Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata germană va putea desfăşura operaţii împotriva terorismului pe teritoriul german

Militari germani

Curtea Constituţională a Germaniei a autorizat armata să utilizeze mijloace militare pe teritoriul naţional împotriva unor eventuale ameninţări teroriste, în condiţii stricte.

Până în prezent, intervenţia armatei pe teritoriul german în caz de ameninţări teroriste era rezervată forţelor de poliţie, pentru a separa în mod clar operaţiunile de apărare naţională ale armatei de operaţiunile de securitate internă. Această separare se explică prin teama unei angajări a armatei împotriva populaţiei civile, moştenită de la abuzurile regimului nazist, adaugă sursa citată.

Potrivit deciziei Curţii cu sediul la Karlsruhe, armata va putea interveni pe teritoriul german “în caz de situaţie excepţională de natură catastrofală”, o premieră după Al Doilea Război Mondial.

Decizia exclude, totuşi, “pericolele ce ar putea emana de la o mulţime care manifestează”.

Armata nu este autorizată nici pentru doborârea unui avion cu civili care ar fi fost deturnat de terorişti. Ea este autorizată numai pentru a proceda la tiruri de avertisment pentru a-l constrânge să aterizeze.

Desfăşurarea forţei armate nu este posibilă decât “în ultimă instanţă”, potrivit legii fundamentale germane. Guvernului în ansamblul său îi va reveni sarcina de a estima cazurile de extremă urgenţă care ar justifica o astfel de operaţiune, această sarcină neputând fi delegată ministrului apărării.

Prezenta decizie a Curţii Constituţionale corectează o decizie din 2006 care excludea orice operaţiune a armatei împotriva unui pericol interne.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Armata germană va putea desfăşura operaţii împotriva terorismului pe teritoriul german”

 1. vasile says:

  ROMANIA SI-A DESFIINTAT ARMATA , PRIN EFECTUL LEGII PROMULGATE DE PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU , IN 2010. DEOARECE SUNTEM MEMBRI NATO, SE CONSIDERA CA NU MAI ESTE NEVOIE DE ARMATA CI DOAR DE SERVICII SECRETE AFLATE IN SLUJBA EXCLUSIVA A PRESEDINTELUI.
  ASTRONAUTULUI Dumitru Prunariu, general în rezervă, i s-a redus pensia cu 70%
  Lui Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în Cosmos, i s-a diminuat cu 70 la sută pensia militară dintr-un motiv, spune el, “halucinant”: pentru cei trei ani cât s-a pregătit în URSS pentru zborul în spaţiu şi pentru călătoria în Cosmos în sine, nu există documente justificative luate în considerare la recalcularea pensiei.
  Prunariu, care este general şi pensionar militar, a povestit miercuri seara că “el a fost cel care a căutat prin toate unităţile militare pe unde a fost angajat hârtiile cerute, pe care le-a trimis apoi la minister”.
  “Nu-mi face deloc plăcere să abordez acest subiect. Am depus în luna decembrie documentele de salarizare pe care le-am avut de la începutul carierei mele şi acum, în ianuarie, pensia mi-a venit 30 la sută din valoarea pe care am avut-o în decembrie. Nu ştiu dacă au fost luate în considerare acele documente”, a spus Prunariu.
  “Ştiu că anumite date lipsesc, adică exact perioada în care am fost în pregătire pentru spaţiul cosmic. Nu s-au găsit documentele din momentul în care am intrat în aviaţia militară, din 13 martie 1978, până când m-am întors din pregătire timp de trei ani de zile din orăşelul stelar şi mi-am început activitatea oficială la comandamentul aviaţiei militare. Doar de atunci mi se găsesc salarizarea şi documentele justificative”, a mai adăugat generalul Prunariu, citat de cotidianul Gândul.
  Sursa: MEDIAFAX, Gândul

 2. Dar says:

  Mai termina cu maipularile ordinare si…proaste !
  Sa raporteze cat avea si cat mai are acum!!
  Iar cu zburatul in Cosmos…las-o mai moale ! Altii dau bani grei pentru un asa voiaj!!!!

 3. Ionel N. says:

  Din comentariul tau, se subintelege ,ca toti astronautii executa misiuni spatiale (asa se cheama zborurile in Cosmos, “misiuni”) din patriotism sau dragoste de meserie…..Las-o jos ca macane……