Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armata vrea să îşi mărească rezerva

Ministerul Apărării a elaborat un proiect de lege menit să rezolve problema deficitului de militari din armata României. Deficitul a apărut în urma desfiinţării serviciului militar obligatoriu.

Situaţia poate fi rezolvată de Legea privind statutul rezerviştilor voluntari, al cărei proiect a fost elaborat de specialişti din cadrul MApN.

Cine sunt viitorii rezervişti voluntari?

Membrii acestei categorii de militari vor fi “acele persoane care vor accepta, prin semnarea unui contract, să ocupe funcţii în structura Ministerului Apărării Naţionale”.

Contractul va fi pe durată determinată, iar MApN va accepta candidaţi de ambele sexe.

Rezerviştii voluntari vor putea fi soldaţi, gradaţi, subofiţeri şi ofiţeri, în situaţii de criză şi de război.

Primul lor contract va avea durata de patru ani, iar următoarele, câte trei ani.

Limitele de vârstă ale rezerviştilor voluntari nu sunt indicate în proiectul de lege, dar ele vor fi probabil similare limitelor de vârstă ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari, adică de la 18 la 45 de ani.

Conform proiectului de lege, rezerviştii voluntari primesc „drepturi băneşti şi de hrană similare cu cele ale personalului militar în activitate”. Asta înseamnă că un soldat va primi, net, cam 1000 de lei pe lună, un subofiţer cam 1500 de lei pe lună, iar un locotenent cam 1700 de lei pe lună.

În cazul în care rezervistul voluntar este hrănit de unitatea militară, contravaloarea acesteia se va scădea din valoarea soldei.

Toate aceste drepturi se acordă însă numai în perioada în care rezerviştii participă la instruire sau la misiunile din structura militară în care sunt încadraţi.

În perioada în care nu participă la asemenea activităţi, rezerviştii voluntari vor primi o indemnizaţie lunară egală cu 30 la sută din soldă.

Ce obligaţii revin rezerviştilor voluntari

Rezerviştii vor fi chemaţi la instruire cel puţin două zile pe lună “în perioada repaosului săptămânal”, plus cinci zile lucrătoare, consecutive, anual.

În perioadele în care execută obligaţii militare, contractele de muncă ale rezerviştilor cu angajatorii lor civili vor fi suspendate.

Contractele lor de muncă nu pot fi anulate, din iniţiativa angajatorului, decât în cazul dizolvării firmei respective.

Rezerviştii voluntari din România vor depune jurământul militar şi vor fi obligaţi să participe la misiuni internaţionale.

Care sunt costurile MApN pentru derularea unui astfel de program

Potrivit Adevărul, “pe baza estimărilor realizate de specialiştii MApN, impactul financiar al introducerii sistemul de rezervişti voluntari va fi de 11 milioane de lei pe anul 2010 şi va creşte în următorii ani, media pe cinci ani fiind de 22 de milioane lei pe an”.

Pentru aprobarea acestui proiect legislativ va fi necesar şi avizul CSAT.

Sisteme asemănătoare de pregătire a rezerviştilor funcţionează şi în alte ţări NATO, inclusiv în SUA.

Sursa: Adevărul

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

15 Responses to “Armata vrea să îşi mărească rezerva”

 1. micutzul says:

  M.Ap.N. a inceput deja lupta cu pensionarii militari. Daca acest act este adoptat, atunci noi cei in rezerva care avem peste 45 de ani nu mai suntem nici macar luati in calcul. Nu avem dreptul la cumul, se reduc pensiile si se desfiinteaza ideea de pensie MApN. MAI, SRI, etc, am fost dati afara pentru nevoile de restructurare ale armatei iar acum tradatorii de camarazi ne desfiinteaza cu totul. Propun ca proiectul de lege sa se refere strict la pensionari pana la varsta de 55 ani. Daca nu , cei care nu au facut scoli militare normale sa plece acasa pana nu distrug armata de tot.

