Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Aproximativ 30.000 de străini s-au alăturat grupării Statul Islamic

Gruparea teroristă Statul islamic. foto puterea.roAproximativ 30.000 de străini au ajuns în Siria şi Irak de la începutul anului şi până în prezent, pentru a se alătura grupării Statul Islamic (SI). Potrivit serviciilor americane de informaţii numărul acestora s-a dublat comparativ cu anul trecut,relatează The New York Times în pagina electronică.

Cotidianul remarcă că acest lucru demonstrează ineficienţa eforturilor internaţionale de consolidare a controalelor la frontieră, de schimb de informaţii şi de consolidare a luptei împotriva terorismului. Prin urmare, nu s-a reuşit  diminuarea numărului luptătorilor jihadişti.

Printre cei care iau parte sau au încercat să ia parte la conflictele din Irak şi Siria se află peste 250 de americani, în contextul în care cu un în urmă numărul acestora era estimat la aproximativ 100, scrie NYE citând “oficiali din domeniul informaţiilor şi din domeniul siguranţei naţionale”.

Militarii americani au fost acuzaţi, în ultimele săptămâni, că minimalizează ameninţarea reprezentată de Statul Islamic în rapoartele de informaţii, prezentându-şi eforturile lor într-o lumină mai favorabilă.
În afară de atacurile aeriene împotriva unor ţinte SI efectuate de către o coaliţie de ţări occidentale şi arabe, Pentagonul a demarat un program în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari pentru a forma rebeli sirieni “moderaţi”, care a însă a produs doar o mână de luptători, fiind,de asemenea, un eşec.

Sursa: www.nytimes.com

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.