Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata libiană acuză Qatarul, Sudanul și Turcia de susținerea terorismului

    

purtătorul de cuvânt al armatei libiene, Ahmed al-Mesmary sursa: http://english.alarabiya.net

purtătorul de cuvânt al armatei libiene, Ahmed al-Mesmary
sursa: http://english.alarabiya.net

În timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al armatei libiene, Ahmed al-Mesmary, a acuzat Qatarul, Sudanul și Turcia de susținerea terorismului în țara sa.

„Prin susținerea teroriștilor, Qatarul a comis crime împotriva umanității în Libia”, a afirmat al-Mesmary în timpul conferinței din capitala Egiptului, Cairo.

Purtătorul de cuvânt libian a declarat că are documente oficiale care dovedesc implicarea celor trei țări în oferirea dee ajutor logistic milițiilor teroriste libiene și că va prezenta aceste documente comunității internaționale.

„Singurul lucru de care avem nevoie din partea comunității internaționale este să ridice embargoul asupra armelor impus armatei libiene, pentru a putea lupta împotriva terorismului”, a comunicat al-Mesmary celor prezenți la conferință.

El a adăugat că armata sa a realizat mari progrese și controlează zone vaste din Libia, în ciuda faptului că luptă cu 4 mari forțe: DAESH, al-Qaida, Frăția Musulmană și bandele de infractori care au în posesie arme și muniții: „Într-o săptămână am ajuns să controlăm trei mari baze aeriene din centrul Libiei, iar armata a reușit să distrugă complet o facțiune a grupării DAESH din Benghazi”.

Potrivit afirmațiilor sale, prezența ISIL în Libia se reduce, însă bandele de infractori controlează zone întinse din Tripoli. Acele regiuni sunt încă în afara controlului Armatei Naționale Libiene și includ localitatea Sirte și zona dintre orașele Misrata și Tripoli.

La 6 ani după revolta din 2011, care a pus capăt domniei de 42 de ani a lui Muammar Gaddafi, Libia se confruntă cu un război civil și este condusă de două administrații rivale, una în capitala Tripoli, iar cealaltă în est, în orașul Tobruk. Aceasta din urmă a fost recunoscută internațional înainte de înființarea Consiliului Prezidențial Libian, în 2015, care a condus un guvern de uniune în Tripoli, bazat pe un tratat de pace între facțiunile libiene, mijlocit de ONU, în Skhirat, Maroc. Susținut de auto-proclamata Armată Națională Libiană – condusă de influentul mareșal, Khalifa Haftar – guvernul de la Tobruk, care are și sprijinul parlamentului, nu recunoaște legitimitatea guvernului de la Tripoli.

ONU a afirmat că armata libiană trebuie mai întâi să se unească și abia apoi Consiliul de Securitate al ONU va ridica embargoul asupra armelor, impus din anul 2011.

Mihai Corb, InfoMondo Militar

Sursa știrii: Xinhua

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.