Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Apărarea României pe datorie

Poate că din 2017 Armata se va despărții de sintagma de cenușăreasa bugetului

Poate că din 2017 Armata se va despărții de sintagma de cenușăreasa bugetului

De mai bine de două luni Apărarea României a intrat într-un stand by marcat de propaganda politică din campania electorală. Toate păreau liniștite, partidele acceptând la unison ca bugetul apărării să ajungă în 2017 la 2% din PIB. Însăși rostirea cifrei sugera că apărarea României e ca și asigurată.

Din păcate publicarea proiectului de buget ne că bugetul alocat de noul guvern al României este substanțial sub 2%. De aici încolo comentariile devin aproape inutile.

În esență lucrurile stau cam așa:

– scăderea bugetului pentru apărare în 2017 față de 2016 va fi de 2,21%. de 11,02 miliarde de lei în 2017 față de 11,27 miliarde de lei;

– cheltuielile la subcapitolul apărare națională (care reprezintă 92% din totalul bugetului) vor scădea cu 2,02%;

– la subcapitolul cercetare și dezvoltare pentru apărare scăderea va fi de 10,03%;

– la subcapitolul administrație centrală scăderea va fi de 5,14%;

– va exista o creștere la cheltuielile pentru participarea și misiunile din afara teritoriului național, care vor înregistra un plus de 10,18%;

– în ceea ce privește cheltuielile cu personalul, acestea vor scădea cu 2,34%, unde reducerea cea mai mare se va înregistra la uniforme și echipamente obligatorii unde scăderea va fi de -19,84%;

– la bunuri și servicii scăderea va fi per total de -49,39% cu vârfuri ale scăderii la piese de schimb (-50%) și pregătire profesională (-48,59%). Creșterea va fi la consultanță și expertiză (124%).

Per total bugetul apărării reprezintă o pondere din PIB de 1,35%. Se vor putea însă accesa credite în conformitate cu art 26 din proiectul de buget în valoare de 7.623.000 mii lei, în vederea derulării programelor de achiziții de echipamente și alte investiții publice. Astfel procentul din PIB alocat apărării va depăși 2% ajungând la 2,18%. Armata se arată mulțumită într-un comunicat postat pe site-ul MApN afirmându-se “Suma alocată constituie premiza dotării forţelor armate cu echipamente de luptă moderne şi interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici, conform documentelor din domeniul planificării apărării şi a programului de guvernare”.

Cam aceasta este pe scurt radiografia bugetului apărării.  Rămâne de văzut dacă Armata va reuși să transforme liniile de creditare în achiziții propriu zise. Necheltuirea acestor bani va duce la concluzia că România NU a alocat cel puțin 2% din PIB apărării conform angajamentelor internaționale și naționale.

sursa: Ministerul Finanțelor; Ministerul Apărării Naționale

 

 

 

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.