Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata va avea buget dublu în 2011, iar 80% din pensiile până la 3.000 lei aflate în plată nu scad în urma revizuirii

Aspect din timpul întâlnirii ministrului Gabriel Oprea cu comandanţii de unităţi şi mari unităţi din Armata României - 31 martie 2011 - foto Valentin Ciobârcă www.mapn.ro

Probabil, pentru a evita ziua de 1 aprilie, ministrul Apărării şi-a planificat şedinţa de lucru pe 31 martie. Bine gândit momentul, pentru că şedinţa a fost marcată de lansări de declaraţii politice – probabil pregătitoare de campanie electorală.

De reţinut din prezentarea lui ministrului:

– începând din anul 2012 bugetul MApN va fi de 2,38% din Produsul Intern Brut, conform angajamentului asumat de Oprea la preluarea mandatului;

– prioritatea mandatului lui Oprea la conducerea MApN o reprezintă personalul ministerului: “Mai ales în aceste condiţii dificile, de criză mondială, nu trebuie să uităm că oamenii au nevoie de respect, de o perspectivă clară în carieră şi de siguranţa locului de muncă”;

– au fost făcute mai multe iniţiative legislative de către MApN pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea personalul MApN, Oprea accentuând pe modificările aduse Statutului soldaţilor şi gradaţilor voluntari, care pot fi menţinuţi acum în sistem până la vârsta de 45 de ani;

– îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale personalului va fi realizată prin cele 9.500 de locuinţe care VOR FI (oare, când? n.r.) construite în regim ANL pentru tinerii militari;

– procesul de revizuire a pensiilor militare a permis ca prin măsurile ferme luate să se îndeplinească obiectivul stabilit:  acela ca nicio pensie de până la 3.000 de lei, rezultată în urma unei cariere militare complete, să nu scadă după revizuire. “Prin metodologia aplicată în procesul de revizuire s-a realizat chiar mai mult, datele reale arătând că peste 80% din numărul total de pensii până la 3.000 de lei aflate în plată nu scad în urma revizuirii, ci chiar înregistrează creşteri”;

– Armata are tot sprijinul preşedintelui României şi al premierului pentru a-şi putea îndeplini misiunile şi obiectivele de instruire prevăzute – ” atât la nivelul subunităţilor, unităţilor, marilor unităţi, categoriilor de forţe şi al comandamentelor, cât şi la nivel întrunit”;

– Oprea i-a asigurat pe ofiţerii şi generalii aflaţi la comanda unităţilor şi marilor unităţi că le va fi în continuare “un camarad, un partener care îi va sprijini şi va pune umărul pentru ca Armata României să-şi îndeplinească misiunea deosebit de importantă încredinţată, prin Constituţie, de popor”;

“Ca ministru al Apărării Naţionale, am datoria de a reprezenta pe fiecare dintre dumneavoastră. Jurământul militar nu presupune doar atribuţii, obligaţii şi sacrificii din partea militarului. Este, în acelaşi timp, o datorie a statului faţă de oamenii din Armata României. Şi vreau să fie respectată această datorie, la fel cum militarii îşi respectă jurământul faţă de Ţară. Cât timp voi fi ministru, mă voi bate pentru a-mi respecta angajamentele”, a declarat în încheierea întâlnirii ministrul Gabriel Oprea.

Rămâne de văzut în ce măsură declaraţiile lui Oprea se vor realiza, şi dacă nu cumva acestea vor fi considerate simple declaraţii politice, deşi cadrul cu certitudine nu permitea acest lucru. Ca urmare, neîndeplinirea oricăreia dintre promisiunile lui Oprea este obligatoriu să conducă la demisia acestuia şi poate chiar mai mult decât atât. Aceasta, dacă este într-adevăr un om de onoare, nu doar pretinde acest lucru.

Noi sperăm ca TOATE promisiunile lui Oprea să se îndeplinească, şi aceasta spre folosul ARMATEI ROMÂNIEI.

În afară de minciuna ministerială consacrată, “nicio pensie de până la 3.000 de lei, rezultată în urma unei cariere militare complete nu scade după revizuire” –  care a înlocuit-o pe mai vechea “nicio pensie de până la 3.000 de lei, nu va scădea” –  restul sunt doar promisiuni pe care le vom monitoriza ca atare.

Până în prezent, Oprea se poate lăuda cu cel mai mic buget al Armatei din ultimii 20 de ani, cu cei mai mulţi militari morţi în teatrele de operaţii, cei mai mulţi militari morţi în accidente în timpul instruirii, cel mai mare haos legislativ şi adminsitrativ creat în MApN datorită procesului de recalculare a pensiilor militare, cele mai multe terenuri şi cazărmi cedate pentru proiecte, pe hârtie, în vederea construirii de locuinţe ANL (deci nu pentru militari).

Oprea se mai poate lăuda cu contribuţia decisivă la adoptarea legislaţiei privind reducerea salariilor militarilor şi desfiinţarea pensiilor militare de stat.

