Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata Română în 2013 – între dorinţă şi putinţă

Iată că noul an aduce Armatei un nou ministru. Păcat că nu aduce şi bugetul mult aşteptat, care să permită o proiecţie a resurselor, cât de cât orientativă, pentru atingerea obiectivelor pe care trebuie să le îndeplinească instituţia.

Plecând de la aceste aspecte primordiale, noul ministru şi noul buget, putem să încercăm să creionăm câteva consideraţii pe marginea a ce va aduce 2013 pentru Armată şi pentru oamenii ei, activi – şi, de ce nu în rezervă sau retragere – că tot ai ei sunt şi aceştia.

Referindu-ne la noul ministru vrem să-i urăm succes în tot ceea ce-şi doreşte bun pentru instituţia pe care o va conduce, cu toate că ne-am exprimat clar că nu agreăm numirea domnului Duşa în funcţia de ministru al Apărării. Argumentele exprimate le regăsiţi în articolul “Dobriţoiu sacrificat de acordul Băsescu – Ponta”.

Dincolo de ce credem noi, e de subliniat că în forţa poziţiei lui Duşa în Guvern va sta mărimea sau subţirimea bugetului Apărării. Cronicizarea deficitelor privind înzestrarea a făcut ca Armata să depindă de improvizaţii şi bunăvoinţa americanilor în ceea ce priveşte participarea la misiunile internaţionale.

Domnului Duşa îi rămâne să rezolve problema avionului multirol. Din păcate, această opţiune strategică a devenit una de compromis, rezolvarea ei fiind aruncată de politicieni în braţele MApN. Ori Duşa va trebui să rupă din banii MApN primele tranşe pentru plata avioanelor vechi şi foarte vechi, care oricum nu vor intra în înzestrare, afectându-se astfel grav alte nevoi ale MApN.

Probabil asta a şi fost una dintre consideraţiile în baza cărora a fost numit Duşa la Apărare. Nu e o persoană înzestrată cu abilitatea de a se bate cu şefii săi politici în favoarea instituţiei pe care o conduce.

A doua provocare pe care o va avea de înfruntat Duşa, va fi cea a numirilor secretarilor de stat, dar şi a funcţiilor militare asimilate secretarilor de stat – şi mă refer în special la cea a şefului DGIA. Persoanele în funcţii sunt numite de dl Dobriţoiu iar schimbarea acestora pe criterii politice va arăta intenţiile lui Duşa privind modul de controlare al MApN şi de politizarea acestuia. Din fericire, cam toţi aceştia (poate cu excepţia procurorului de la DGIA corespund fişei postului).  Cât priveşte efectuarea unor schimbări de şefi la categoriile de forţe şi alte comandamente pe criterii politice am speranţa că acestea vor înceta, iar noul ministru se va rezuma la a reprezenta din punct de vedere politic ministerul şi a-i asigura cele trebuincioase. Nu văd cum o persoană cu masterat şi postuniversitar a căror denumire nici nu şi-o trece în CV să aibă expertiza de a se implică în decizia militară.

În ceea ce priveşte intenţiile lui Duşa de a contribui activ la îmbunătăţirea cadrului legislativ al MApN, se pare că acestea sunt mai mult decât modeste. Lipsa de cunoaştere a fenomenului militar îl va îndepărta de o acţiune în domeniu. Prin urmare, reparaţiile promise de Ponta-Antonescu în privinţa haosului creat de Oprea în domeniul pensiilor militare şi al ghidului carierei militare nu vor fi îmbrăţişate de Duşa decât poate într-un cadru propagandistic.

De altfel, Duşa s-a exprimat recent cât se poate de tranşant în această privinţă, declarând că susţine iniţiativa introducerii pensiilor ocupaţionale, care să reflecte aportul angajaţilor vizaţi la fondul de pensii şi a precizat că va încerca s㠄rezolve“ eşalonat, în 2013, pensiile militarilor în rezervă, care au pierdut la recalculare.

