Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Aplicaţie în sălbăticie

Mare aplicaţie, mare, undeva pe la Cheile Râşnoavei, în plină vară din 1980. Aproape toată vara, colegii mei s-au aflat acolo, în munte, printre brazi, încercând să realizeze legăturile de transmisiuni pentru forţele împrăştiate aiurea, în “garnizoana România”. Zis şi făcut. Eu şi plutonul meu rămăseserăm în cazarma de la Otopeni, pentru a efectua controlul traficului radio pe care ei îl realizau.

Cum se aflau de câteva luni în pădurile din zonă, şi aşa cum se spune că “pădure fără uscături nu există”, nici cu oamenii noştri nu se putea întâmpla altfel. Într-o seară, unul dintre soldaţi a părăsit zona fără aprobare, adică, mai pe româneşte: a fugit în oraşul Rîşnov, fără a solicita aprobare. Ca tot soldatul aflat în stare de libertate temporară, a cam beut. Ce a găsit şi el prin zonă. S-a aflat despre isprava lui. Era şi greu!

A doua zi dimineaţa, (aşa cum mi-au povestit colegii mei), şeful de zonă (un căpitan) a stabilit că trebuie să fie luate ceva măsuri, pentru a se da un exemplu! Şi s-au luat! (Trebuie să vă spun că, după cum îl ştiam pe acel căpitan, în opinia mea, nici el nu prea “avea toate ţiglele pe casă”! Dar, să nu anticipăm!) Săracul soldat a fost pus în discuţia adunării UTC. Ca deobicei, s-a luat atitudine împotriva lui: adică, a fost criticat.

Toată lumea părea mulţumită! Nu şi căpitanul! Cu obişnuita-i voce atât de zeflemitoare şi dispreţuitoare (nu doar faţă de soldaţi, ci şi faţă de noi, tinerii locotenenţi!) s-a ridicat şi a grăit către “popor” (surprinzându-i şi pe colegii mei, ofiţerii):
-Soldatule! Am ascultat vrerea adunării. În calitatea mea de comandant de companie te anunţ: “Adunarea UTC te-a condamnat la moarte!”
Este greu de descris reacţia auditoriului. Inclusiv colegii mei, ofiţeri şi subofiţeri, au rămas stupefiaţi. Apoi a urmat un soi de încercare de a zâmbi scremut, gen: Uite o glumă bună aici în munţi, făcută de tov. căpitan!
– Legaţi-l pe soldat de copacul acela, s-a auzit ordinul sec, scurt dat de căpitan unor soldaţi din preajmă. Băieţii aceia au intrat în joc, amuzându-se. Nu mai văzuse nimeni aşa ceva până atunci. Să te “condamne la moarte”, “în direct”, o adunare UTC!!!??? Orişicât, un asemenea spectacol nu se ratează. Ar fi murit şi Hollywoodul de invidie, că pe ei nu i-a dus mintea la aşa ceva.
– Eu voi duce la îndeplinire pedeapsa, continuă imperturbabil şi flegmatic, şeful zonei, (bravul căpitan!).
Căpitanul a luat de pe o măsuţă din apropiere un pistol mitralieră pe care şi-l pregătise dinainte, l-a armat şi a tras spre soldatul “condamnat” (legat de un pom), întregul încărcător de 30 de cartuşe. De manevră (oarbe).
A fost panică generală. Surpriză totală, pentru că nimeni nu ştia ce are de gând să facă tov. Căpitan. “Condamnatul” a făcut pe el şi, efectiv, a căzut spre pământ, rămînând atârnat de frânghiile cu care fusese legat.

După nebunia de câteva momente, vocea dispreţuitoare a căpitanului s-a auzit din nou:
– Luaţi-l de aici, că s-a copt!
Comentariile vă aparţin. Am cunoscut şi astfel de “ofiţeri”. Din păcate!

La revenirea în unitate, bravul căpitan a fost trecut în rezervă. Eu zic că a scăpat uşor! Dacă copilul (soldatul) acela făcea infarct!!?? Dumneavoastră ce le-aţi fi spus părinţilor acestuia: că soldatul a murit în misiune, la datorie!!??
Şi mai am o întrebare: Dacă în locul “condamnatului”, era copilul dumneavoastră, trimis, nu-i aşa, să-şi satisfacă stagiul militar!!??