Tot în mandatul lui Oprea puterea politică, din care face parte şi acesta, a gratulat pe foştii şi actualii militari cu aprecieri de genul “pensionari nesimţiţi” şi “bugetari de lux” creând o falie între societatea civilă şi Armată.

sursa: Biroul de presă al MApN

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Armata va avea buget dublu în 2011, iar 80% din pensiile până la 3.000 lei aflate în plată nu scad în urma revizuirii”

 1. PLANO10 says:

  Contradictie in termeni!
  N-a scazut nicio pensie pana in 3000 lei sau n-au crescut 20% din pensii?

 2. cititor says:

  In fotografie il vad pe seful SMG. Nu ii spune nimeni ca nu trebuie sa se implice in probleme care tin de domeniul politicului? Oprea isi face program de castigare a voturilor militarilor si rezervistilor,ori treaba sefului SMG este alta. Sa se gandeasca si la viitor,sa nu se lase ametit de cel care la promovat.

 3. colonelul says:

  Iar incepe nerusinatul asta?

 4. micutzul says:

  Grade dupa grade …..Nici in timpul razboiului nu se avansa asa cum se inainteaza in grade astia de acum. Auzi, facut general in 2009 si inaintat in grad , din nou , in 2010. Acte de eroism tata, nu gluma…. Sa traiti bine baieti !

 5. indisciplinatu says:

  Nu i-ar fi rusine…papagal ce e!
  Sa se ia de mana cu bok, alt politruc scolit la cadrele pcr.

 6. micutzocecurai says:

  limbaj moderat

 7. Cineva colo sus chiar vrea
  BOCnă pensii să înghețe;
  Doar generalul îl … OPREA
  … abilă non-concretețe.

 8. TOPGUN says:

  CRED CA OPREA SI BASE SI BOC,DAR MAI CU SEAMA NUTISOR, OR SA NE INAINTEZE PE TOTI LA GRAD DE MARESAL,VRETI?????
  SE GANDIRA EI ,CA DESTEPTI SUNTEM,FRUMOSI NU MAI SPUN ,IL BATEM PE DELON SI DESIGUR LONGEVIVI NE DAM, AJUNGEM PE LA 100 DE ANI,VA DATI SEAMA,CRAPA ASTIA DACA NE DAU ATATA TIMP PENSIE!!!!!
  BAIETI!!! FARA EXCESE!!!! ADICA ,BAUTURA ,TIGARI SI BLONDE!!!!!
  SA TRAIM MULT SI SA AVEM PENSIE LUNGA ………..MARE,…….. MARE…………!!!!!!!!!!! SI MAI ALES GRADE,GRADE,FUNCTIE …..ALEA….. ALEA….. VISURI …..VISURI….,VISURI………SAU… ESECE???? SAU SUCCESURI??????

 9. TOPGUN says:

  DRAGA REDACTIE,

  LIMBAJUL MEU CRED CA E CIVILIZAT,UMORUL CRED CA-I CAM DEPLASAT,DAR CE MAI E LA LOCUL LUI IN TARISOARA ASTA,MACAR PUTINA CATERINCA SA MAI FACEM SI NOI SI UN PICUT DE BARFA!!!!
  HAI, NU FII REA!!!!!
  MACAR SA MAI GLUMIM NITEL!!!! DA,NITEL!!!!

 10. TOPGUN says:

  STELICA TATA,
  NU-I NEVOIE SA FII PUPINCURIST,NU-I NEVOIE SA FII PORTOCALIU,MAI BINE DA-TE PORTOCALEU,REDACTIA STIE CA FACEM PUTIN MISTO, PUTINA CATERINCA,CA CE NE-A MAI RAMAS??????
  CAT DESPRE NUTISOR,HAI TREACA DE LA MINE,DACA VREI S-O PUPI ,POT EU SA MA OPUN?????!!!!!!!!!!!!!!
  HAI SA NE GANDIM CUM SA AJUNGEM MARESALI???????
  DACA AVEM GRADUL ASTA ,”BAROSAN” SCRIE PE FRUNTEA NOASTRA!!!!!!!!!
  STELICA,MILITARII AU ONOARE,MI-E TEAMA CA FACI EFORTURI SUPLIMENTARE SI ASTIA GUVERNANTII SI LACHEII LOR NU-TI ARUNCA NICI UN OSISOR DE ROS!!!!! ASA CA MAI USOR CU PUPI………,DAR DACA AI FACUT PASIUNE PTR NUTISOR COSANZEANA,NU MA PUN IN CALEA FERICIRII!!!!
  PE CURAND LA BARFA SI CATERINCA!!!!!!

 11. sandokan says:

  @Stelian P.
  Sincer,nu cred ca esti tu si sa-ti spun si de ce : ai uitat sa-l pomenesti pe maresal !!

 12. TOPGUN says:

  SANDOKAN,NU TE-AI PRINS????
  TOTI SUNTEM UNDERCOVER,TE ROG,NU NE DECONSPIRA,AFLA ASTIA,NICI ARTEFACTE NU MAI AJUNGEM!!!!!
  CE DUMNEZEU????
  CHIAR VREI SA NU MAI AIBA AI NOSTRI ,UNDE SA NE APRINDA O LUMANARE????
  SANDOKAN.HELLO,REVINO-TI!!!!!
  NU MAI DA NUME!!!!!
  TOTUL E LA STO….