Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Asaltul” pensionarilor militari asupra instanţelor de judecată

Într-un stat cu primul ministru jurist şi ministrul apărării doctor în drept, era normal ca problemele cele mai multe ale militarilor pensionari să fie în justiţie.

Ca urmare, tot cadrul legislativ privind recalcularea pensiilor militare promovat de cei doi a fost contestat în instanţe dată fiind lipsa de coerenţă a acestuia şi mai ales încălcările de drepturi ce le realizează.

Umilinţa la care au fost supuşi foştii militari a fost se pare catalizatorul care a determinat această avalanşă de procese.

Consecinţa? Creşte în ritm alert numărul pensionarilor militari care deschid procese în instanţă, nemulţumiţi pentru că li s-au încălcat drepturile prin modalitatea de recalculare a pensiilor prevăzută de celebra hotărâre de guvern 753/2010, între timp abrogată de Guvern, după ce a fost suspendată de autoritatea judecătorească.

“La nivelul întregii ţări, în toate cele 42 de judeţe au fost deschise procese pentru apro­ximativ 10.000 de reclamanţi, acţiuni colective, pentru că avem dosare şi cu 173 de pensionari militari. Eu coordonez activitatea avocaţilor din ţară pe această problemă�, a declarat pentru Jurnalul Naţional avocatul Costel Gîlcă, specialist în Dreptul muncii.

La sfârşitul lunii trecute el a deschis procese la Tribunalul Bucureşti pentru 6.000 de ne­mulţumiţi, iar joi avocatul Costel Gîlcă a prezentat aceleaşi instanţe solicitările a 1.750 de pensionari, conexate în dosare de câte zece acţiuni.

Aceste reclamaţii vor primi termene începând cu luna februarie 2012. Reclamanţii sunt pensionari militari care au primit decizii de pensionare între 27 şi 31 ianuarie, cu domiciliile pe raza Bucureştiului şi a judeţului Ilfov. Reprezentanţii Tribunalului Bucureşti apreciază că mergând pe Legea 263/2010 care se aplică din decembrie 2010, se vor depune asemenea acţiuni şi la alte instanţe din ţară, dar cum TB are competenţa exclusivă pe Legea 19, pentru pensiile poliţiştilor şi pensiile militarilor, probabil că acele dosare vor fi declinate tot la această instanţă.

“Acum solicităm anularea deciziilor de recalculare a pensiilor, pentru că avem oameni care au primit şi câte trei decizii de recalculare a pensiilor, aşa harababură e la nivelul decizional. Pentru fiecare decizie facem o reclamaţie. Sunt oameni care în ianuarie s-au trezit cu pensia recalculată, fără să primească decizie, alţii cărora li s-a calculat după salariul mediu pe economie”, a declarat avocatul Gîlcă pentru Jurnalul Naţional.

“În urma acţiunilor noastre din 24, în data de 31 ianuarie Guvernul a emis Ordonanţa 1/2011 în care revine la ceea ce am spus noi, că în luna februarie vor primi cuantumul pensiei din decembrie 2010. Adică exact ce am cerut în acţiunile iniţiale, cele peste 6.000 de acţiuni. Acum contestăm decizia pe fond de recalculare şi cerem anularea ei, pentru că vrem menţinerea deciziilor de pensionare date anterior sub imperiul legilor 164/ 2001 şi 179/2004, nu vrem să se mai aplice legile din 2010! (…) Să ştiţi că au des­chis procese şi pensionarii militari că­rora le-a crescut cuantumul pensiei. Nu le pasă de creştere, le pasă că şi-au pierdut statutul special de militari!”, a mai spus avocatul Costel Gâlcă.

sursa: Jurnalul Naţional

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

219 Responses to ““Asaltul” pensionarilor militari asupra instanţelor de judecată”

 1. Fratauceanu says:

  Doua aspecte importante:

  1. S-a avizat favorabil in Comisia de Aparare din senat amendamentul dlui senator Melescanu referitor la modificarea si completarea Legii 119/2011, in sensul ca pentru pensiile care prin recalculare rezulta un cuantum mai mic sa fie platit in continuare cuantumul nedinimuat, cel din decembrie 2010, iar in cazul cuantumului mai mare sa se plateasca cel mai mare rezultat din recalculare.

