Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata a ajuns la mâna politicului şi în Turcia

Generalul Işık Koşaner - un exemplu de prea multă demnitate sau de lipsă de slugărnicie faţă de politicieni? foto wikipedia

După demisia din funcţia de Şef al Statului Major General turc a generalului Isik Kosaner, premierul turc Recep Tayyip Erdogan l-a numit pe comandantul jandarmeriei, generalul Necdet Ozel, Şef în exerciţiu al acestei structuri militare. Decizia lui Kosaner survine pe fondul unor grave dezacorduri cu guvernul, în urma cărora, alături de şeful SMG au demisionat şi şefii Forţelor Navale şi Aeriene.

Generalul Kosaner şi adjuncţii săi au declanşat vineri o gravă criză politico-militară, depunându-şi demisia pe fondul dezacordurilor cu guvernul islamo-conservator cu privire la promovarea unor militari de rang înalt încarceraţi pentru complot împotriva regimului. Conducerea armatei îşi dorea ca aceşti militari să poată beneficia de o promovare chiar dacă se află în închisoare în aşteptarea procesului, în timp ce guvernul insista ca ei să fie trecuţi în rezervă.

Generalul Ozel a fost numit, de asemenea, comandant al forţelor terestre. Cele două funcţii atribuite generalului Ozel conduc la ideea că acesta va fi numit ulterior succesor titular al şefului demisionar al Statului Major, generalul Isik Kosaner, scrie presa turcă.

Armata turcă, altădată de neatins şi foarte implicată în viaţa politică, este de câţiva ani ţinta unor critici şi acuzaţii, între care de comploturi vizând răsturnarea regimului premierului Erdogan, al cărui Partid al Justiţiei şi Dezvoltării este de sorginte islamistă.

Patruzeci şi doi de generali – adică unul din zece – precum şi câteva zeci de ofiţeri activi sau în retragere, sunt în prezent încarceraţi în dosarele acestor presupuse comploturi.

sursa: AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Armata a ajuns la mâna politicului şi în Turcia”

 1. Schwartzkopff says:

  Titlul articolului total neinspirat. Armata este la mana politicului in orice tara normala. Problema este ca politicul sa fie la mana poporului, ceea ce nu stiu daca este cazul la noi.

 2. tupak amaru says:

  turcia este o situatie speciala . rolul armatei , in societatea turca , diferit de celelalte tari europene . lucru scos in evidenta si de UE .

 3. karadeniz says:

  Statul modern turc a fost construit de armată şi în jurul armatei.Turcia are a doua armată din NATO, ca efective, şi a zecea în lume.
  Corupţia şi politizarea au fost ţinute departe de armata turcă până acum.
  La şedinţa Consiliul Militar Suprem din 1 august Premierul Erdogan a fost singur la prezidiu, fără a avea în stanga sa pe şeful statului major general turc, semn că politicul vrea diminuarea rolului armatei în viaţa politică si socială a statului turc.
  Nu ştiu cum va reacţiona armata turcă dar sunt sigur că va reacţiona.
  Politizarea ei şi ingerinţele în promovarea funcţiilor de conducere o pot transforma în ceva asemănător armatei române din ultimii 60 de ani. Nu cred că militarii turci vor accepta să fie călcaţi în picioare ca militarii români, de politicieni şi de generalii făcuţi la expresorul cancelariei prezindenţiale.