Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Angajat al MApN a câștigat la CEDO

Un angajat al MApN a câştigat un proces la CEDO împotriva statului român.Gabriel Hulea trebuie să primească 8.000 de euro daune morale, pentru că i-a fost refuzat concediul pentru creşterea copilului, pe motiv că este bărbat.

CEDO a decis că autorităţile din România se fac vinovate de discriminare în acest caz.

Legea din România permite şi taţilor să stea acasă în concediul pentru creşterea copilului, dar nu întotdeauna această lege este aplicată.

Gabriel Hulea a afirmat, intervievat fiind de Antena3 că soția lui a trebuit, după 10 luni de zile de la nașterea copilului, să-şi reia activitatea.
Omul, deşi a solicitat concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului în mod repetat, i-au fost toate cererile refuzate, pe motivul că Legea 80/95, Statutul cadrelor militare, nu permite cadrelor militare bărbaţi.

În septembrie 2005, s-a adresat instanţei CEDO de la Strasbourg şi abia după 7 ani i s-a făcut dreptate.

Hulea a declarat că pentru el contează faptul că i-a fost redată onoarea, demnitatea.
“Onoarea, demnitatea. contează mai mult decât faptul că, ştiu eu, a apărut o oarecare compensaţie, care oricum este tardivă şi nu ştiu dacă poate înlocui lucruri mai importante pentru mine, care ţin de linişte sufletească”, a spus Hulea.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

16 Responses to “Angajat al MApN a câștigat la CEDO”

 1. Mirea says:

  Cunoasteti ceva despre mandatele postale cu diferite sume de bani trimise cadrelor in rezerva si retragere de casa Sectoriala de pensii a M.Ap.N. ? Unde se poate gasi o explicatie. Mai multi colegi m-au intrebat daca a aparut ceva pe net sau presa! Colegii sunt din cei carora li sa luat din pensii! Poate publicati ceva pe aceast site! Multumesc!

 2. indisciplinatu says:

  “Un angajat” al MApN…vedeti, de aici pleaca bataia joc impotriva militarilor romani…cum adica, un angajat????
  Suna a normalitate sa fi “angajat” in armata, ca si cum institutia asta se “populeaza” cu oricine…
  Dar ati avut grija sa spuneti ca “angajatului” in cauza nu i s-au aplicat prevederi din statutul cadrelor militare….rusinos…de ce va e frica sa spuneti,..cpt. X,..col. Y sau sergentul Z au castigat un proces la CEDO..NU!!..mai pe sestache, sa nu deranjam cumva pe cineva,..un simplu”angajat” da mai bine in mass-media…rusinos mod de a spune adevarul.

 3. Ion Utza Supritu says:

  Bataia de joc este si faptul ca un militar isi ia concediu de “lauzie”. In anumite cazuri o fi justificat dar atunci cand soldatii isi iau concediu de lauzie ca sa isi mai ia un serviciu, la negru, atunci politicianul trebuie sa intre pe ganduri. Sau poate asta se urmareste?

 4. karadeniz says:

  Este vorba de niste regularizari pentru cei care după emiterea deciziilor de revizuire, conform ordonanței 1, li s-au mai găsit alte drepturi bănești. Sunt cei carora casa de pensii le-a schimbat reîncadrarea în alte condiții de muncă, conform HGS1019/2010, cei care au mai descoperit prin arhive alte venituri fata de adeverintele primite de la CMJ, cei carora li s-a calculat pensia pentru stagiile ulterioare trecerii in rezerva. Din lipsa de bani, casa de pensii le-a marit acestora pensile din luna ulterioara celei in care a fost emisa decizia de revizuire. Acum se dau diferentele pentru perioada 01.01.2012 si luna din care pensile au fost marite printr- noua decizie de revizuire, ori pentru cei cu pensie pentru stagii ulterioare, din luna urmatoare celei in care au trimis documentele la casa de pensii pana in luna cand le-a fost emisa decizia de pensie pentru stagiile ulterioare.
  Detalii gasiti pe roarmy230

 5. karadeniz says:

  PL-x nr. 109/2012 , proiectul de lege pentru abrogarea Cap.IV(art.17-26) din L.329/2009, referitor la anularea interzicerii cumului pensie-salariu, care trecuse de senat prin aprobare tacită, camera deputaților fiind cameră decizională, și care mai avea nevoie de avizul comisilor pentru buget, finanţe şi bănci și cea pentru muncă şi protecţie socială, , înainte de a intra in dezbaterea plenului camerei deputaților, a fost respins, în unanimitate, în ședința comună a celor două comisii din 04.10.2012.
  Fără acest aviz sunt slabe șanse să fie adoptat în plenul camerei.