  2. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind Statutul cadrelor militare se afla in dezbatere in Parlament – avizat deja de comisia de muncă de la Deputaţi.
  Ar fi o buna ocazie de a introduce in acest proiect un articol sau un alineat (asa cum este in prezent teza a 3-a, art. 11, din Legea 80/1995 referitor la beneficiile la pensie in procente de 20, 15 ori 10, functie de OMM cu care a fost decorat respectivul militar pensionar) prin care militarilor pensionari sa le fie adaugat la cuantumul pensiei, calculata pe principii de munca, un numar de procente, de ex 75, din solda de grad corespunzator aflata in plata pentru militarii activi, adaugare pe principii de renta de stat.
  Acest alineat (ori articol) ar putea fi “lipit” la art. 11 din Statut si ar putea “suna” asa: “Pensionarii militari beneficiaza de un spor la cunatumului pensiilor de 75% din cuantumul gradului militar corespunzator aflat in plata”.

  In acest fel s-ar rezolva toate problema care framanta cel ai mult militarii rezervisti si activi: legatura rezervistilor cu armata si, de asemenea, cuantumul pensiei si in functie de gradul militar dobandit in cariera militara.

  Procedura este intalnita la sportivii super medaliati, la academicieni (rentele sunt in cuantum fix) ori la parlamentari, cu minimum trei mandate si la fostii sefi de stat (75% din indemnizatia/salariul parlamentarului/presedintelui in functie ).

  Printr-un lobby de substanta propunerea poate trece. Eu nu sunt in Bucuresti. Poate cineva sa se prezinte la cabinetul senatorului Melescanu cu aceasta propunere sau alta similara, pentru ai fi prezentata si pentru a o sustine cand legea de modificare a Statului se va afla in Senat?

  Decat sa ne certam pe site mai bine facem un grup, actionam concret, ne si cunoastem, si facem o treaba buna.

 2. SEJC says:

  VOINEA.-http://www.costelgilca.ro,clic pe chenarul albastru=pensionari militari(observ ca se deschide numai pe bucuresti,ilfov si prahova)
  FRATAUCEANU-ma bucur ca ai venit de acasa.Uite,domnule ca ai si idei bune.Lamureste-i si pe parlamentarii puterii.

 3. Maria says:

  DAAAA, domule Fratauceanu, astfel ar fi multumiti toti, inclusiv amicul meu Soimaru , cu multiplele sale personalitati.Intamplator, domule Fratauceanu, cei de pe acest blog, majoritatea, sustin aceasta cauza.

 4. .ROMMEL says:

  @FRATAUCEANU- La punctul 1 sunteti in Mare Eroare. Vedeti analiza corecta facuta de Costel. Din pacate cam are dreptate!

 5. .ROMMEL says:

  costel a scris:
  15 Februarie 2011 la 6:49 pm

  MARE ATENTIE! OUG. 1/2011 reglementeaza REVIZUIREA pensiilor recalculate conform L. 119/2010, respectiv revizuirea pensiilor stabilite folosind partial sau exclusiv salariul mediu brut pe economie si nu recalcularea pensiilor militare prin care intelegem pensia in baza L. 164/2001. Prin urmare, amendamentul se refera la cuantumul pensiei stabilit folosind salariul mediu brut pe economie care va fi revizuita si nu la cuantumul stabilit pe baza L. 164/2001. Astfel, rezulta ca daca prin REVIZUIRE (nu prin recalculare) pensia este mai mica decat cea recalculata pe baza salariului mediu brut pe economie se mentine in aplata aceasta din urma, nu pensia stabilita pe baza L. 164/2001(uzual numita pensia din luna decembrie). Este posibil sa fie gresita abordarea si terminologia folosita in articolul preluat de pe AGERPRES. Am cautat pe site-ul Senatului stenograma sedintei comisiei de aparare sau alte materiale lamuritoare fara succes, fiind atentionat ca este daunator PC personal continuarea.