 2. fratioru says:

  Pun si eu o intrebare. Daca te angajezi ca rezservist, esti obligat si sa intri in UNPR ?

 3. Lucian* says:

  Am si eu o intrebare de rezervist :). Tinand cont cum sunt tratati militarii activi si pensionarii militari, cum anume are de gand MApN sa convinga actualii rezervisti sa devina rezervisti voluntari?
  Cu 1700 de roni/luna pentru ofiteri?
  Ce suma enorma!!!
  Un inginer intr-o multinationala are sanse sa castige de 2 ori mai mult fara sa se expuna batjocurii care este in acest moment in Romania la adresa militarilor.
  Mi s-a propus de acum un an chestia asta cu rezervistul voluntar dar mi-a fost de ajuns experienta proprie din armata si a tatalui meu (pensionar militar) pt ca sa nu vad nici cel mai mic avantaj.
  in acelasi timp am avut ocazia sa lucrez cu un american care era rezervist si a fost activat pt 6 luni pt misiuni in Afghanistan (construia baze miliatre). Diferenta modului in care acest om a fost tratat de tara lui si beneficiile care ii reveneau ca rezervist erau de cu totul alta natura si masura comparativ cu ce se face la noi.

 4. col (r) VULPE ION says:

  Nedumerire… De ce, în ţara noastră……..
  Minciuna a ajuns mai presus de lege ?!!
  Şeful statului stă la masă cu cei care vor s-o desfiinţeze ?!!
  Constituţia României este doar un text pe care şeful statului şi guvernanţii îl interpretează după bunul plac ?!!
  Şeful statului îi îndeamnă pe români să emigreze şi-i ridică la rang de eroi pe cei care o fac ?!!
  Şeful statului şi premierul se comportă fără pic de compasiune faţă cetăţenii loviţi de furia naturii şi aflaţi în pragul disperării?!!
  Statul român nu mai este în slujba cetăţeanului, ci în serviciul unei clici portocalii pusă pe căpătuială?!!
  O guvernare hrăpăreaţă şi o clientelă politică portocalie, mai rea decât ciuma lui Caragea, ne-au aruncat în haos, fără a ne da nici cea mai mică speranţă că ne vom reveni vreodată ?!!
  Ultimele alegeri au fost câştigate printr-o uriaşă fraudă electorală, dar nimeni n-a fost făcut răspunzător ?!!
  Ostaşii noştri sunt minţiţi şi denigraţi chiar de comandantul lor suprem?!!
  Plutonierii şi căpitanii ajung generali cu patru stele fără a fi comandat în viaţa ceva, având ca merit doar portul uniformei portocalii?!!
  Ostaşii activi şi în rezervă, dar şi venerabilii veterani sunt aduşi în pragul disperării şi al sărăciei de cei care ar trebui să-i protejeze?!!
  Judecătorii îşi votează pensii uriaşe, în timp ce le desfiinţează pe celelalte?!!
  Judecătorii îi eliberează cu o promptitudine suspectă pe infractori, iar victimele acestora sunt înmormântate sau târâte prin interminabile procese?!!
  Se fac arestări spectaculoase, la comandă politică, doar pentru a distrage atenţia societăţii, dovedindu-se, în final, simple exerciţii de imagine ?!!
  S-a inoculat ideea că funcţionarii de la ghişeu, medicii, profesorii, artiştii, poliţiştii şi militarii chemaţi să-şi apere ţara, au dezechilibrat bugetul statului şi se hrănesc, nemeritat, din sudoarea poporului ?!!
  Profesorii îi urăsc pe medici, medicii pe ingineri, inginerii pe militari şi poliţişti, aceştia pe judecători, şi toţi se urăsc între ei ?!!
  Şeful statului şi-a trimis fiica, monument al inculturii, să ne reprezinte în cel mai înalt for european?!!
  Se închid şcolile şi spitalele, iar minţile cele mai strălucite pleacă în cele patru zări ?!!
  Nu mai are importanţă câtă carte ai, cât de competent eşti şi ce ştii să faci, contând numai suma cu care ai cotizat la puşculiţa portocalie?!!
  Şeful statului se tratează la spitale din străinătate, iar miniştrii îşi trimit copiii să studieze în afară?!!
  Se moare la poarta spitalului şi chiar pe patul acestuia, întrucât pacientul nu a avut medicamentele necesare supravieţuirii?!!
  Tinerii îşi urăsc părinţii şi bunicii pentru că doresc pensie mai mare să-şi cumpere medicamente?!!
  Întreprinzătorul român este asimilat cu infractorul şi prigonit de stat?!!
  Guvernanţii portocalii au contractat împrumuturi uriaşe, au amanetând viitorul nepoţilor şi strănepoţilor noştri, iar banii împrumutaţi au fost pulverizaţi în contracte dubioase, pentru a umple buzunarele portocalii?!!

