Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata României în era PSD 2017-2020

25 octombrie ziua Armatei Romaniei.foto infomondomilitarParlamentul României a aprobat pe 4 ianuarie 2017 noul Guvern al României și a votat Programul de guvernare pentru perioada 2017 – 2020. Capitolul “Politica de Apărare și Securitate Națională” se găsește la pagina 126 și cuprinde viziunea noului guvern asupra domeniului.

Pe parcursul a 7 pagini sunt prezentate într-un limbaj specific, semn că documentul a fost redactat de persoane cu pregătire în domeniu,  cele 2 secțiuni  “Politica de Apărare” și “Politica Guvernului privind Securitatea Națională în perioada 2017 – 2020″.

Dacă pe parcursul secțiunii “Politica de Apărare” direcțiile de acțiune sunt prezentate elaborat plecând de la evaluarea mediului internațional de securitate, în cea de-a doua secțiune “Politica Guvernului privind Securitatea Națională în perioada 2017 – 2020″, pe o pagină și jumătate, sunt trecute doar principii care să stea la baza modificării cadrului legislativ privind domeniul securității și a modernizării instituțiilor responsabile cu asigurarea acesteia.

În câteva cuvinte capitolul Politica de Apărare și Securitate Națională se prezintă ca o înșiruire de principii, aprecieri, direcții de acțiune și obiective vag exprimate. Îi lipsesc însă măsurile concrete, programele strategice, evaluarea situației actuale nu numai aspura mediului de securitate internațional, dar și asupra stării Armatei și celorlalte instituții responsabile cu asigurarea securității.

Faptul că “riscul unei agresiuni militare convenţionale asupra României” este considerat ca având o “probabilitate redusă de materializare” sugerează că investițiile în achizițiile de tehnică militară vor fi menținute în trendul actual. Cu toate acestea este readus în discuție principiul european privind achizițiile de tehnică militară prin folosirea offset-ului. Până acum primordialitate au avut achizițiile politice de echipamente second hand fără offset.

Pe de altă parte se menține decizia de a asigura o finanțare de 2% din PIB pentru apărare, dar nu se specifică unde se vor duce banii suplimentari. Așteptăm ca “Strategia de achiziţii 2017 – 2020 privind dotarea Armatei Române”, despre care se afirmă că va fi gata în primul semestru al anului 2017, să aibă incluse măsuri concrete. Până acum programele de investiții au trădat lipsa de continuitate și mai ales improvizația, cu mici excepții.

Îmbucurător este faptul că este sugerată o colaborare între industria de apărare, centrele de cercetare tehnologică ale Armatei și înzestrarea acesteia. Să sperăm că nu va fi uitat acest lucru. Mai este introdus și principiul autofinanțării unor programe. Poate se gândește cineva să valorifice patrimoniul imobiliar și să pună la lucru – pe bani – unitățile specializate ale Armatei.

Surprinde intenția de “dezvoltare a unor grupe de experţi pentru ocuparea posturilor internaţionale alocate României”, lucru care în opinia noastră ar limita accesul personalului la aceste funcții și ar afecta egalitatea de șanse a celor doritori să încadreze aceste posturi. Se pierde astfel și o bună oportunitate de transferare a unor experințe profesionale dobândite în posturi internaționale. Poate ar trebui introduse reguli clare de reintegrare și de folosire eficientă a celor care au fost incadrați pe astfel de posturi.

În concluzie documentul poate fi considerat doar unul orientativ, el necesitând ajustări funcție de obiective clar asumate cu termene și asigurarea finanțării necesare. Altfel va rămâne o bucată de hârtie bună doar de criticat.

Așteptăm și echipa care să implementeze acest program. Până acum avem doar un nou ministru, fost secretar de stat la Armamante, lucru care ne dă speranță că înzestrarea Armatei va deveni prioritară.

 

capitolul-politica-de-aparare-si-securitate-nationala-program-de-guvernare

 

Raul-Ciprian Dăncuță,

InfoMondo Militar, 4 ianuarie 2017

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.