şef ANAF – PDL – Colonel – 2011
  – Botiş Ioan – Nelu – Deputat, Ministrul Muncii – PDL 2010
  – Boureanu Cristian – Deputat – PDL – Colonel – 2011
  – Brînză William Gabriel – Deputat – PDL – Locotenent Colonel – 2011
  – Brînză Daniel – Secretar Executiv Diaspora – PDL – Colonel – 2011
  – Falcă Gheorghe – Primar Arad – PDL – Maior – 2010
  – Ferencz Ştefania Gabriela – Secretar Adjunct al Guvernului – PDL – maior
  – Flutur Gheorghe – Preşedinte Consiliu Judeţean Suceava – PDL- Colonel 2011
  – Alexandru Lăzărescu – Director TVR – PDL – colonel – 2011
  – Robert Turcescu – Jurnalist – PDL – Colonel – 2010
  – Mihai Răzvan Ungureanu – Premier – PDL – Colonel 2011
  – Gheorghe Ştefan – PDL Neamţ – PDL – Colonel 2010
  – Ialomiţeanu Gheorghe – Ministru de Finanţe – PDL – Colonel 2010
  – Iliescu Valentin Adrian – Şeful Dep. pt. Relaţia cu Parlamentul- PDL- Colonel 2010
  – Liviu Negoiţă – Primar sect.3 – PDL – Colonel 2012
  – Oltean Ioan – Deputat – PDL Colonel 2010
  – Preda Cezar Florin – Vicepreşedinte PDL – Colonel 2011

 11. dodo says:

  Se vaicaresc unii ca vezi doamne Nastase e primul prim-ministru din ISTORIA romanilor condamnat fapte nepolitice (hot,bandit,corupt,spagar) si nu da bine inafara…ha,ha, ha;dar faptul ca tot din perioada domniei lui Nastase avem pe primii doi sefi ai SMG din ISTORIA romanilor condamnati pentru aceleasi fapte de drept comun-hotie,furt,discretionism-e vorba de gl.Popescu Mihail si gl.Badalan Eugen,ce mai trebuie spus?!
  Postcomunismul a creat aceasta uratenie politica- FSN,PDSR,PSD,coliba piratilor comunisti din cercul 2 si 3,care au transformat reperele morale ale poporului roman ,ridicand la rang de virtute hotia si furtul din banul public.
  De ce tocmai Petrache Costinel,activist din linia 3 ,acest Adrian Paunescu al armatei, infiereaza cu zel comunist unele faradelegi de azi,este el cumva din alta plamada?!
  Nu tovarasi,e chiar din aluatul acesta otravit care a adus mizeria in tara noastra,numai ca el,mai poet din fire,mai literat ,nu a fost suficient de abil sa participe la jaf si marire,a ramas pe din afara ,scuipat chiar de fostii activisti care si azi au suficiente retele peste tot in armata.Ce spune el,e doar revarsarea de venin care i-a otravit sufletul vazandu-se marginalizat.
  Cine vede doar relele lui Oprea este limitat.El a profitat de terenul asternut de cei dinainte,el a fost doar pragmatic pentru partidul sau,dar a facut si mult bine armatei prin unele masuri pe care le-a impus guvernului Boc,care nu s-ar fi luat in veci de clasa politica(pensiile marite,unele functii ridicate s.a.).
  La puscarie cu hotii.Gheata a fost sparta.

 12. gabriel says:

  Solicit domnului ministru al apararii nationale Dobritoiu, emiterea unui ordin de concentrare pe timp de trei zile a ofiterilor din lista. In prima zi de concentrare, acestia sa fie prezentati public ( in prezenta televiziunilor si a presei scrise) prin citirea ordinelor de avansare in grad, continuand cu inscrierea la cuvant a acestora, in care fiecare sa prezinte meritele pentru dobandirea gradului. In a doua zi de concentrare, tot in prezenta presei, a agentiilor de presa interne si internationale, in special din tarile membre NATO, acestia sa participe la o aplicatie militara de anvergura in poligonul Cincu, unde in caliate de militari de elita sa prezinte tehnici in manuirea armamentului, a tehnicii de lupta si tot ce reprezinta arta razboiului modern. In finalul aplicatiei, acestia sa execute obligatoriu si cea mai spectaculoasa parte a aplicatiei – saltul cu parasuta (corespondentul avansarii). In a treia zi de concentrare, intr-un cadru festiv, dar tot in prezenta presei, acestora sa li se inmaneze nu diplome ci hotararile judecatoresti de retrogradare militara !!!. As ruga pe domnul ministru sa nu aminteasca in niciun fel, despre deciziile de recalculare/revizuire a pensiilor acestora, pentru ca va avea surpriza, sa constate un lucru de care era foarte ingrijorat cu cateva zile in urma, anume, cine sunt acei colonei care au o pensie la fel s-au chiar mai mica decat a unui maistru militar sau subofiter.

