Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata văzută cu realism de noul ministru: dotări îmbătrânite, MiG-uri piese de muzeu, profesie neatractivă, buget dezechilibrat

Înaintea oricărei încercări de reformare a unui sistem se impune o analiză amplă şi corectă. Se pare că ministrul Apărării a reuşit să făcă în scurtul timp de când este în fucnţie o diagnoza cât se poate de corectă a instituţiei militare în anul de graţie 2012.

Armata nu este “suficient de atractivă” pe piaţa forţei de muncă în România, dotările Armatei române sunt “în mod cert îmbătrânite”, aviaţia are în dotare aproximativ 30 – 35 de MiG-uri 21 LanceR, dar că acestea “se apropie de sfârşitul ciclului lor de viaţă” care în anul 2014 “vor fi obiecte de muzeu”.

Afirmaţia a fost făcută de ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, la Breaza, unde a participat la aniversarea a o sută de ani de la înfiinţarea Colegiului Militar Liceal “Dimitrie Cantemir”.

“Armata nu este suficient de atractivă pe piaţa forţei de muncă. Acum depinde şi de opţiunile fiecărui tânăr sau de orientările familiei. Dacă familia doreşte să-şi trimită copiii aici în asa fel încât să aibă certitudinea că vor fi formaţi ca tineri integri şi stabili pe parcursul vieţii şi orientati către valori, atunci ar fi bine să o facă. Asta nu înseamnă că, odată absolvind liceul militar, destinul lor se leagă absolut de armată. Au posibilitatea să opteze şi pentru altceva”, a spus Dobritoiu.

Ministrul Apărării Naţionale a apreciat că dotările de care dispune Armata română sunt “în mod cert, îmbatrânite” şi că ministerul are în vedere  “îmbunătăţirea dotărilor”.

“Inclusiv în această perioadă de austeritate economică intenţia noastră este să facem o analiză a patrimoniului Armatei la masa Guvernului, încercând ca să găsim soluţii pentru infrastructura în exces în aşa fel încât să producă resurse, resurse care pot fi folosite pentru îmbunătăţirea dotărilor” a mai spus Dobriţoiu.

Întrebat de câte avioane MIG 21 Lancer dispune, în prezent, Armata româna şi câte dintre acestea sunt încă funcţionale, ministrul a răspuns că la acest moment în dotarea armatei sunt aproximativ 30 – 35 de astfel de aparate de zbor, dar că acestea “se apropie de sfârşitul ciclului lor de viaţă” şi ca în anul 2014 “toate vor fi obiecte de muzeu”.

Acesta a adaugat ca pentru anul în curs bugetul alocat învăţământului militar este unul “puternic dezechilibrat”, dar că ministerul de resort intenţionează să lanseze programe care să îmbunătăţească condiţiile de muncă din unităţile militare şi calitatea echipamentelor.

“Deocamdată, la acest moment, în acest an, atractivitatea carierei nu poate să fie definită clar, printr-un buget care este puternic dezechilibrat. Dar, avem de gând să lansăm unele programe, să dinamizăm unele programe şi cele legate de calitatea vieţii şi de calitatea condiţiilor de muncă şi viaţă din unităţi, inclusiv de calitatea echipamentelor. Orice profesionist şi-ar dori să lucreze, să opereze cu cea mai bună tehnică”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

Rămâne de văzut în ce măsură, alături de analize, vor fi găsite şi cele mai bune proiecte pentru revitalizarea Armatei astfel încât instituţi să-şi recapete prestigiul grav afectat.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

17 Responses to “Armata văzută cu realism de noul ministru: dotări îmbătrânite, MiG-uri piese de muzeu, profesie neatractivă, buget dezechilibrat”

 1. sorin says:

  Pentru a avea o armata moderna, politicienii romani ar trebui sa abandoneze pupincurismul parsiv fata de SUA , sa puna accent pe offset, si sa adopte legislatia europeana care reglementeaza achizitiile militare de catre tarile membre U.E.
  Este o totala lipsa de respect sa afirmi ca nu sunt bani pentru 16-24 de aparate noi, multirol,necesare pentru misiunile de politie aeriana, ignorand oferta extrem de avantajoasa a suedezilor de la SAAB, si implicit offsetul oferit de acestia.
  Jafurile SH F16 sa le cumpere altii.

 2. Caligula says:

  Pai cum , nu a discutat despre pensii??Nu se poate!!

 3. Paul says:

  Armata nu trebuie sa fie o profesie “suficient de atractivă”. Ci o profesie a vocatiilor.

