Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata a primit o suplimentare bugetară pentru operaţiile din Afganistan

Printr-o hotărâre de Guvern, MApN a primit o suplimentare de buget de 61,521 de milioane de lei. Suma alocată este destinată acoperirii cheltuielilor cu suplimentarea forţelor româneşti din Afganistan în trimestrul al doilea al anului 2010.

Suplimentarea bugetului MApN se va face din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia guvernului.

Cei peste 61 de milioane de lei sunt împărţiţi pentru cheltuieli de personal – 10,92 milioane de lei, bunuri şi servicii – 12,36 milioane de lei, asistenţă socială – 55.000 de lei şi active nefinanciare – 38,186 milioane de lei.

Banii vor fi utilizaţi pentru pregătirea şi dotarea efectivelor suplimentare, precum şi pentru reconfigurarea contingentului românesc din teatrul de operaţii Afganistan, în anul 2010.

Potrivit HG, necesarul bugetar pentru întreaga reconfigurare a efectivelor este de peste 210 milioane de lei, restul de bani urmând să fie asiguraţi în trimestrele III şi IV, fie prin Fondul de rezervă, fie prin rectificare bugetară operată de Executiv.

Achiziţiile de tehnică şi alte bunuri pentru suplimentarea forţelor româneşti din Afganistan se vor face în regim de urgenţă.

În prezent, România are dislocaţi în Afganistan 1.125 de militari, din care 1.089 execută misiuni în cadrul ISAF-NATO (Internaţional Security Assistance Force), şi 36 în cadrul operaţiunii Enduring Freedom, condusă de Statele Unite.

Conform unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), din luna ianuarie, România îşi va suplimenta forţele din Afganistan, urmând să ajungă la 1.798 de militari, pe parcursul anului 2010.

În anul 2010, Armata României va putea participa la misiuni în afara teritoriului statului cu un efectiv de 3.753 de militari, din care forţe dislocate, 2.342 militari, şi forţe dislocabile la ordin, 1.411 militari, potrivit CSAT.

Potrivit HG, achiziţiile de tehnică şi alte bunuri pentru suplimentarea forţelor româneşti din Afganistan se vor face în regim de urgenţă, lucru care va permite omiterea unor etape importante din efectuarea unei achiziţii publice, în special cele legate de transparenţă. Cu toate că demersul favorizează operativitatea, el mai favorizează şi abuzul, fiind cunoscute numeroase cazuri când banii au fost cheltuiţi prost pe achiziţii inutile sau de proastă calitate. Sperăm că acest lucru va fi evitat măcar de această dată.

Sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.