 6. kamyna says:

  1. In primul rand angajatul nu a castigat impotriva statului roman ci impotriva contribuabilului corect, platitor de taxe si impozite. Pe Stat, adica pe politicieni ii doare in cot de uriasele sume platite de statul roman( adica de contribuabili) ca despagubiri acordate tuturor parpalacilor, nemultumiti de te miri ce pricina.
  2. Un angajat al MApN trebuie sa fie la dispozitia unitatii 24 de ore din 24, nu sa-si puna fusta si sa spele plozii( acest lucru il poate face in timpul sau liber acordat potrivit regulamentelor nu ca un concediu pentru lauzie). Si spun aceasta deoarece cand va iesi la pensie va cere pensie grasa si va urla din toti bojocii ca pensia sa este un drept castigat, drept constitutional, drept de proprietate etc, ca a fost sub arme 24 de ore din 24 etc.

 7. kamyna says:

  3. Onoarea si demnitatea se masoara mai nou in euro?

 8. LoremIpsum says:

  Nu kamyna nu se masoara in euro dar nu strica. Tu ai impresia ca oamenii cauta tot felul de subtrefugii de bine ?
  Pana la urma vii la serviciu sa iti castigi existenta, a ta si a familiei.

 9. kamyna says:

  @Lorem Ipsum. Respect orice punct de vedere atat timp cat este rezonabil. In situatia de fata, din cate stiu angajarea in structurile MApN este benevola, nu cu arcanul ca pe vremea lui Creanga. Iar cand te angajezi, cred ca semnezi si un angajament prin care te obligi sa respecti Legile si Regulamentele cu specific militar, deci si Legea 80/95, Statutul cadrelor militare. Cu alte cuvinte stii de la bun inceput ca nu te angajezi la cresa sau gradinita ci la oaste, cu implicatiile de rigoare(alarme, exercitii, misiuni etc). Si atunci, de unde atata tupeu sa ceri jdemii de euroi pe motiv ca nu iti convine nu stiu ce prevedere a unei legi pe care te-ai angajat in scris ca o vei respecta?

 10. Don Corleone says:

  Ia vedeti voi ce era cu “angajatul” ala?
  Eu stiu ca era electrician (bineinteles civil)intr-o UM.Mai sapati baieti mai sapati!!

 11. Gourkha says:

  @Don Corleone. Ai dat cu oistea in gard. Sa citim: “Omul, deşi a solicitat concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului în mod repetat, i-au fost toate cererile refuzate, pe motivul că Legea 80/95, Statutul cadrelor militare, nu permite cadrelor militare bărbaţi.”

  Si acum sa gandim! Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare nu se aplica civililor din armata, ci doar cadrelor militare. Deci a fost/este cadru militar. Probabil MM electrician.

  @kamyna. Si tot ai luat-o pe aratura. “Un angajat al MApN trebuie sa fie la dispozitia unitatii 24 de ore din 24, nu sa-si puna fusta si sa spele plozii …”. Si spun aceasta deoarece cand va iesi la pensie va cere pensie grasa si va urla din toti bojocii ca pensia sa este un drept castigat, drept constitutional, drept de proprietate etc, ca a fost sub arme 24 de ore din 24 etc.” LA ACEASTA ORA, MILITARII SUNT CETATENI SALARIZATI SI PENSIONARI “UNITARI” FACUTI ASA DE BASESCU-BOC-OPREA. DACA SI MILITARII SUNT SALARIATI “UNITARI”, ATUNCI TREBUIE TRATATI CA ATARE – DECI NU 24 DE ORE LA DISPOZITIA UNITATII CI 8 ORE DE LUNI PANA VINERI. DACA MAI AVEM NEVOIE DE EI IN PLUS, II RETRIBUIM IN PLUS DUPA CODUL MUNCII. CEEA CE SPUI TU CU 24 DE ORE ETC., ERA VALABIL CAND MILITARII ERAU SALARIATI SI PENSIONATI DUPA LEGI SPECIALE, ACUM NU MAI SUNT. ATUNCI DE CE LE CERI CEVA IN PLUS FATA DE CEILALTI SALARIZATI SI PENSIONARI “UNITARI”? CEDO A DAT REZOLUTIA CORECTA – DISCRIMINARE!

