Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Armele nucleare pakistaneze plimbate cu camioanele prin toata tara

Dupa ce SUA au patruns adanc in interiorul Pakistanului, fara a anunta in prealabil, si l-au ucis pe Osama bin Laden, Pakistanul a inceput sa isi mute armele nucleare pentru a le ascunde de americani.
Potrivit a doua reviste americane Atlantic şi National Journal, Pakistanul şi-a mutat armele nucleare la bordul unor camionete pentru a le ascunde de agenţiile de informaţii americane, crescând riscul ca ele să fie furate de militanţi islamişti.

Operaţiunea care a dus la uciderea lui bin Laden, a sporit temerile Islamabadului că americanii ar încerca să pună mâna într-o zi pe arsenalul nuclear pakistanez pentru ca el să nu cadă în mâinile islamiştilor radicali.

Generalul în rezervă Khalid Kidwai, care conduce Divizia de Planuri Strategice (SPD) însărcinată cu securitatea armelor nucleare, a dispersat diverse componente şi materiale sensibile în diferite părţi ale ţării.

Dar în loc să le transporte în vehicule blindate în convoaie protejate, armele nucleare pakistaneze sunt transportate cu camioanele pe drumurile aglomerate şi periculoase ale ţării’, afirmă cele două reviste, citate de AFP.

Pentagonul a refuzat să comenteze, dar un ofiţer superior american a declarat vineri că Statele Unite rămân încrezătoare în capacitatea Islamabadului de a asigura siguranţa acestor arme. “Arsenalul militar pakistanez este în securitate, bine păstrat şi bine păzit”, a afirmat el în faţa presei sub acoperirea anonimatului.

Potrivit celor două reviste, Comandamentul american de operaţiuni speciale (JSOC) se antrenează de ani de zile pentru o operaţiune asupra amplasamentelor nucleare pakistaneze pentru a dezamorsa bombele nucleare sau a le confisca în caz că puterea centrală pakistaneză pierde controlul lor.

sursa: National Journal

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.