 13. gabriel says:

  In comentariul meu observ cateva greseli gramaticale. Rog a nu fi luate in seama, nu se intampla doar mie. Ma simt obligat sa fac si o completare, in sensul ca la festivitatea de inmanare a hotararilor judecatoresti de retrogradare militara sa nu aiba loc pupaturi pe obraji ci, doar sa li se arate insistent celor in cauza.

 14. lica says:

  Generalul de brigadă Ioan Sîrbu deţine recordul avansărilor atât în cariera profesională, cât şi în cea militară. Printr-un lung şir de falsuri, în numai 15 ani, el a ajuns din plutonier
  Generalul de brigadă Ioan Sîrbu deţine recordul avansărilor atât în cariera profesională, cât şi în cea militară. Printr-un lung şir de falsuri, în numai 15 ani, el a ajuns din plutonier major comandantul celei mai mari unităţi medicale a Armatei.
  Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central Bucureşti (SMC) se află aproape în pragul dezastrului, după ce, anul trecut, actualul comandant, generalul de brigadă Ioan Sîrbu, i-a dat afară pe cei mai valoroşi medici specialişti. Mai multe rapoarte, în care se reclamă scăderea drastică a calităţii actului medical la SMC, au ajuns pe biroul preşedintelui Traian Băsescu.
  Cu toate acestea, nimic nu pare să tulbure “dictatura militară” instaurată la SMC de fostul brancardier Ioan Sîrbu, mai ales că, printre cei care l-au susţinut încălcând grav legea, se află mulţi apropiaţi ai preşedintelui.
  În 1990, Ioan Sîrbu era un simplu brancardier, cu grad de plutonier, şi făcea serviciu de gardă la poarta Spitalului Militar. În 15 ani, a ajuns general de brigadă, cercetător ştiinţific principal şi comandantul spitalului, printr-un şir de falsuri, la care mai-marii armatei au închis ochii.
  A intrat la Facultatea de Stomatologie ilegal, fără examen, doar printr-un ordin al ministrului apărării de atunci, Victor Atanasie Stănculescu. Sîrbu adresase o cerere acestuia, în care se plângea că, pe vremea comunismului, ar fi fost oprimat şi că picase la Medicină din motive politice. Fără să aducă însă vreo hotărâre judecătorească sau alte dovezi în acest sens.
  Student prin “ordin de zi”
  Fără nicio jenă, pe 30 mai 1990, MApN a trimis o adresă către Inspectoratul General pentru Învăţământul Superior Militar prin care se comunica decizia de înscriere a plutonierului major Ioan Sîrbu la Institutul Medico Militar, specializarea stomatologie. Această decizie era calificată ca fiind “un act de dreptate faţă de abuzurile regimului trecut”.
  Câteva luni mai târziu, comandantul Institutului Medico Militar (IMM), profesor doctor docent Gheorghe Niculescu, ordona înscrierea lui Sîrbu la Facultatea de Stomatologie din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie Bucureşti printr-o adresă către ministrul învăţământului. Aşa se face că în 1990, sfidând flagrant legea, Facultatea de Stomatologie îl înscrie direct în semestrul II pe plutonierul major Ioan Sîrbu, echivalându-i acestuia concursul de admitere din 1985 picat la acea vreme cu nota 6.48!
  Astfel, Ioan Sîrbu a fost băgat la Facultatea de Stomatologie de către ministrul apărării fără nicio justificare legală, fiind unicul caz de acest gen în istoria învăţământului românesc. Faptul este cunoscut de mai mult timp, dar autorităţile statului nici măcar nu au mimat o anchetă.
  Medic rezident pe copii xerox
  Mediile foarte mici cu care Sîrbu a picat de fiecare dată admiterea la IMM nu au nicio legătură cu vreo persecuţie politică. Dacă într-adevăr ar fi fost persecutat, actualul general, care era şi membru UTC, nu ar mai fi prins Revoluţia cu gradele de subofiţer pe umăr. Deşi foştii colegi l-au caracterizat pe Ioan Sîrbu drept un student mediocru, acesta se laudă că a avut zece pe linie în facultate.