  Ostaşi români!
  De ce permitem să se întâmple toate astea? De ce? De ce? De ce?

 5. g3ga says:

  Am si eu o intrebare de ne-rezervist. Ca-ca-cadru militar, pot sa ma angajez ca rezervist? Sa ma duc la armata 2 S+D (din cele fara plata) si 5 zile pe an (suspendat de la MAPN!)

  Si mai am una, de rezervist. Ca rezervist voluntar si ca-cadru activ, concomitent, dar suspendat consecutiv, mai trebuie sa demonstrez de 2 ori ca MApN mi-a dat solda? Sau nu mai am dreptul la pensie deloc, pana la 90 de ani?

 6. Bay Aleku says:

  O astfel de măsură este strct necesară pentru un stat NATO, mai ales că România este pe punctul de a rămâne fără rezervişti. Asta pentru că cei care au desfiinţat stagiul militar obligatoriu nu au fost în stare s’ă pună şi veva în loc, pentru ca ţara să nu rămână fără apărători. Să nu ne facem iluzii. NATO intervine numai însitauţii deosebite, care ar pune în pericol sdcuritatea Alianţei. În rest, fiecare stat membru are răspunderi pentru propria apărare. Filozofia este foarte simplă: un atac punctual asupra României nu declanşează automat reacţia militară a NATO.

 7. micutzul says:

  @ Bay Aleku
  Stimate domn, nu stiu daca dv, cunoasteti modul in care sunt sau cel putin erau tinute in evidenta fortele si mijloacele la compartimentele de mobilizare. Totul era atat de bine organizat si planificat incat nu se putea da gres doar daca erau lovite raioanele de ….
  In ceea ce priveste chestia cu atacul punctual si lipsa de reactie NATO, probabil ca aveti tratatul semnat de parti. Doresc sa/l citesc si eu…
  De ce statul m/a disponibilizat pe mine, pe el daca acum plateste 30% fara ca omul sa fie prezent. Eu am cerut infiintarea Garzii Nationale dupa sistemul american si ei ca adevarati romani au facut o amestecatura. Atata timp cat in rezerva ai o armata intreaga , foarte bine pregatita ( spun asta fiindca ani de zile i/am vazut in aplicatii ), de ce trebuie sa platesti alti oameni pe care trebuie sa/i instruiesti ? De ce in zile nelucratoare ? Activilor se pare ca v/i se pregateste un program deosebit, chiar artistic…De ce el fostul cadru militar la 45 – 55 de ani nu poate fi folosit ?
  Parerea mea este ca se doreste distrugerea treptata si sigura a calitatii de militar in slujba statului si se doreste crearea unui corp militarizat in slujba unor persoane.

 8. LEGIONARUL says:

  @MICUTZU-nu te mai mira atat ,ca poate ramai asa.Cei din rezerva la care faci tu referire sunt in general cadre militare care au si o anumita varsta.acestia ,cel putin o parte pot fi folositi in instruire,planificare conducere etc. problema este ca o armata mai are nevoie si de Luptatori sau in primul rand de luptatori. de acestia duce lipsa armia romana .soldat,cap. sg. plutonier.cred ca acestia sunt vizati. la fel este si in america.