“A fost destul de mult scandal pe acest subiect şi pe bugetul din 2013 vom încerca să reparăm acele nedreptăţi care îi vizează pe militarii rezervişti. Desigur, etapizat, pentru că bugetul nu permite ca toate sumele acelea care ar trebui rezolvate legat de ordonanţa cu privire la felul în care Guvernul Boc le-a tăiat drepturile rezerviştilor să o rezolvăm într-un singur an, dar cred că etapizat şi eşalonat se poate repara şi această nedreptate făcută militarilor rezervişti”“, a afirmat Mircea Duşa.

Cât priveşte bugetul MApN, aici lucrurile se pare că nu merg înspre dorinţa celor din Armată. Probabil prezenţa vocală în spaţiul public al domnului Dobriţoiu solicitând finanţarea corectă a instituţiei militare i-a adus inclusiv debarcarea de la minister. Deja Ponta, în calitatea sa oficială de prim ministru, s-a exprimat tranşat în privinţa alocărilor bugetare orientate spre menţinerea echilibrului macro-economic. Duşa s-a exprimat şi el destul de evaziv: “la o primă analiză a bugetului MApN, „foarte mulţi bani se duc pe munca vie şi rămân foarte puţini bani pentru cheltuielile de capital“, în condiţiile în care instituţia derulează o serie de proiecte internaţionale vizând creşterea capacităţii de acţiune a Armatei Române, de modernizarea ei şi de atribuţiile pe care la are România în calitate de ţară NATO, UE şi vizând parteneriatul cu SUA. „Se vorbeşte de foarte mult timp de dotarea cu avioane, de proiectele pe care le avem şi mi-aş dori să se aloce bani pentru cheltuielile de capital, dar în acelaşi timp trebuie să rezolv şi problema pensiilor militarilor în rezervă”.

Deci cel mai probabil, instrucţia şi dotarea vor avea de suferit. Oricum, după 15 ianuarie, dată la care este aşteptată la Bucureşti delegaţia creditorilor internaţionali ai României, lucrurile se vor lămuri. De altfel, România trebuie deja anul acesta să returneze aproximativ 6 miliarde de dolari, şi este puţin probabil ca aceştia (creditorii internaţionali n.r.) să accepte majorări de cheltuieli în domeniul fie el şi al Securităţii Naţionale.

O veste bună vine probabil din Afganistan unde numărul militarilor români va fi redus treptat lucru care va duce la o slăbire a presiunii pe buget. Totul e să nu izbucnească o nouă criză internaţională la care România să se grăbească să contribuie cu efective (a se citi “carne de tun”, dată fiind dependenţa de aliaţi în privinţa susţinerii logistice şi a folosirii unor categorii de tehnică modernă).

Concluzionând, ne-am permite să afirmăm că anul 2013 va fi un an al frustrărilor bugetare pentru MApN, procesul de înzestrare şi instruire continuând a fi subfinanţat, iar procuparea noului ministru va fi îndreptată înspre a comunica în spaţiul public mesaje liniştitoare cu referire la intenţii, nu la acţiuni. Rămâne o singură necunoscută: va continua procesul de politizare a corpului de conducere al MApN?

La final, dorim succes militarilor români în noul an, le dorim să-şi menţină motivaţia puternică că meseria ce o practică e în folosul Ţării şi nu a politicienilor care trec vremelnic prin Armată. Politicienilor care se văd acum  instalaţi pe funcţii importante în Armată, le reamintim că rolul lor e să servească Armata, şi prin aceasta, Ţara, şi nicidecum să fie serviţi de instituţie în folos personal.

Mult succes militari ai Armatei României în 2013!

 