 4. UN COLONEL says:

  Scrisoare deschisa
  adresata Domnului Gl.lt.(r) Corneliu DOBRITOIU,Ministrul Apararii Nationale
  Stimate Domnule ministru ,
  Pe data de 07.05.2012 ati preluat oficial functia de ministru al Apararii Nationale. Sperantele militarilor active, in rezerva si in retragere in dumneavoastra au fost extreme de mari, toti considerandu-va unul de-al lor, militar de cariera, trecut prin toate canoanele vietii cazone deosebit de riguroase si dure. V-am urmarit cu atentie aparitiile televizate, am apreciat pozitiile documentate si realiste pe care le-ati avut pana la numirea in functie, apoi…
  Stau si ma intreb: oare ce mutatii psihice, comportamentale, dar si fizice se intampla in organismul unui om o data cu accederea intr-o demnitate publica? Cum de cel “plecat din randurile noastre” devine dintr-o data sechestratul din turnul de fildes al puterii? Cum de coborarea in millocul celor multi devine o corvoada “compensata” cu mesaje? Oare ce resorturi v-au determinat Domnule Ministru sa nu onorati cu prezenta nici una din manifestarile organizate de Ziua Rezervistului Militar si sa va multumiti cu un formal mesaj de felicitare ca si “comandantul constitutional al Armatei care nu iese nici o data din turnul sau de la Cotroceni?
  Mesaje si sperante desarte am primit intotdeauna. Parca am dori mai multa rigoare si un adevarat respect, nu numai formal, pentru cei care, ca si dumneavoastra ne-am pretrect intreaga viata in cazarmi si cu crezul juramantului mereu in minte si suflet.
  Oare nu v-a dat voie seful suprem al sindicalistilor militari pentru care a fost ziua rezervistilor basisti? Sau filiala buzoiana al carei “presedinte de onoare” sunteti?
  Pe site-ul SCMD apar urmatoarele informatii:
  – Miercuri 06.05.2012 ota 14.00 la Cercul Militar Caracal sau Teatrul National va avea los intalnirea ministrului apararii nationale, Dl.Gl.lt.Corneliu DOBRITOIU cu militarii in rezerva si in retragere din garnizoana Caracal;
  – Filiala 1 Timisoara Comunicat nr.17 – Intalnirea ministrului Apararii Nationale cu membrii filialei noastre a fost stabilita pentru data de 08 iunie 0rele 12.00 la Cercul Militar Timisoara; OARE ZIUA DE 8 IUNIE NU ERA PRIMA DUMNEAVOASTRA ZI DE AUDIENTA? Pentru un comandant a fost totdeauna o zi bine stabilita in programul de activitati.
  – Marti, 05.06.2012, intre orele 11.00-12.00 Filiala SCMD Cluj Napoca invita pe tori miliatrii rezervisti la o intalnire cu ministrul Apararii Nationale;
  – SCMD centralizeaza propuneri ale rezervistilor pentru o noua lege a pensiilor militare;
  – Comunicat SCMD din 14.05.2012 – ” In atentia presedintilor BO ale filialelor SCMD, Doamnelor si domnilor colegi, Va rog sa aveti in atentie urmatoarele aspecte: 1. CD are o relatie directa cu noul Premier si cu 5 dintre membrii Guvenului; …
  As vrea sa ma insel, insa am impresia ca am schimbat un ministru unprist cu unul scmdist care nu scapa nici un prilej sa participle la actiunile sindicale. Restul.. dupa noi potopul.
  Are onoarea totusi sa va salute un fost colonel al Armatei Romaniei !

 5. gigimarga says:

  Ce

 6. gigimarga says:

  Ce atracţie să ofere armata când tinerii doritori de o carieră serioasă văd cum sunt batjocoriţi militarii rezervişti de către o clasă politică interesată numai să fure?

 7. Marlon Juvet says:

  La cât de pompoasă e scrisoarea asta deschisă, mergea şi un nume pe bune la sfârşit, nu credeţi? Noi ăştia, bulimea, care mai înjurăm pe aici pe unu’ şi pe altul, le mai dăm şi anonime, în tradiţia lui Nenea Iancu (mail-ul sub care scriu aceste mesaje e pe bune, apropo, e unul din cele ale mele oficiale, trecut şi pe cartea de vizită…). Dar astfel de mesaje pompoase, repet, pompoase, sună tot a Caragiale şi scrisorile alea semnate “nişte dame cărora le-ai fost cândva simpatic”.