L-am mai văzut de vreo două-trei ori prin oraş, în ultimii ani pe acel “căpitan”, mergând surâzător pe stradă. M-a văzut şi el. Am trecut imediat pe celălalt trotuar. Nu suportam mirosul pestilenţial de nesimţire care apăruse deodată pe acea stradă.

Să fi fost oare doar atât!?

povestire de Dorel Pietrăreanu

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Aplicaţie în sălbăticie”

 1. esoel says:

  Ai povestit cu talent.Pacat ca episodul este adevarat,cunosc si eu cazul,si aceleasi sentimente ma cutremura cand imi reamintesc.
  Nu este din pacate unic personajul in armata ,iar in jurul nostru sunt destui pe care nu i-a dus mintea la mai mult;dar daca stai prin preajma lor cand isi poveatesc ispravile la unii care nu ii cunosc,te minunezi afland cum depindea securitatea tarii de ei si cum actionau ei salvand de nenumarate ori poporul de la disparitie(in special cei care au ajuns si la gradul de colonel).
  Te citesc cu placere!

 2. Ghita de la Pocreaca says:

  Phii ,ce bucurie trebuie sa fie in rindurile celor care “ne iubesc” si nu scapa nici-un prilej sa “ne muste de c..r” … Nu se putea ceva mai util pentru ei , care lucreaza “cu materialul clientului” , decit o astfel de scriere , completata , si amplificata , de esoel …

  Era vestita , pe vremuri , zicerea : “Infanterul , cind nu are ce face , isi bate singur cuie in talpa …”

 3. marlene/relu/mirela says:

  Dar capitanul nostru ce a ajuns acum? Dupa Revolutie, Probabil a facut raport ca a fost nedreptatit si persecutat de comunisti, a fost reactivat cu succesuri si acum o fi la penzie, cu o penzioara de 80 -100 bulioane, pe putin(in traducere, 80-100 milioane lei vechi) iar daca penzia i-a fost cumva recalculata la ora actuala a dat statul roman in judecata.Si o fi mare sindicalist mare! La mai mare?

 4. JVEK G. says:

  @GiGEL-trimite-l pe Armya! Poate cine stie!!! Nu toti infanterii sunt la fel!!

 5. marlene says:

  Securistilor, lasati-va de meserie. Securisti in mina sa ne dati lumina! Nu mai tot umblati cu diversiuni ca stiti cine posteaza etc……sunteti jalnici…vremea voastra a trecut….

 6. matei says:

  pentru marlene/relu/mirela – Se vede clar rautatea cu care scrii. Era doar o povestire a unui oarecare si tu deja faci afirmi ca acel capitan ar avea acum 100 milioane (bulioane). Asta e limbaj de Pipera sau mai rau.
  Mai ratatilor ce aveti voi cu militarii, de ce nu v-ati ales si voi aceasta meserie? Sa va spun de ce? Erati atat de prosti si de retardati incat nu treceati nici de vizita medicala, unde pentru o masea lipsa erai respins. Schimbati-va parea despre militari, si memorati ce am scris mai sus. Incercati sa va ganditi la viitorul vostru, nu mai acceptati sa fiti platiti prost pentru ca in baza Legii 119 o sa luati pensie dupa contributivitate.
  Si inca ceva: cred ca sunteti platiti prost pentru ca sunteti ……………fiecare sa inteleaga ce vrea .

 7. T-Gabi-C says:

  Sa stiti ca aplicatiile in salbaticia mentionata nu s-au terminat si nici nu se vor incheia in viitorul apropiat! Dl. Pietrareanu a prezentat doar un episod inedit, care, asa cum a anticipat cineva de la Pocreaca, a dat apa la moara unor personaje de tip m/r/m. Daca ar fi sa am timp suficient v-as povesti si altfel de intamplari din aceasta splendida salbaticie, vazuta prin prisma vanatorilor de munte. Acestia acolo cresc, se dezvolta si uneori mai si mor…

 8. red says:

  De prosti si nesimtiti nu a fost ferita Armata,precum si alte institutii,dar in armata prostia iese cel mai tare in evidenta!