Redacţia InfoMondo Militar

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

19 Responses to “Armata Română în 2013 – între dorinţă şi putinţă”

 1. MILITAR VETERAN says:

  CITAT:
  “Regimurile se schimbă, profitorii rămân. Pleac-ai noştri, vin ai noştri. N-au niciodată principii şi mustrări de conştiinţă.
  Nu se pot schimba regimurile şi ideologiile, pe cât îs în stare ei să se schimbe de repede.
  Unii se leagă strâns de regim, devenind una cu el şi trec de la avere şi la satisfacerea tuturor dorinţelor şi poftelor – la delirul puterii şi al trufiei, încep a crede că fac parte din altă lume decât a noastră.
  Rămâne apoi marea masă a trudnicilor, a căror viaţă se reduce la muncă şi la hrană, într-un ciclu etern şi ale căror conştiinţe nu se ridică mai sus de blidul de mâncare de dinaintea nasului. Sunt atât de apăsaţi şi dresaţi în apăsarea spre pământ, că nu pot, nu gândesc şi nu vor să privească mai departe. Li-s ochii atrofiaţi ca ai sobolilor de sub pământ. Urăsc pe oricine vrea să-i scoată din existenţa lor de sclavi. Cu ei face orice stăpânire ce vrea. În primul rând să gândească în locul lor.”
  P.S.- Triste concluzii. Din păcate adevărate.
  Din ele derivă dreptul oamenilor de a rămâne sclavi.
  In POLITICA nu am avut protectie/sprijin si iata ce am ajuns.
  Suntem neinteresanti dpdv public.
  Nu contam.

 2. gigimarga says:

  Săracii muncesc pentru a se înbogăţi bogaţii! Militarii mor pentru a apăra bogaţiile celor bogaţi! Bogaţii nu vor să plătească sacrificiul militarilor pentru apărarea bogăţiei lor! Pensiile militare reîntregite la SFÂNTUL AŞTEAPTĂ!
  La anu şi la mulţi ani!

 3. LoremIpsum says:

  “Nu văd cum o persoană cu masterat şi postuniversitar a căror denumire nici nu şi-o trece în CV să aibă expertiza de a se implică în decizia militară.”

  Celelalte state europene o fac, “Federal Ministry of Defence (Germania)” ministrul este Thomas de Maizière care este jurist de formatie, “Le ministre de la Défense (Franta)” minstrul este Jean-Yves Le Drian, istoric, “Ministry of Defence (UK)” ministru este Philip Hammond, economist, “Minister of Defence of Spain” ministru este Pedro Morales de profesie profesor de drept, “USA” Secretary of Defense este Leon E. Panetta politica si drept, etc.
  La celelalte case mai mari se poate, eu cred ca numirea ministrului Dusa deocamdata este cea mai buna.

 4. LICA says:

  MILITARII SUNT PLATITI DOAR SA MOARA , NU PENTRU A PRIMI PENSII MILITARE DE STAT, CE AU FOST DEJA ANULATE PE VECIE SI PATRATE PENTRU BRAVII MAGISTRATI MILITARI. NUMAI ASA A AJUNS GENERALUL MAGISTRAT DAN VOINEA SA AIBA O PENSIE DE 18.500 DE RON/LUNA, IN VREME CE UN COLONEL ARE O PENSIE MAI MICA DECAT A UNUI SUBOFITER, SI SINGURUL COSMONAUT AL ROMANIEI, GN. PRUNARIU I S-A TAIAT PENSIA DIN MOTIVE DE ……

 5. MILITAR VETERAN says:

  SA NU UITI…CA AI FOST ALES PE VOTUL MEU!
  1.Domnule parlamentar, senator sau deputat, indiferent de partidul din care faci parte, TE-AM votat sa ma reprezinti pe mine,nu pe tine!
  2.Votul meu nu este pentru interesul tau personal.Sa-mi demonstrezi ca ma reprezinti pe mine, cetateanul care ti-a dat votul, ridicandu-te de pe scaun si votand. Stai de vorba cu mine inainte de a vota.
  3.Sa ma intrebi,asa cum mai intrebat atunci cand mi-ai cerut votul, ce ma doare, daca din pensie pot sa-mi cumpar si medicamente si sa platesc si intretinerea, daca mai am loc de munca, daca mai am si alte nevoi, s.a..
  4.Daca partidul din care faci parte iti cere sa incalci legile tarii, sa contribui prin votul tau (si implicit al meu) la dezintegrarea statului national roman pe care ni l-au lasat mostenire stramosii, sa nu ma faci si pe mine partas, complice la tradare de neam si tara.
  5.Eu,cel care ti-a dat votul cu buna credinta, nu sunt de acord, sa-ti schimbi “culoarea” in alta culoare dupa “CUM BATE VANTUL “.
  6.DACA MA TRIMITI LA MOARTE IN AFGANISTAN, IRAK, KOSOVO, BOSNIA, INTR-UN RAZBOI CARE NU ESTE AL MEU, RESPECTA-MA!
  7.EU, ALEGATORUL TAU,IMI RESPECT CU CREDINTA JURAMANTUL. TU,ALESULE ,SA ITI RESPECTI JURAMANTUL FATA DE MINE!
  8.EU, ALEGATORUL TAU, CARE NU SUNT IN SLUJBA TA SI CARE TE-AM VOTAT CA TU SA FII IN SLUJBA MEA, ITI PROMIT CA VOI AVEA GRIJA CA UNUL CA TINE, CARE ISI INCALCA ANGAJAMENTELE, SA PLATEASCA IN FATA LEGII. NU VOI AVEA ODIHNA PANA CAND NU VEI RASPUNDE, ORIUNDE TE VEI AFLA.