 8. mad max says:

  Nu e de crezut povestea cu “nu sunt bani pentru avioane noi”.

  Din moment ce are oferta din Suedia, cu avioane noi, platibile in 15-20 de ani in rate, cu 2-4 ani fara nicio plata, cu offset pentru economia Romaniei – pai cum poti sa mai zici ca nu sunt bani de avioane noi?

  Chiar Basescu zicea anul trecut cand s-a intors din SUA ca americanii nu pun presiune pe noi sa luam F-16 si ne trebuie doar 48 de avioane compatibile NATO, si pot fi si suedeze, franceze, etc.

  “Poziţia exprimată de România, în speţă de mine, a fost: nu avem bani şi nu ne putem angaja într-un astfel de contract, decât dacă am găsi o soluţie de finanţare pe termen lung. Adică în următorii cinci-şase ani România nu va putea plăti miliarde, ci poate plăti 200 de milioane, maxim 300 de milioane anual. Acesta este mesajul meu. Nu este nici o presiune din partea americană să achiziţionăm avioane F16 neapărat. Avem noi însă o obligaţie asumată când am devenit stat membru NATO, să avem un număr de avioane cert, 48, compatibile cu echipamentele NATO. Că pot fi F16, că pot fi Rafale, că pot fi SAAB sau ştiu eu, important este cum găsim o soluţie de finanţare”, a precizat Băsescu în emisiunea “După 20 de ani”.

 9. relianu says:

  Dar despre zecile de miliarde de euro date armatii in ultimii 22 de ani se spune ceva? Ce a rezultat? Modernizarile fantasmagorice ale migurilor, fregatelor, tancurilor, sist telecom……au costat multe miliarde de euroi si ce s-a ales de toate astea , vecine neculai al popii? Va raspunde cineva pentru miliardele de euroi tocate pe modernizarile aiuritoare? Sau comisioanele grase acopera totul?

 10. gheo says:

  “fasuri” fara nici un fel de “zgomot”, ca armata a ajuns – cu cateva exceptii – un fel de sindicat slab inzestrat, pregatit, imbracat, etc. sunt lucruri arhi-cunoscute, doar slaba oferta a locurilor de munca in “viata civila” mai tine “militarii angajati” in … armata, ca tehnica este “o relicva din epoca de aur – comunista” este un lucru “vechi doar prostul nou”, lucruri pe care guvernantii le aduc la cunostinta cu mare “enfaza” de parce noi am avea “orbul gainilor” si nu stim, si le “descopera ei” cand ajung la putere pentru a “prosti” o armata de “fraieri” (nu armata in sine ci o intreaga natiune de fraieri), in concluzie nimic nou pe “frontul de est”, cum nu mai este nimic de vandut in Romania, banii stau pe fundul sacului buni de numarat doar pe “degete” !!!, promisiuni perpetuate de la o guvernare la alta, de la stanga la dreapta si invers, doar noi, aceiasi fraieri care cascam ochii uimiti la o asa “analiza pertinenta” a “ceea ce a mai ramas din Armata Romana” !!!.

 11. s says:

  :))))))) extraordinar, fara cuvinte…
  :))))))) nu-mi vine sa cred
  fara suparare, am impresia ca citesc un articol din “Scanteia”

  nu-l felicitati pe domnul ministru pentru tot mai posibila viitoare achizitie de avioane f-16 “noi” noute din olanda sau portugalia ? :)))))))

 12. ASP PFD says:

  Iar ne prinde ,,treba” in ,,curul gol”.
  Vezi istoricul inzestrarii la romani…

 13. Don Corleone says:

  “excelenta”analiza d-lui ministru.Am aflat numai “noutati”bai,frate baaai!!!

 14. 2borteni says:

  @dC
  N-ai treba limbaj moderat? Adicatelea la afacerea ta cu scuturi anti ….

 15. Grig says:

  Din toate postarile (multe), asta-i cea mai concisa si explicita!
  In ce priveste restu’… “Quick, Sharp and Useless” cum ar zice Unchiu’ John.
  BFIT!

 16. Bozo says:

  Hai sa fim oameni seriosi ca toti stim ce dotari sunt … aceleasi ca in 70 …. absolut nici o schimbare… orice ministru vine la armata tot kk…. ala face …

 17. iceparu says:

  Voi vreti dotare?Cu ce bani?Tara e in razboi si voi va scarpinati in fund.Bine a zis unul cand a afirmat ca inteligenta se opreste la poarta unitatii.