Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Asalt final asupra adoptării Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor foştilor militari

Lungul şi anevoiosul proces de anulare a nedreptăţii făcute unor pensionari proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pe care desfiinţarea pensiilor militare i-a afectat şi, în ceea ce priveşte cuantumul, continuă cu etapa intrării în rol a Camerei Deputaţilor.

De altfel, aceasta este ultima etapă înaintea promulgării legii de către Preşedinte.

Până acum Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost adoptat de către Senat, Camera Deputaţilor devenind cameră decizională.

Astfel, proiectul de lege a fost înregistrat pe 27 mai a.c. la Camera Deputaţilor ca iniţiativa L121, şi a primit numărul PL-x 164/2013.

Urmează ca proiectul să fie trimis pentru raport la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, având ca termen de depunere amendamente 04.06.2013 şi termen depunere raport 13.06.2013.

De asemenea, proiectul trebuie avizat de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Nu se mai cere un nou punct de vedere de la guvern.  Guvernul a trimis un punct de vedere la Senat în care se exprima că susţine ideea plăţii pensiilor micşorate ale foştilor militari în cuantumul cel mai avantajos (cel din decembrie 2010) începând cu 1 ianuarie 2014.

Marţi, 28 mai,  Comisia de Apărare a Camerei Deputaților ţine o şedinţă informală de lucru privind stadiul elaborării legii privind pensile militare de stat. Participă reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii. Nu sunt invitaţi reprezentanţi ai pensionarilor militari.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ, acesta având valoare
consultativă iar, Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil făcând şi câteva propuneri .

Forma adoptată de Senat prevede plata pensiilor micşorate şi care revin la cuantumul din decembrie 2010 îmediat ce legea a fost adoptată, fără a se recupera diferenţele pierdute.

Proiectul de lege trebuia adoptat deja din martie 2013, Oprea Gabriel luându-şi chiar un angajament în acest sens, e drept sub presiunea organizaţiilor pensionarilor militari. Normal, ca orice promisiune a lui Oprea aceasta nu a fost onorată, procesul legislativ trenând.

După primirea Raportului Comisiei de muncă proiectul va fi inclus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

Termenul de depunere a raportului este 13 iunie 2013. Proiectul de lege are regim în procedură de urgenţă.

De altfel, e greu de estimat când va fi adoptat acest proiect, mai ales că Guvernul s-a exprimat că doreşte ca revenirea pensiilor la cuantumul cel mai avantajos să înceapă din ianuarie 2014. Probabil, lucrurile vor fi tergiversate până la aceea dată, astfel încât nici Guvernul şi nici Camera Deputaţilor să nu fie criticate de cei păgubiţi.

Iniţiativa legislativă aparţine, conform site-ului Camerei Deputaţilor unui număr de 14 deputati şi senatori:
-deputati PSD:    Benga Ioan, Emacu Gheorghe, Mocioalcă Ion, Răducanu Ion, Vlase Petru Gabriel, Weber Mihai
-deputati PNL:    Calimente Mihăiţă, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Pocora Cristina-Ancuţa, Scutaru Adrian George, Stroe Ionuţ-Marian, Stroe Radu
-senatori PSD (?!): Oprea Gabriel
-senatori PNL:    Dobriţoiu Corneliu.

Interesant e că Oprea Gabriel apare ca iniţiator al unui proiect de lege, a cărei prevedere esenţială – plata cuantumului cel mai avantajos – el însuşi a respins-o când guverna alături de PDL.

Reamintim că dl Oprea este autorul moral, şi nu numai, al procesului haotic de recalculare a pensiilor foştilor militari, legea sa desfiinţând pur şi simplu această categorie de pensii. Culmea la care a împins lucrurile acest doctor în justiţie şi purtător a 4 stele de general o putem numi o culme a prostiei. Să recalculezi pensiile foştilor militari pentru a scădea fondul de pensii, să rezulte o majorare substanţială a fondului de pensii şi totuşi, să tai pensiile câtorva zeci de mii de oameni e  totuşi, o culme, de fapt, o ARTĂ a PROSTIEI. Asta nu putea fi patronată decât de un …

Sunt surprins că unii uită cine e vinovatul şi-l mai creditează cu un dram de încredere. Oare nu el a fost cel care a susţinut guvernul din care făcea parte când putea să-l pice exact pe această lege? Oare nu el a căzut guvernul din care făcea parte când interesele politice (a se citi personale) i-au dictat? Cine crede că o persoană compromisă politic şi moral (unii spun că şi legal) poate garanta viabilitatea unui sistem al pensiilor în care militarii să nu se vadă afectaţi?

RD, InfoMondo Militar

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

51 Responses to “Asalt final asupra adoptării Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor foştilor militari”

  1. Balcifer says:

    @dracula2 – o sa ma ocup eu si de tine !nici in iad nu ai putut sa fi primul !