Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata din estul Libiei a preluat controlul asupra orașului Benghazi

Mareșalul Khalifa Haftar Sursa Sputnik News

Mareșalul Khalifa Haftar Sursa Sputnik News

Mareșalul Khalifa Haftar, comandantul Armatei Naționale Libiene aflată sub controlul administrației din estul țării, a anunțat că trupele sale au înfrânt grupările jihadiste și au preluat controlul asupra orașului Benghazi, după trei ani de lupte.

Într-un discurs televizat, acesta a declarat: „Forțele armate au eliberat complet orașul Benghazi de terorism. Anunțăm, astfel, victoria armatei în lupta demnității împotriva terorismului”.

Trupele libiene – care susțin administrația din estul țării – au fost angrenate în lupte crâncene cu grupările teroriste, încă de acum trei ani, pentru controlul asupra orașului Benghazi – cea mai puternică fortăreață a jihadiștilor – într-o campanie militară numită de către Haftar, „Operațiunea Demnitatea”.

În timpul discursului, Haftar le-a mulțumit soldaților și celor care au contribuit la această victorie: „În acest moment istoric, pe care poporul libian l-a așteptat de mult timp, armata noastră dorește să le mulțumească bravilor soldați și în mod special țărilor prietene pentru sprijinul acordat”.

Armata libiană controlează acum marile porturi petroliere din est, precum și o importantă bază aeriană din sudul țării.

Din păcate, Libia este și acum sfâșiată de diviziunea politică și administrativă, în ciuda semnării unui acord de pace – susținut de ONU – și a stabilirii unui guvern de uniune.

Agenția de știri Al-Jazeera detaliază semnificația acestei victorii, afirmând că, inevitabil, va determina o creștere a popularității mareșalului și a importanței pe care o are, în contextul politic actual al Libiei. Pas cu pas acesta a câștigat teren în estul și sudul țării și și-a extins autoritatea, sfidând guvernul de uniune de la Tripoli, care este susținut de ONU. Criticii săi îl acuză că a folosit orașul Benghazi ca mijloc de a-și întări controlul militar asupra estului Libiei, mai ales că nu a făcut nici un secret din ambițiile sale de a intra în cele din urmă în Tripoli, unde potrivit părerii sale, rivalii politici conduc cu ajutorul milițiilor.

Pe plan internațional este susținut de puteri precum Egiptul și Emiratele Arabe Unite, având și legături importante cu Rusia. Armata sa a devenit treptat din ce în ce mai numeroasă și mai bine echipată, însă este dependentă încă de alianțele cu milițiile și triburile locale.

De cealaltă parte, guvernul de la Tripoli, deși este slab, beneficiază de susținerea majorității puterilor vestice. Haftar nu recunoaște autoritatea acestuia și, în consecință, sprijină parlamentul rival din estul țării.

Considerăm că în aceste condiții de diviziune politică și militară, de lipsă a consensului internațional în privința Libiei, perspectiva unei stabilități este destul de îndepărtată, existând elementele necesare ca acest conflict să se dezvolte, ulterior, într-unul purtat prin intermediari (proxy war).

Mihai Corb, InfoMondo Militar

Sursa știrii: Xinhua

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.