Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata 4 Română la ceas aniversar – Divizia 4 Gemina chemata sa ii poarte traditia mai departe

Defilarea militarilor D 4 Gemina 13 august 2011 foto Mihaela Ursan - Ziua de Cluj

Infiintata in ajunul trecerii Carpatilor de catre batalioanele romanesti dornice sa reuneasca fratii in aceleasi fruntarii, Armata 4 a parcurs un drum lung in istoria sa, drum cu urcusuri si coborasuri pline de glorie si umilinta dar puse intotdeauna in slujba intereselor neamului.

Implinindu-se ca mare unitate cu valoare combativa in trecatorile Carpatilor Orientali, in Primul Razboi mondial, a fost singura mare unitate care si-a indeplinit misiunea in aceasta parte a campaniei de reunificare a neamului romanesc, Armata a 4-a a fost apoi desfiintata din rationamente strategice.

O regasim apoi in luptele pentru eliberarea Basarabiei in 1941 si mai apoi in fata Odesei unde a dat un dureros tribut de sange. Drumul de sange o regaseste in Caucaz si mai apoi in fata Stalingradului, in Stepa Kalmuka. A fost locul cel ami indepartat unde Armata a 4-a si-a servit cu cinste si umilinta tara. O regasim apoi aparand Moldova de hoardele sovietice si mai apoi revarsandu-si furia in nord vestul Transilvaniei impotriva hoardelor hortyste. Sfarsitul celui De-al Doilea Razboi mondial o vor regasi in Muntii Tatra servind noile interese ale statului roman.

De aici si pana la o noua desfiintare nu a fost decat un pas. Ocupantul sovietic nu putea uita dureroasele confruntari cu marea unitate de elita a Armatei Romane.

Reinfiintata in Ardeal la sfarsitul anilor 60, Armata 4 a ramas o certitudine startegica demna de luat in seama de orsicine in aceasta framantata parte de Europa.

Deceniile de dupa sfarsitul Razboiului Rece a adus profunde transformari organizatorice ale Armatei a 4-a. Mai intai a fost transformata in Corpul 4 Armata “Constantin Prezan” iar mai apoi in Divizia 4 Gemina.

Aceasta este marea unitate purtatora a traditiilor de lupta ale Armatei a 4-a, mare unitate chemata sa cinsteasca cum se cuvine traditia fostei Armate a 4-a dar si cea a legiunii romane cuceritoare a Daciei.

Le dorim acum la aniversarea a 95 de ani de la infiintare, tuturor membrilor acestei glorioase mari unitati sa cinsteasca cum se cuvine acest nume transformat cu sange in renume. Le mai dorim veteranilor, din ultimul razboi mondial dar si din Irak, Afganistan si Balcani sanatate si zile senine.

Raul Dancuta,

15 august 2011

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Armata 4 Română la ceas aniversar – Divizia 4 Gemina chemata sa ii poarte traditia mai departe”

 1. geooss says:

  Sunt mandru ca am facut parte din aceasta M.U. de elita a Armatei romane!Dumnezeu sa-i ajute pe toti cei care duc mai departe traditiile acestei mari unitati.

 2. oarecine says:

  Ne lăudăm cu tradiţii.Dintr-o armată a ramas un comandament de divizie.

 3. Don Corleone says:

  @oarecine
  Ai punctat la fix!

 4. R. says:

  aveti dreptate, ce am fost intro oarecare masura stim, ce vom deveni, … ceva nedefinit, in ceata, intotdeauna cand vrei sa inlocuiesti ceva, sa schimbi ceva, studiezi nu ce vrei neaparat ci ceva ce poate inlocui acel ceva schimbat, noi, rau spus, cei care in numele nostru “sterg si traseaza viitorul, mai rau, cei care folosesc aceiasi metodologie ca cea folosita de dictatorii sovietici, stalin si molotov, care sub influienta bahica a vodka-i au trasat granita nordica a romaniei”, sterg si creioneaza viitorul romaniei pentru a “multumi” interese straine, nu pentru interesele noastre, asa am ajuns sa se hotarasca viitorul nostru, nu de catre noi, bastinasii acestei tarii romania ci, ca intro “colonie metropolitana”, de strainii care ne guverneaza din departare prin … slugile pe care din pacate, tot noi le-am pus la dispozitie, de la sanatate la invatamant, de la armata la agricultura, de la industrie la … integritatea teritoriala, ce mai e de spus …

 5. partizanul says:

  Pusca si cureaua lata, poate fi imnul national. Bascaliosi am fost bascaliosi suntem si vom fi, in bascalie muncim, in bascalie traim….. Trist dar adevarat.

 6. R. says:

  dom’le “partizan”. multumesc, uite asta mai era de spus si, “a fost spus”, cu respect.