Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata rusă îşi va mări prezenţa strategică în Insulele Kurile

Kurile Islands

Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a anunţat că Rusia îşi va spori prezenţa militară în Insulele Kurile de Sud.

Declaraţia a fost făcută la câteva zile după ce premierul Japoniei, Naoto Kan, a cerut reluarea negocierilor asupra statutului insulelor.

“Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că Insulele Kurile reprezintă teritoriu rusesc. Vom face tot ce putem pentru a accelera prezenţa noastră strategică în Insulele Kurile, dezvoltând în acelaşi timp relaţii de prietenie cu vecinii noştri”, a declarat Medvedev în timpul unei reuniuni cu oficiali militari şi ai administraţiei regionale desfăşurate la Gorki.

“Ar trebuie să existe suficiente arme pentru a se asigura securitatea insulelor ca poarte inalienabilă a Rusiei”, a conchis Medvedev.

Rusia a preluat controlul asupra insulelor la  sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Insulele se află la nordul insulei japoneze Hokkaido şi la sud de peninsula rusă Kamceatka. Înainte ca Rusia să preia controlul, circa 17.000 de japonezi locuiau în Kurile, iar Japnia le cere înapoi. Disputa a împiedicat Moscova şi Tokyo să semneze un tratat oficial de pace.

În timpul unui miting desfăşurat la Tokyo marţi 08 februarie, prim-ministrul japonez Naoto Kan a apreciat vizita lui Medvedev din noiembrie 2010 din insule ca fiind o “grosolănie de neiertat”. Reacţia lui Medvedev a fost determinată de aprecierea premierului japonez.

Mai mult activişti naţionalişti radicali japonezi au profanat un steag rusesc în timpul demonstraţiei care a marcat ziua Teritoriilor de Nord (denumirea Insulelor Kurile în japoneze n.r.).

sursa: RIA Novosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.