  Fostul plutonier trece astăzi sub tăcere faptul că, în anul V, şi-a mărit toate notele slabe de la examenele din anii anteriori. Aprobarea rectorului de atunci, Laurenţiu M. Popescu, pentru mărirea notelor din anii I şi II contravine şi ea flagrant Legii învăţământului în vigoare în 1995.
  Mai mult, pe cererile de mărire de notă se regăsesc scrisuri şi semnături total diferite, ceea ce înseamnă că aceste documente sunt lovite de nulitate. A obţinut apoi pe bandă rulantă, “la apelul de seară”, diploma de medic specialist, fără să facă măcar un singur minut de rezidenţiat! În domeniul medical, stagiile minime, după terminarea facultăţii, sunt cinci ani de rezidenţiat, în urma căruia se obţine titlul de medic specialist şi alţi cinci ani de medic specialist pentru gradul de medic primar.
  În privinţa rezidenţiatului, surse din Direcţia Medicală a Armatei ne-au confirmat că Ioan Sîrbu a sărit peste acest stagiu obligatoriu. Ne-au relatat şi cum, după terminarea facultăţii, Sîrbu a obţinut o bursă de trei luni la clinica prof. dr. Leonard Linkow, din New York. Întors acasă, Sîrbu a obţinut de la UMF echivalarea diplomei obţinute în SUA cu rezidenţiatul. Această echivalare s-a făcut doar în baza unei copii după o adeverinţă. La Rectoratul UMF nu există date nici despre locul şi nici despre perioada în care şi-ar fi făcut Ioan Sîrbu rezidenţiatul.
  Vechime didactică falsă
  Ioan Sîrbu a dus o furibundă goană şi pentru legitimarea ca şi cadru universitar. Nu s-a mai “încurcat” cu gradele de preparator şi asistent universitar, sărind direct la cel de şef de lucrări, cu complicitatea foştilor rectori ai UMF “Carol Davila”. Printre condiţiile stipulate de lege pentru obţinerea titlurilor didactice de şef de lucrări şi conferenţiar se numără şi vechimea didactică obligatorie de 9 ani şi, respectiv, 20 de ani.
  Pentru a eluda aceste prevederi şi a-l ajuta astfel pe Ioan Sîrbu să obţină mult-râvnitele titluri universitare, fostul şi actualul rector al UMF “Carol Davila” s-a folosit de un tertip: a considerat vechimea în muncă drept vechime didactică. Astfel, prin Decizia nr. 5.084 din 24 februarie 2003, Ioan Sîrbu este numit prin concurs, pe postul de şef de lucrări la Catedra Implantologie Orală.
  În document se specifică negru pe alb că doctorul Sîrbu avea la acea dată o vechime didactică de 20 de ani. Acest lucru este imposibil pentru că exact cu 20 de ani înainte, în iunie 1982, actualul general tocmai luase bacalaureatul! Rectoratul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” a considerat activitatea de portar, brancardier şi student a lui Sîrbu drept “vechime didactică”!
  Doi ani mai târziu, în 2005, Ioan Sîrbu era înaintat din nou în grad universitar, pe postul de conferenţiar, cu o vechime didactică de 22 de ani. Această “vechime didactică” s-a materializat şi într-un spor salarial. Contactat de ziarul “Adevărul”, Ioan Sîrbu a refuzat să comenteze situaţia sa profesională.
  Cea mai neagră zi a fost albă
  “Prin eliminarea medicilor de valoare, calitatea şi cantitatea serviciilor medicale prestate de Spitalul Militar Bucureşti au scăzut dramatic. S-au redus, de asemenea, şi adresabilitatea şi, în consecinţă, fondurile obţinute de spital de la Casa de Asigurări de Sănătate se vor reduce dramatic. Subfinanţarea drastică va determina, în cele din urmă, închiderea Spitalului Militar”, se arată într-unul din rapoartele remise Preşedinţiei României.
