Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata siriană azi

Înainte de începerea revoltelor din Siria, în urmă cu circa doi ani şi jumătate, armata siriană era cea mai puternică armată a ţărilor arabe, după armata Egiptului, cu circa 200.000 de militari, dotată aproape în totalitate cu tehnică militară de provenienţă rusă/sovietică. Chiar dacă dotarea nu era de ultimă generaţie, ca urmare a dificultăţilor financiare, în perioada 2000-2010, Siria a ocupat locul şapte în exportul rus de tehnică militară.
Una din caracteristicile principale ale armatei este legată de compoziţia acesteia, militarii fiind în proporţie de circa 70% de confesiune sunită (conform structurii demografice generale a ţării), însă corpul de comandă este constituit în imensa sa majoritate din alauiţi, secta şiită din care face parte şi preşedintele Bashar al Assad, situaţie moştenită de la tatăl său, Hafez al-Assad. De asemenea, în compunerea Gărzii Republicane, a forţelor speciale, serviciilor de informaţii şi a altor unităţi, ponderea alauiţilor este mult mai mare faţă de restul armatei. Instruirea armatei a fost în general precară, o atenţie sporită fiind acordată pregătirii unităţilor care erau considerate fidele şi sigure, rolul serviciilor de informaţii în controlul armatei fiind deosebit de important.

continuarea pe www.ingepo.ro

scris de  Corneliu PIVARIU

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.