 12. Gourkha says:

  “Iar cand te angajezi, cred ca semnezi si un angajament prin care te obligi sa respecti Legile si Regulamentele cu specific militar, deci si Legea 80/95, Statutul cadrelor militare.” Si eu am semnat, e contract cu statut de lege acel angajament. Prin contract m-am obligat sa respect toate stupiditatile de obligatii pentru un civil si normale pentru un militar, insa in contract scria ca beneficiez si de niste drepturi daca accept acele obligatii, respectiv de o lege speciala de salarizare si de o lege speciala de pensionare. Deci, stiam de la inceput ce obligatii am, dar si ce drepturi. Urmarea: mi-am indeplinit toate obligatiile integral, iar dupa ce am iesit la pensie statul mi-a taiat pensia militara, adica m-a mintit de m-a rupt si si-a bagat picioarele in el de angajament in ceea ce priveste obligatiile sale, folosindu-se doar de servciile mele cu tot cu stupiditatile alea de obligatii. CE PARERE AI? DACA STATUL NU SI-A INDEPLINIT ANGAJAMENTUL LA CARE FACI REFERIRE, MERITA SA IMI PLATEASCA NISTE EUROI PENTRU INSELACIUNE? EU SPUN CA DA, NICIUN OM REZONABIL NU ACCEPTA SA FIE INSELAT, NICI MACAR DE STAT!

 13. kukhuri says:

  Legea 80 nu are treaba cu electricienii de la ferma de gaini a lui Sechelariu!(civili bineinteles)

 14. Ionel N. says:

  Esti… rau de tot!!!! (“Un angajat al MApN trebuie sa fie la dispozitia unitatii 24 de ore din 24, nu sa-si puna fusta si sa spele plozii( acest lucru il poate face in timpul sau liber acordat potrivit regulamentelor nu ca un concediu pentru lauzie). Si spun aceasta deoarece cand va iesi la pensie va cere pensie grasa si va urla din toti bojocii ca pensia sa este un drept castigat, drept constitutional, drept de proprietate etc, ca a fost sub arme 24 de ore din 24 “)
  Fa-ti un control ! De sanatate ,in general, psihiatric ,in special!!
  Ce conteaza sacrificiul vietii unui militar ( cu sau fara “lehuzie”)???!Tu te gandesti ce va spune cand va iesi la pensie! Mare vizionar esti!! In realitate esti un bare BOU.

 15. huleagabriel says:

  Dezbaterea ajută întotdeauna adevărului şi democraţiei. Eu sunt maistrul militar în cauză. Respectul meu celor care gândesc cu propriul cap şi am toleranţă faţă de cei care sunt săraci cu duhul
  http://www.1tvbacau.ro/video/A-învins-la-CEDO-abuzul-MApN:-sacrificiile-unui-băcăuan-pentru-creşterea-copilului-său–v6909.html

 16. SUIRAM says:

  Catre domnul Ion Utza Supritu
  Dragul meu bun domn, acel militar care a vrut sa isi ia concediu de “lauzie” cum ii spui dumneata inainte sa fie militar a fost om cu mama, tata, sotie…alte relatii de rudenie cu alti oameni, relatii pe care ARMATA le taie de la radacina…chipurile militarul sa fie dedicat armatei trup si suflet !
  Stai domnul meu ca nu este asa ! Ca omul ala face sacrificii ca sa stea plecat de acasa incadrat prin te miri ce colt de tara si cand vrea sa se mute intr-o unitate mai aproape de casa toate cererile si rapoartele ii sunt refuzate pe motiv ” nu avem oameni “…dar daca se duce “sa deschida usa cu capul” pe la x grad sau y grad imediat i se aproba cererile si rapoartele !
  Pai si ce e vina lui ca nu sunt oameni ?
  Ba e dreptul lui ca om sa isi creasca copilul drept care ii este incalcat !
  Ce sa mai spunem de cei care sunt dati afara la limita de varsta cum sunt cei mici in grad ?
  Dupa ce toata viata au fost aruncati prin cine stie ce colt de tara si toata avutia lor din locul de bastina s-a dus pe apa Sambetei ca nu a putut sa aiba grija de ea ca a fost “la …… in praznic” plecati de acasa sa slujeasca tara oamenii aia ce protectie sociala au ?
  Sunt nevoiti sa plateasca chirie in localitatile in care i-a mutat armata ca doar ce au avut ei nu mai este….
  Un lung al nasului nu ne mai vedem si noi ? Ca doar nah… suntem oameni cu totii !