 9. micutzul says:

  @ LEGIONARUL
  Bai frate , am cazut lat de cat m/am mirat…Eu am uitat ca razboaiele se duc cu soldati. Eu am vrut sa pun deocamdata problema cadrelor.
  1. Explica/mi si mie cum o sa aleaga dintre pensionari pe cei care vor instrui…. RASPUNS Pe cei aserviti fiindca eu nu vad cum ma ia pe mine si tu taci…
  2. Sunt perfect constient ca acum pe foamea asta ii atragi si cu 1000 de lei, dar intreb de ce nu dai 2000 de lei la 20000 de oameni care sa/i ai permanent , cu garantia unei pensii, in loc sa dai 3/500 lei la multi care nu vor fi nici instruiti nici capabili de o riposta ferma aici sau oriunde in lume.
  3. Statul are obligatia sa aiba rezerva armatei formata si pregatita. Da o lege, omul vine doua saptamani pe an la pregatire si este platit cu salariul de la locul de munca, plus haine si mancare. La noi mai un pic si platesc ei statul ca doar merg in interesul lor. Auzi sa fi concentrat si sa platesti mancarea . Pai iti dai seama ce specialisti sunt in minister si in SMG ?
  4. Cand am trecut in rezerva am sperat pentru cei care vin dupa mine ca vor avea parte de alta tehnica. Am avut dreptate, in loc de T- 72 au T-55. Aferim maria ta ..

 10. uraganul says:

  d-nul ministru , daca varsta la care un nrezervist este bun de dus la oaste, de acea varsta va trebui sa tineti seama pentru a fi pregatit. limita de 45 ani nu cred ca este corecta. te ia la oaste la 55 ani si mori in primele 55 de minute. Eu am implinit 46 ami , am scialitatea trensmisiuni radioreleu
  si doresc sa ma pregatesc in specialitaea mea, nu doresc ca in cazul unei mobilizari sa nu fiu in stare sa-mi apar tara, ba mai mult sa omor camarazi
  trimitandu-i la dracu, sau sa dirijez um atac de artilrrie pe propria mea familie. Propun in cazul acestui proiect activarea rezervistilor pana la 55 ani , in secial acelor arme care asigura mobilitate si siguranta in teatru de lupta, respectiv cercetare-diversiune, chimisti, genisti, transmisionisti, va-
  natori de munte, desant aerian. Creati in fiecare zona grupe complexe
  pana la 1oo combatanti care sa cunoasca zona in care traieste si sa fie in masura sa actioneze in 10 ore. Acesti camarazi vor fi in masura sa-si apere pamanturile si familia. Nu puneti in carca rezervistilor participarea la misiuni internationale, acolo este treaba baietilor din contingentul activ pe
  care ii felicit pentru curajul lor, chiar daca lupta pentru yankei. Trebuie sa
  fim realisti si sa vedem ca in jurul nostru se intampla lucruri ciudate si ca
  dictonul roman, “daca vrei pace, pregatestete de razboi”, este mai actuala ca oricand. Locuiesc in municipiul Beius, jud BIHOR si doresc sa ma pregatesc pentru a-mi apare familia si tara. Pot pune la dispozitia armate r0mane pe timpul contractului meu, masina de teren pe care o detin si o proprietate pe raza comunei Rosia de umde pot realiza lagaturi radio si de retranslatie pentru toata zona de vest a tarii, chiar si pana la Budapesta , daca va fi nevoie.Consider ca acest program va reanvia patriotismul romanilor si participarea va reinvia mandria de a fi ROMAN.

