Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata turcă a executat un atac împotriva rebelilor kurzi pe teritoriul irakian

Armata turcă a executat o incursiune în teritoriul irakian, în zona Shamarsha din provincia Erbil, la nord de localitatea Sidikan, 10 km în interiorul teritoriului irakian.

Incursiunea s-a vrut a fi o reacţie la atacurile rebelilor kurzi ai Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK) în Turcia

În urma acţiunii cel puţin patru persoane au fost ucise, o tânără în vârstă de 15 ani fiind ucisă de tirurile armatei turce, mama şi fratele său de doi ani, fiind răniţi în satul Khwakurq, a anunţat prefectul din Sidikan.

Alte trei persoane au fost omorâte în această incursiune în Munţii Qandil, unde Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) dispune de baze, a afirmat un oficial din cadrul departamentului de securitate, fără a preciza dacă victimele sunt civili sau rebeli.

Aceasta este a doua oară în ultimele cinci zile când militarii turci trec graniţa cu Irakul.

Miercuri, armata turcă a pătruns din provincia turcă Sirnak în cea irakiană Dohuk, pentru a desfăşura primele operaţiuni terestre în regiune din ultimii doi ani.

Purtătorul de cuvânt al PKK, Ahmed Denis, a ameninţat că va lansa “atacuri în toate oraşele din Turcia dacă armata îşi va continua politica de confruntări militare”.

Ziua de sâmbătă a fost cea mai violentă din ultimii doi ani pentru armata turcă, deoarece nouă militari au fost ucişi într-un atac lansat de un grup de rebeli asupra unui post militar situat la graniţa cu Irakul, în sud-estul Turciei.

Doi militari au fost ulterior ucişi de o mină amplasată de membrii PKK.

Potrivit armatei turce, 12 rebeli au fost ucişi într-o ripostă imediată a militarilor. Aviaţia a bombardat “toată ziua” fiefurile PKK din nordul Irakului, potrivit unui comunicat al armatei.

Autorităţile de la Ankara estimează că circa 2.000 de rebeli kurzi se refugiază în nordul Irakului.

PKK, grupare care militează pentru autonomia regiunilor kurde din sud-estul Turciei, este considerată de Turcia şi de numeroase alte ţări ca fiind o organizaţie teroristă.

Conflictul kurd din Turcia a provocat moartea a peste 45.000 de persoane, potrivit armatei, de la începutul insurecţiei PKK în 1984.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Armata turcă a executat un atac împotriva rebelilor kurzi pe teritoriul irakian”

 1. LEGIONARUL says:

  pun pariu ca guvernul,parlamentul si poate chiar presedintele turc au aflat dimineata cand s-au trezit ca armata turca a efectuat o incursiune etc. etc

 2. micutzul says:

  @ LEGIONARUL
  Pai ce la turci armata nu depinde de Cotroceni? Seful SMG nu e cu lopatele pedele? Se joaca in nisip asa, fiecare cum vrea?

 3. fratioru says:

  Zice/se ca seful a plecat imediat dupa sedinta CSAT, in Turcia. Nu avem ceva relatii pe acolo?