  EU, ALEGATORUL TAU, CA BUN CRESTIN CE SUNT ,ITI SPUN CA UIT, DAR NU TE VOI IERTA!

 6. mos martin says:

  Iar o luati cu votul? Cu sau fara voi, rezultatul era acelasi, nu intelegeti? C

 7. unu says:

  LoremIpsum,

  Eu cred ca nu e vorba de Dusa ci de niste metehne de a promova oameni care sunt vulnerabili prin dosare, lipsa de experienta, afaceri dubioase, pregatire insufiecienta sau aderare la grupuri de interese. Ori mi se pare cel putin curios cand in sfarsit ai oameni cu pregatire si experienta adecvata sa numesti persoane in functii de demnitate publica sa se califice la locul de munca.

  Da, intradevar numirea lui Duse e cea mai buna dintre toate cele proaste.

 8. datorita folosirii unor pseudonime cu legatura directa cu persoane publice

 9. datorita folosirii unor pseudonime cu legatura directa cu persoane publice

 10. datorita folosirii unor pseudonime cu legatura directa cu persoane publice

 11. De La Logistica says:

  Este de apreciat umorul de care dau dovada unii dintre pensionarii militari , inclusiv liderul de sindicat. Ce ne facem insa cu realitatea ? . Sa nu se inteleaga ca ma refer la faimosul post de televiziune. Realitatea ne este prezentata in culori nu tocmai placute de catre personajul care a promis iar acum , cand trebuie sa dea, vine cu justificari si cu tapi ispasitori. Personajul ,la care ma refer, nu este nimeni altul decat … actualul premier. Daca pana acum ceva vreme cei mai multi compuneau puncte de vedere incrancenate , de la o vreme se constata o relaxare , o relaxare care numai favorabila noua nu ne este. De relaxarea noastra vor profita toti politicienii care ne-au folosit spiritul caustic la adresa fostei puteri , cu unele ramasite si in prezent , pentru a proceda la amanari succesive pana se va asterne uitarea sau ne vom acomoda cu starea majoritatii pensionarilor romani.Va recomand , daca nu este inoportuna recomandarea , sa umblati si pe blogul lui PLANO 10 unde veti intalni si opinii mai apropiate de interesele noastre.

 12. Ionel N. says:

  Esti, cumva, agentul de vanzari al lui PLANO 10 sau el insusi?
  Cred ca trebuie sa scrii si in numele lui Ponta ceva !!!

 13. Comentariul postat de “Mircea Duşa” la ora 12:40 nu aparţine ministrului apărării naţionale. Este regretabil faptul că persoana care a postat în numele ministrului Mircea Duşa foloseşte ilegal identitatea domniei sale.

 14. Comentariul postat de “Mircea Duşa” la ora 12:40 nu aparţine ministrului apărării naţionale. Este regretabil faptul că persoana care a postat în numele ministrului Mircea Duşa foloseşte ilegal identitatea domniei sale.