  Alţi medici militari, care cunosc foarte bine situaţia gravă în care se zbate SMC, nu exclud nici varianta falimentării deliberate a spitalului. Interesele sunt enorme, ţinând cont de faptul că SMC dispune de aparatură medicală în valoare de sute de milioane de euro, achiziţionată recent din credite obţinute de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi garantate de guvern, clădiri şi mai ales o suprafaţă foarte mare de teren aflată chiar în centrul Capitalei.
  Ioan Sîrbu a negat toate acuzaţiile, declarând că, după pensionările din 2005, dimpotrivă, calitatea actului medical s-a menţinut şi chiar a crescut. Generalul spune că totuşi regretă decizia de a-i pensiona pe medicii militari, dar nu avea ce să facă. “Pot spune că ziua aceea a fost cea mai neagră zi din viaţa mea”, ne-a declarat Ioan Sîrbu.
  Atentat la siguranţa naţională
  Apropiaţii generalului Ioan Sîrbu au o explicaţie plauzibilă pentru strădania acestuia de a decapita cu orice preţ Institutul Medico Militar. Fostul plutonier nu ar fi uitat niciodată că, în anii 80′, a picat ruşinos de trei ori, cu medii foarte mici, la admiterea în această instituţie. Numit iniţial şef al IMM, în 2004, Sîrbu a renunţat la această funcţie pentru şefia cu mai mare “greutate” a SMC.
  Strânsa legătură cu şefii Armatei reiese clar din “permisiunea” lui Sîrbu de a sări toate treptele ierarhice şi de a obţine aprobări direct de la ministru. Astfel, fără să ţină cont de treptele ierarhiei militare, Ioan Sîrbu a făcut un raport pe care l-a înaintat direct ministrului Teodor Atanasiu.
  În raport, generalul a propus nici mai mult, nici mai puţin decât desfiinţarea Facultăţii de Perfecţionare şi Specializare din IMM, fără de care instituţia de învăţământ nu putea exista, pe motiv că nu ar mai fi nevoie de ea. Ulterior, Ioan Sîrbu a contribuit decisiv la desfiinţarea clinicilor universitare din SMC, acolo unde se pregăteau studenţii militari ai IMM. Prin această manevră, s-a pregătit practic terenul pentru pensionarea forţată a celor mai mulţi medici specialişti, profesori universitari, care lucrau la clinici.
  Aceste acţiuni iresponsabile au fost catalogate drept “o lovitură imensă de imagine negativă pentru Armată” şi “un atentat la siguranţa naţională”, prin distrugerea suportului medical major al Armatei.
  Posturi de fochişti pentru savanţii medicinei militare
  La insistenţele generalului Sîrbu, în 16 septembrie 2005 a avut loc o şedinţă de lucru a conducerii MApN, în care ministrul Teodor Atanasiu a hotărât micşorarea numărului de posturi de medici din spitalele militare. Pretextul? Reducerea cheltuielilor de personal bugetar.
  Deşi i s-a atras atenţia că personalul militar vizat este plătit din fondurile caselor de asigurări de sănătate, şi nu din cele ale MApN, fostul ministru al apărării a dispus formularea propunerilor nominale de desfiinţare a funcţiilor medicilor care cumulau pensia militară cu salariul.
  De listele SMC s-au ocupat generalul Sîrbu şi soţia sa, Olimpia, “unsă” şefă la Resurse Umane chiar de bărbatul ei. În felul acesta, şeful SMC nu a ratat ocazia de a-i pune pe liber pe toţi cei care îl incomodau şi care ştiau foarte bine modul fraudulos în care şi-a construit cariera, atât cea medicală, cât şi cea militară. Sârbu nu s-a mai sinchisit să respecte criteriul din ordinul Direcţiei Medicale privind “examinarea profesională în urma căreia vor fi selecţionate persoanele care urmează a fi concediate”.