  VOI REVENI, URAGANUL

 11. marian says:

  Stimati colegi militari,in calitate de jurist va spun ca aceasta lege nu este altceva decit inca o lovitura grea data pensionarilor militari care sustin ca, dupa trecerea in rezerva se constituie rezerva de baza a armatei.
  Legea rezervistului militar da posibilitatea oricarui cetatean roman posesor de livret militar sa se angajeze ca rezervist voluntar functie de pergatirea si gradul militar pe care il poseda (expl.absolveti ai scolilor de ofiteri in rezerva,etc) eliminindu-se astfel conceptul de rezervist militar provenit din rindul cadrelor militare active pe care il invocati mereu.
  Legea este gindita prost, deoarece da posibilitatea chemarii (incadrarii) sub arme doar a celor cu pile,relatii ,etc.
  Deci stimati colegi “statutul”de rezervist militar provenit din rindul cadrelor militare inceteaza odata cu promulgarea acestei legi. Si de aici toate repercusiunile legate de pensii,etc.
  Atentie, guvernantii nu sunt prosti si gindesc mereu legi care sa ne puna pumnul in gura.

  Cu respect

 12. trusca florin says:

  forte buna ideie a Ministerului Apararii!pentr 2 zile de munca PE SAPTAMANA mi se pare salariu atractiv!ma poate ajuta cineva cu vreun numar de tel sa ma angajez si eu?

 13. roarmy says:

  Florine, intra pe site-ul Ministerului Apararii si poate vei afla mai multe dar iti garantez ca aceasta lege se va pune in aplicare la sfantul asteapta. Armata nu are bani sa asigure militarilor din Afganistan cele necesare si are bani pentru rezervisti? Bre, nu mai visa la cai verzi pe pereti. Pana reusesti, eu iti propun sa mergi sa te angajezi in alta parte intrucat este posibil sa mori de foame asteptand punerea in aplicare a legii.

 14. santaclaus says:

  Sincer… de ce isi bat capul cu soldatii astia de week-end? De ce nu dau banii aia la cei activi inca in plus la salariu? Pentru ce trebuie sa isi bata joc de cei pe care ii are in loc sa ii stimuleze ? Pentru ca domnul caruia tocmai presedintele nostru i-a prelungit mandatul de sef al statului major general , adica Hamiralul Marin , nu isi bate capul si il linge in ureche pe presedinte . Nu e in stare sa dea cu pumnul in masa cand e vorba de bugete si rectificari de bugete pentru ca este un las. Unde ii este barbatia aia care trebuia sa o aiba un amiral/general care mai e si sef al statului major? Astia sunt oamenii care conduc armata?niste …. . De ce nu se duc ei in Afghanistan sau Iraq ? pentru ca le e frica sa moara pe 2000 de euro pe luna cand ei castiga banii astia stand pe un scaun si jucand solitaire .
  Unde e consilierul ala care zicea ca in sprijinul soldatilor s-a dat ordin de la amiral ca toti cei care sunt din tara pot pleca daca isi gasesc functii in garnizoana de unde provin ? ei bine nu-i asa . or sa primeasca mereu raspuns negativ cu motivatia STUPIDA “Lipsa de personal”. Domnilor , dar arata S.G.V-ul a CMJ si noi nu stiam? Cine zice si unde zice ca trebuie sa aducem noi inlocuitor ca sa putem pleca ACASA domnilor amirali . Sa va scutim pe voi de banii de naveta si chirii . Pentru asta sunt unii care vor sa plece acasa , dar comandantii de unitate sunt atat de prosti ca isi pun ei scaunul in pericol si ce fac ei se cheama ABUZ in serviciu pentru ca ne incalca dreptul de a ne muta de la o unitate la alta.

  Si cum se zice in armata…. “daca nu ai coae , nu te poti transfera” . Asta e armata romana in cateva cuvinte .

 15. jimmyciuruitu says:

  trusca florin a scris:

  8 Septembrie 2010 la 12:40 pm

  Noteaza florine: 099-999-99
  grabeste-te poate-l prinzi pe oprea in tura