Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata israeliană va avea un nou Şef de Stat Major General

Maj. Gen. Benny Gantz. Photo: IDF Spokesperson

Guvernul israelian l-a nominalizat duminică, 6 februarie, pe generalul Benny Gantz pentru funcţia de Şef de Stat Major General al armatei. Aceasta, pentru a pune capăt conflictelor interne care afectează în ultimele luni înaltul comandament militar, au anunţat surse oficiale, citate de AFP, şi de MEDIAFAX.

Aceste conflicte au provocat critici tot mai mari împotriva Guvernului lui Benjamin Netanyahu, în special împotriva ministrului Apărării Ehud Barak, ele fiind dezbătute de presă.

La reuniunea săptămânală a Cabinetului, la Ierusalim, Netanyahu a justificat alegerea generalului Gantz, făcută la propunerea lui Barak, prin necesitatea de a pune capăt incertitudinii privind numirile în cadrul comandamentului superior.
“Stabilitatea în armata israeliană este în continuare importantă, şi chiar mai mult în circumstanţele actuale”, a declarat Netanyahu, făcând aluzie la mişcarea de contestare, în Egiptul vecin, a regimului preşedintelui Hosni Moubarak, lansată la 25 ianuarie, potrivit unui comunicat.

Guvernul a aprobat formal alegerea lui Barak şi a anulat decizia sa anterioară privind un alt candidat. Doar un ministru al partidului Israel Beiteinou (extremă dreaptă), Uzi Landau, însărcinat cu Infrastructurile naţionale, a votat împotriva acestei nominalizări, potrivit postului public de radio.
Nominalizarea generalului Gantz urmează să fie aprobată de o comisie de etică privind desemnarea înalţilor oficiali de stat, apoi supusă unui nou vot al Cabinetului, care nu ar trebui să constituie decât o formalitate.
Generalul Gantz îl va succeda pe generalul Gaby Ashkenazi, care îşi va încheia mandatul la 14 februarie. Şef de Stat Major adjunct, generalul Gantz a părăsit armata în urmă cu câteva luni, după ce Barak l-a nominalizat ca succesor al lui Ashkenazi pe generalul Yoav Galant.

Dar nominalizarea acestuia din urmă a fost anulată, după ce el a fost acuzat că şi-a însuşit ilegal terenuri în jurul vilei sale. Pe de altă parte, Barak nu dorea în niciun caz să prelungească mandatul generalului Ashkenazi, cu care întreţine relaţii foarte proaste.
În vârstă de 52 de ani, generalul Gantz s-a angajat în armata in 1977 la trupele de paraşutism, devenind comandant în 1989 al unităţii de elită Shaldag din forţele aeriene, apoi comandant, în 1994, al regiunii militare din Cisiordania ocupată.
În 2002, el devine comandant al regiunii militare de nord care mărgineşte Siria şi Libanul, apoi comandant al forţelor terestre în 2005 şi ataşat militar în Statele Unite în 2007, înainte de a fi chemat în Israel în iulie 2009 pentru a-şi exercita funcţia de adjunct al şefului de Stat Major.

Părinţii săi au supravieţuit Holocaustului. El a absolvit istoria la Universitatea din Tel Aviv şi ştiinţele politice la Universitatea din Haifa, precum şi un masterat în managementul resurselor naţionale la US National Defense University.
La rândul său, Generalul Galant a conceput şi condus ofensiva împotriva Fâşiei Gaza, aflate sub controlul mişcării islamiste palestiniene Hamas, la finalul anului 2008 şi începutul anului 2009, operaţiune pentru care Israelul a fost acuzat de “crime de război” şi “posibile crime împotriva umanităţii” de către ONU.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Armata israeliană va avea un nou Şef de Stat Major General”

  1. CopperNick says:

    Prenumele corect este Benjamin. Benny este diminutivul utilizat in Israel dupa model american si care, de regula, se pune in paranteza atunci cand se scrie despre el in mod oficial sau in cv. De fapt si Gantz este scris tot in spiritul limbii engleze pt ca in ebraica exista litera care la noi se pronunta tz. Este militarul cu cea mai mare experienta si charisma din armata israeliana fiind ocolit la nominalizarea anterioara din motive politice (Yoav Galant a fost la inceputul anilor 2000 intr-o functie politico-militara apropiata de ministrul apararii, ulterior praluand comanda unui comandament zonal, pentru a fi propulsat ca sef SMG).

  2. ganz stefan cristian says:

    Sunt mandru de dansul.Bunicul meu este singurul ramas in romania dupa cel de-al doilea razboi mondial.Toti ceilalti frati au plecat in israel si iata unii dintre copii lor au ajuns mari conducatori!