  Culmea, şeful SMC pretinde că a urmărit doar binele spitalului. “Pentru binele spitalului, a trebuit să iau această decizie. Suntem preocupaţi permanent să creştem standardul profesional”, a declarat Ioan Sîrbu. Mai mult, acesta consideră că medicii rămaşi “sunt peste cei care au plecat”.
  Reamintim că printre somităţile puse pe liber de fostul brancardier de la SMC se numără nume “grele” din lumea medicală: prof. dr. Benone Cârstocea – şeful Clinicii Oftalmologie, conf. dr. Penelopa Marinescu – şefa Clinicii Chirurgie Plastică Reconstructivă şi Arsuri, dr. Nicolae Pavelescu – şeful Secţiei Balneologie, Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală, prof. dr. Mihai Bana – şeful Clinicii de Urologie, prof. dr. Ioan Ţintoiu – şeful Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei, prof. dr. Ioan Nedelcu – şeful Clinicii Dermatologie, conf. univ. dr. Petre Brătilă – şeful Clinicii de Ginecologie, medic primar Emil Cramer – şeful Secţiei Neurochirurgie, dr. Constantin Morgoş – directorul medical adjunct al SMC, profesor doctor Vasile Ciuchi şi mulţi alţii.
  În momentul în care au fost anunţaţi că posturile lor vor fi restructurate, generalul Sîrbu le-a propus acestor renumiţi medici să rămână în cadrul spitalului pe post de portar, brancardier sau fochist.
  Ministerul Apărării tace mâlc
  În urmă cu aproape două săptămâni am încercat să avem o discuţie cu reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Apărării. Pentru aceasta am stabilit o întâlnire chiar la sediul MApN. În momentul în care am ajuns acolo am fost întâmpinaţi de către colonelul Gheorghe Flutur, care ne-a anunţat că întrevederea nu mai poate avea loc. Cu toate acestea, i-am prezentat colonelului Flutur o parte din documentele pe care le avem.
  După aproximativ 10 minute, reprezentantul MApN a plecat brusc, pretextând că are o întâlnire foarte importantă. Înainte de a pleca ne-a promis că, “în cel mai scurt timp”, vom avea un răspuns oficial la întrebările puse. Precizăm că ne-am deplasat la sediul Ministerului Apărării la solicitarea unui funcţionar al acestei instituţii. Pe tot parcursul anchetei noastre au fost exercitate diverse presiuni din diferite medii pentru a stopa demersul nostru jurnalistic.
  Scos basma curată de “generalul NUP”
  Mulţi dintre medicii pensionaţi abuziv şi-au căutat dreptatea în justiţie, dând în judecată MApN sau formulând plângeri penale împotriva generalului Ioan Sîrbu pentru abuz în serviciu. Niciunul dintre aceştia nu a avut sorţi de izbândă. Tribunalul Bucureşti le-a respins acţiunile pe bandă rulantă, judecătorii neobosindu-se nici măcar să motiveze hotărârile.
  Şeful SMC spune că a câştigat toate procesele pentru că a avut dreptate. La Parchetul Militar, matrapazlâcurile generalului au fost anchetate de procurorul Samoilă Joarză, supranumit şi “generalul NUP” (neînceperea urmăririi penale), care a “îngropat” plângerile.
  Controversatul Samoilă Joarză, cel care a muşamalizat şi cazul asasinării inginerului Gheorghe Ursu, a fost acuzat că nu întâmplător l-ar fi scos basma curată pe şeful SMC, ci pentru că ar fi beneficiat de servicii stomatologice gratuite (implanturi dentare) la unul dintre cabinetele lui Ioan Sîrbu.
  Printre susţinătorii lui Ioan Sîrbu se numără fostul şef al Statului Major General al Armatei generalul Mihai Popescu, fostul consilier prezidenţial Ioan Talpeş (acuzat de ex-comandantul Direcţiei Militare Medicale generalul Şerban Marinescu că ar fi făcut presiuni asupra sa să semneze decizia de numire pe post a lui Ioan Sîrbu), fostul ministru al apărării Teodor Atanasiu, generalul de brigadă Cătălin Zisu, şeful Comandamentului Logistic, Eugen Bădălan, fostul şef al Statului Major General şi alţii.

