Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armamentul chimic a lui Gaddafi îngrijorează comunitatea internaţională

Potrivit agenţiei Reuters, serviciile secrete ale SUA au informaţii că forţe loiale dictatorului libian Muammar Gaddafi au întărit securitatea în jurul a ceea ce se crede că este principalul depozit de agenţi pentru arme chimice.

Cu toate acestea nu se cunosc cu exactitate toate locaţiile unde sunt depozitaţi agenţii chimici.

Washingtonul dispune de informaţii potrivit cărora în ultimele zile libienii au întărit securitatea în jurul principalului depozit de agenţi chimici.

Observatorii internaţionali au făcut cunoscut în februarie a.c., că Libia dispune în continuare de 9.5 tone de iperită, dar nu şi de armamentul necesar pentru a le utiliza.

Conform observatorilor internaţionali, substanţele chimice sunt stocate departe de capitala Tripoli. În 2006, un înalt responsabil de la Pentagon a declarat Congresului că depozitul s-ar afla în plin deşert, la circa 600 km de Tripoli.

Vestea buna este că dacă cineva ar fi reuşit să intre în posesia unor cantităţi de agent chimic, i-ar fi destul de greu să le utilizeze întrucât Libia nu mai posedă armament specific.

Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice (OPCW), cu sediul în Olanda, a anunţat că Libia şi-a distrus în 2004 arsenalul de proiectile aeriene pe care le putea folosi pentru răspândirea agenţilor chimici şi că anul trecut guvernul lui Gaddafi a distrus o importantă cantitate de iperită, circa 54% din total, restul angajându-se să-l distrugă până în mai a.c.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Armamentul chimic a lui Gaddafi îngrijorează comunitatea internaţională”

  1. Munteanu says:

    Planificatorii interventiilor militare au scos din arhiva planurile de invadare a Irakului. Arme chimice, ceva nucleare, drepturile omului, tribunal international pentru crime de razboi s.a.m.d. Pana la urma fiind vorba de petrol ce va fi scos din Libia ca si din Irak pe degeaba in folosul occidentalilor si spre marea paguba a populatiei Libiei care va avea ceva democratie si multa saracie!

  2. CopperNick says:

    @Munteanu
    Pai nu se spune ca americanii nu au prea multa imaginatie?