Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Anunţul făcut de Sarkozy privind retragerea Franţei din Afganistan creează probleme la nivelul unităţii NATO

Dincolo de aspectul electoral al anunţului Preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy , referitor la retragerea din Afganistan,  aducerea în discuţie a acestui subiect  riscă să afecteze activitatea NATO în această ţară şi să favorizeze o “rută de ieşire” şi pentru alţi membri ai alianţei.

Concluzia a fost enunţată de analişti politico-militari americani cu ocazia unei conferinţe a Atlantic Council, un centru de analiză de la Washington. Experţii americani au scos în evidenţă faptul că anunţul-surpriză al retragerii trupelor combatante franceze din Afganistan până la finele lui 2013 şi apelul la ţările NATO să ia în calcul o acţiune similară vine în contradicţie cu poziţia unanimă a celor 28 de ţări NATO, printre care şi Franţa, definită cu ocazia summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Lisabona, la finele lui 2010.

Decizia lui Nicolas Sarkozy “ştirbeşte o strategie bine definită de tranziţie în Afganistan până la sfârşitul lui 2014″, a apreciat Damon Wilson, vicepreşedinte executiv al departamentul ce se ocupă cu relaţiile transatlantice. În opinia sa, SUA vor trebuie să “limiteze pierderile” provocate de anunţul preşedintelui  francez cu ocazia reuniunii miniştrilor apărării ai NATO ce va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.

“Nu este prima dată când un aliat spune că “i-a ajuns” şi că vrea să îşi retragă trupele, însă a o face după un incident tragic, inopinat, seamănă puţin cu fluturarea  steagului alb”, a explicat cu regret Ian Brzezinski, responsabil la Pentagon pentru problemele europene între 2001 şi 2005. “A spune nu numai că pleci, dar a şi îndemna pe toată lumea să-ţi urmeze exemplul şi să plece mai repede decât este prevăzut, este absolut stupefiant”, a adăugat el.

Potrivit France Press, moartea a patru soldaţi francezi, ucişi de un soldat afgan la 20 iulie în timp ce făceau exerciţii fizice, l-a determinat pe şeful statului francez, confruntat cu un război nepopular şi o campanie electorală dificilă, să îşi surprindă partenerii din Alianţă. La Washington, Departamentul de Stat a încercat să salveze aparenţele, asigurând că decizia franceză “a fost planificată în mod serios cu NATO, cu afganii şi în consultare cu SUA“, însă conversaţia telefonică cu Barack Obama, anunţată de Nicolas Sarkozy, nu a avut loc.

Anunţul francez ar putea fi considerat ca un succes de propagandă pentru insurgenţii talibani şi ar putea complica ecuaţia coaliţiei, se tem experţii. Comparativ cu cei 90.000 de americani, “Franţa nu are decât 3.600 de oameni, însă ea dispune de o putere de foc semnificativă mai ales prin avioanele şi elicopterele sale, extrem de utile în sudul şi estul Afganistanului”, a explicat Jeffrey Lightfoot, din cadrul Atlantic Council.

Iniţiativa Parisului ar putea da semnalul unei căi de ieşire, se teme şi Michael O’Hanlon, expert al Brookings Institution, cu toate că Marea Britanie şi Italia şi-au reafirmat deja angajamentul. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a pledat la rândul său pentru respectarea procesului de tranziţie stabilit la Lisabona.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat deja că România ia în calcul o reducere a efectivelor din Afganistan începând din 2013 şi concentrarea pe misiunea de instruire a trupelor afgane.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.