Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata şi Universitatea UBB – împreună de Ziua Unirii

Sarbatorirea Zilei Unirii la Cluj-Napoca, Cercul Militar 23 ian 2013 foto Sorina Bruj, InfoMondo Militar

La Cercul Militar din Cluj-Napoca a avul loc, pe 23 ianuarie, un Simpozion dedicat sărbătoririi Zilei Unirii. Evenimentul a fost organizat de Comandamentul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” împreună cu cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii “Babeş-Bolyai”.

În fapt, acest simpozion a demonstrat că între mediul universitar – reprezentat în cazul de faţă de specializarea Studii de Securitate din cadrul Departamentului de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană (din UBB) – şi armată, reprezentată de Divizia 4 Infanterie “Gemina”, există o colaborare strânsă, cele două instituţii celebrând împreună principalele momente ale istoriei naţionale.

Lucrările prezentate cu această ocazie s-au dorit a fi aducătoare de noi abordări a unui subiect arhicunoscut, însă deopotrivă iubit: Unirea Principatelor române de la 24 ianuarie 1859.

Comandantul Diviziei, Generalul de Brigadă, dr. Dumitru SCARLAT, alături de  Locţiitorul Comandantului Diviziei 4 Infanterie, General de brigadă, dr. Ioan MANCI, au folosit momentul pentru a arăta deschiderea Armatei române înspre societatea civilă şi mediul academic, în ideea promovării valorilor naţionale.

În plus, Comandantul Diviziei  4 Infanterie “Gemina”, a subliniat, în expunerea sa, “Importanţa creării Armatei naţionale de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza”, momentul determinant în structurarea unei armate române moderne, puternice, capabilă să servească interesele naţionale.

Au mai conferenţiat dl. profesor universitar dr. Adrian Liviu Ivan – despre “Instituirea statului român modern”, şi Raul Dăncuţă – despre “Unirea Principatelor Române între interesele geopolitice ale marilor puteri şi ambiţiile naţionale ale românilor”. Ambele prezentări au adus în prim plan rolul determinant pe care l-a avut elita politică românească a vremii în realizarea marelui deziderat naţional, statul naţional, dar şi în modernizarea acestuia.

Şi pentru că Unirea de la 24 ianuarie înseamnă şi sărbătoare şi bucurie, după expunerile ştiinţifice, a fost prezentat un scurt spectacol de muzică populară, cu cântece tradiţionale dedicate acestui moment festiv, susţinut de orchestra  Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradţionale Cluj, “Cununa Transilvană” şi orchestra folclorică a Muzicii militare a garnizoanei Cluj-Napoca.

 

S.B.

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Armata şi Universitatea UBB – împreună de Ziua Unirii”

  1. Bure Bista says:

    Se pare ca cei de la UBB si Armata nu tin cont de faptul ca politicul roman face orice ca sa indeparteze Armata de societatea civila.

    Felicitari UBB si D4 Gemina pentru activitatile ce le organizati impreuna.

    Tinerii trbuie sa afle ca armata e a poporului