 15. De La Logistica says:

  Ar fi regretabil.
  Citeste interventia Biroului de Presa al MApN.
  Comentez atunci cand am ceva de spus sau cand neghiobia este vizibila.
  Nu ma pasioneaza calomnia si nici bagatul ca musca in c…l calului , cum plastic se referea la cineva, cineva pe blogul lui Plano 10 , blog pe care il apreciez cu toate ca abunda in comentarii primitive, scrise de oameni primitivi dar cu veleitati de academicieni. Este pacat ca unii ,cu veleitati de academicieni, sunt oameni in varsta si creeaza posibilitatea sa fie injurati in loc sa fie apreciati. Oare s-or simti ei bine ?
  Si pe aici este la fel .
  La Multi Ani !

 16. LICA says:

  Fara un buget marit substantial, MApN se afla la limita subzistentei
  Scris de roarmy, la January 6th, 2013,
  Deputatul George Scutaru, unul din putinii sustinatori ai militarilor, avertiza cu putina vreme in urma ca vor exista probleme importante cu mentenanta si plata utilitatilor daca bugetul ministerului apararii nu va suferi o majorare substantiala.
  ”Cu un buget de 0,88% din PIB si cu un buget previzionat pentru 2014 de 0.72%, necesarul de inzestrare al fortelor armate romane nu poate fi asigurat. Avem niste programe majore de inzestrare avionul multirol la fortele aeriene, corvetele la fortele navale, programe ce nu pot fi sustinute cu fondurile actuale. Deja ajungem sa nu mai discutam de programe de finantare ci despre mentinerea utilitatilor: bani de curent, de mentenanta.
  Presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor. Costica Canacheu afirma ca fortele navale sunt in stare operationala ”cu ceva limitari tehnice”. Este cert ca sunt intarzieri la modernizari si ca in 2011-2014 fortele navale vor desfasura cateva programe pentru prelungirea timpului de viata a navelor cu care sunt inzestrate. In urmatoarea etapa vor avea loc inspectii de o anumita anvergura la navele aflate in operare si pe baza acestor inspectii se vor aloca fonduri pentru modernizarea acestor echipamente.
  Ramane de vazut daca actualul guvern va aloca fondurile necesare sustinerii acestor recomandari de minim bun simt si daca militarii vor putea misca ceva in domeniul inzestrarii si al mentenantei tehnicii din dotare.
  Avand in vedere ca bugetul Romaniei a fost trecut la capitolul documente clasificate momentan, ramâne de vazut in viitorul apropiat daca acest buget va putea asigura achizitia avionului multirol, mentenanta tehnicii aflate in inzestrarea fortelor navale sau continuarea programului Transportor Blindat pentru Trupe 8×8, program initiat in urma cu doi ani si stagnat momentan din lipsa de fonduri.

 17. Ionel N. says:

  Nea Lica
  Canacheu Costica este istorie ca presedinte al comisiei de care vorbesti…. Acum USL-ul este la putere si presedinte al comisiei de aparare ordine….. din camera deputatilor este Mocioalca Ion de la PSD ! Ti-a lasat sechele revelionul?!

 18. LICA says:

  uni, 7 ianuarie 2013
  Oferta de munca pentru 30 cadre militare in rezerva
  Grupul de societati de paza, ARES SECURITY/D.O.SYSTEMS, solicita un numar de circa 30 de persoane foste cadre militare, cu varsta de maxim 50 de ani, conditie fizica foarte buna, inaltime de minimum 1,70 limba engleza obligatorie, pentru a presta servicii de securitate in interiorul aeroportului international Henri Coanda,respectiv reteaua de magazine Duty-Free.
  Persoana de contact este col.rez. HALALAU CONSTANTIN
  Tel.0745110287
  Salariul net este de 1200,lunar.

  Serviciul va incepe cu data de 01.02.2013.

  Cu stima,
  Presedinte ARES SECURITY/D.O.SYSTEMS

 19. gheo says:

  De ce va mira “ponta”, nu este nimic nou, atitudinea lui ponta – clona fidela a intregii clase politice romanesti – se incadreaza perfect in sablon, “promite tot ce vrea prostimea chiar si ce stii ca nu au de unde, ca de dat, tot ce vrei tu le dai” … dupa, masele – pleava – sunt usor de mintit si manipulat iar clasele politice stiu … !!!