  Avansat în defavoarea altor ofiţeri
  Pe lângă cariera medicală fulminantă, Ioan Sîrbu a avut şi o ascensiune militară pe măsură. În 16 ani, el a avansat de la gradul de plutonier la cel de general de brigadă (lt. maj. în 1992, cpt. în 1994, maior în 1999, lt.col. în 2000, col. în 2002 şi gen. bg. în 2004).
  Avansările s-au făcut ilegal, fără respectarea termenelor prevăzute de Ghidul Carierei Militare. În acest timp, colegii săi de generaţie care au respectat legile au ajuns cel mult maiori. Potrivit unor surse din MApN, avansarea lui Ioan Sîrbu la gradul de general s-a făcut în defavoarea unor valoroşi medici militari, care îndeplineau condiţiile legale şi aveau şi merite medicale excepţionale.

 15. CD says:

  Mizeria avansărilor politice (preluare Fil. SCMD, col. Irimiea Mihai – Ploiesti)
  Ploiești, 25 mai 2012
  Într-o seară târziu în noapte, un post de televiziune a dat publicității o listă cu 60 de persoane, din cele peste 2.700, cărora li s-au acordat grade militare. Erau politicieni, persoane numite pe criterii politice în diferite funcții ale statului, aleși locali ș.a. în totalitate oameni care nu au avut și nu au nimic în comun cu armata și valorile ei. Dimpotrivă.
  Am fost siderat, ca toți militarii de carieră, de nivelul atât de coborât la care a fost împinsă și pe această cale instituția militară, tocmai de către cel care trebuia să vegheze la prestigiul acesteia – ministrul apărării. S-a dovedit că modul aberant în care ministrul în cauză a primit la rându-i grade militare pe criterii numai de el știute, a fost considerat ca o normalitate și, prin urmare, a aplicat-o. Apartenența politică a celor care au primit însemne militare- reprezentanți ai clientelei pdl-iste, nu face decât să ne ducă cu gândul că ministrul apărării a înțeles în acest fel să facă niște servicii celor care l-au sprijinit să intre în Parlament pe scara de serviciu. O scară pe care de obicei se și iese.
  Eu sunt colonel în rezervă al Armatei Române și m-am simțit umilit încă o dată. Este jignirea supremă pe care un militar de carieră, în activitate sau în rezervă, o poate primi. Să fii alăturat unui lot de persoane ales pe criterii clientelare și servilism în slujba puterii, mulți dintre aceștia bănuiți de grave încălcări ale prevederilor legale și abuzuri în funcțiile pe care le-au deținut, este prea mult.
  Deși ora era târzie, am fost sunat de câțiva colegi. Erau la fel de surprinși de ceea ce au auzit. Ei se întrebau cum este posibil ca, odată cu campania murdară de a discredita armata, când militarii în rezervă erau umiliți și obligați să-și caute drepturile în justiție, ministrul apărării și șeful statului avansau acoliții pe bandă rulantă. Cum a fost posibil ca unii să primească grade și introduși în categoria pensionarilor militari când militarilor de carieră li se tăiau fără nicio baza legală pensiile și li se nega dreptul de duce un trai decent?
  Să facem un exercițiu de logică. Este normal ca un soldat, gradat sau subofiţer care își pierde viața în misiuni internaționale să primească gradul onorific de sublocotenent, iar un lăudător al regimului realizator TV, care nici nu a făcut armata, să i se acorde gradul de colonel?
  Aceste avansări, în dispreț total față de bunul simț, au avut ca efect schimbarea realității, care ni se oferea atunci când se prezenta situația recalculării pensiilor militarilor. Procentul celor cu pensie diminuată apărea mai mic, în condițiile în care numărul total de rezerviști era ridicat artificial la cote aberante.
  Dar dacă să spunem că în cazul militarilor rezerviști efectele nu au o semnificație deosebită, în cazul militarilor în activitate , avansările de această natură sunt catastrofale și bulversante. Din nefericire, astfel de situații există. Deși am mai semnalat, readuc în atenție un caz tipic. Este cel al unui plutonier din Ploiești, care, deși a avut mai multe dosare penale, „remarcându-se” prin abateri disciplinare şi infracţiuni – (inclusiv sustragerea unei arme de la corpul de gardă), comportament nedemn de cariera militară, fapt pentru care o perioada a fost chiar trecut în rezervă, în prezent este maior într-o structură importantă a armatei. Analiza de curățare și reparații promisă de actualul ministru trebuie să fie prezentă și în rândul militarilor activi.
  Ar fi periculos și contraproductiv pentru instituție să rămână în spate cu această entitate toxică.
  Intervenția actualului ministru Corneliu Dobrițoiu a lăsat să se înțeleagă că se va întreprinde o analiză, iar cei vinovați vor da socoteală.
  Ne exprimăm speranța și încrederea că așa va fi!
  Col. (r.) dr. Dumitru Codiță