 6. Civilul says:

  @ SEJC a scris:

  15 Februarie 2011 la 5:40 pm

  Asa este , asta e strategia portocalo-uneperista-udemerista si ce naiba o mai fi pe acolo …. de RELANSARE ECONOMICA !!!!!!!!!!1111
  Si Bocanila -mai afirma ca din aprilie iesim din recesiune , noi – sper ca atunci sa intre ei -hotomanii Romaniei….

 7. Civilul says:

  ….referitor la retinerea de 5,5 %….

  OUG 117/2010 in pag.20 format pdf-
  Codul fiscal 2011
  http://codfiscal.money.ro/codul-fiscal-2011-titlul-ix2-contributii-sociale-obligatorii/

  Contribuabilii sistemelor de asigurari sociale
  Art. 296^3. – Contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt, dupa caz:

  f) institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si, dupa caz, suporta, potrivit

  4. Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, prin casele judetene de pensii, pentru pensionarii cu venituri din pensii care depasesc 740 lei;
  5. entitatile care platesc venituri din pensii, altele decat cele care sunt platite de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, pentru pensionarii cu venituri din pensii care depasesc 740 lei;

  Baza de calcul al contributiilor sociale datorate pentru persoanele prevazute la art. 296^3 lit. f) pct. 4 si 5
  Art. 296^9. – Pentru persoanele prevazute la art. 296^3 lit. f) pct. 4 si 5, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei. Contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri, iar prin aplicarea cotei de contributie nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.

 8. Civilul says:

  Se pare ca iar s-a tras un TUN gras, de data asta de la toate milioanele de pensionari romani ——– sau “asistati”, n-ar mai avea parte astia din formatiunea portocalo-uneperisto-udemerista de “asistenta” parintilor si bunicilor si a voastra.

  poate mai fac o telegondola … sau mai bine s-ar teleporta ei pe undeva, sa scapam si noi de ei … !!!

 9. tibi says:

  Stie cineva sa-mi explice modalitatea de recalculare a pensiei mele , fost colonel de informatii cadru activ 26 de ani in categoria , 3 ani scoala militara, fost militar in termen 1,4 ani si 2,8 ani in civilie. Total vechime 58 de ani.In decizia veche de pensionare mi se recunosteau 48 de ani ca vechime din care 15 ani spor pentru grupa de munca. Vechimea suplimentara cu cat se cuantifica. Mie mi-a scazut pensia dupa recalculare cu 240 lei. Se tine cont de sporul acordat pentru ,alte conditii> si la ce sa ma astept intr-ucat inca nu am primit decizia finala.Va multumesc pentru raspuns , dar legislatia actuala nu e explicita. Am citit doar atat ca comisia de aparare din senat a validat proiectul de majorare a cuantumului pensiei la data de 10 mai 2010pentru cei din categoria .

 10. tibi says:

  26 de ani in categoria

 11. tibi says:

  Scuze pentru inexitati de redactare.

 12. tibi says:

  Alte conditii spor 100%. Nu stiu de ce s-a sters.

 13. tibi says:

  26 de ani lucrati in alte conditii.

 14. SEJC says:

  TIBI<adreseseaza-te lui plano 10.Dinsul este cel mai in masura sa te lamureasca.Pot si eu sa o fac dar privind viata civila ma depaseste.Oricum ravan de baza veniturile lunare si conditiile de munca.

 15. Trofin says:

  Pentru : tibi a scris:
  17 Februarie 2011
  Recalcularea pensiei se face dupa metodologia cuprinsa in OUG nr.1/2011.
  Se au in vedere urmatoarele:
  -veniturile obtinute in intreaga dumneavoastra activitate , militara si civila.
  -punctajul pentru activitatea in mediul civil se determina dupa principiul Legii 263/2010 avandu-se in vedere stagiul complet de cotizare( daca sunteti nascut dupa 01.01.1950 , acesta este 35 ani) si se adauga la punctajul determinat pentru activitatea in mediul militar
  – punctajul pentru activitatea in mediul militar se determina pe baza de venituri pentru perioada contributiva si pe baza venitului mediu brut sau net din perioada stagiului militar si din timpul Scolii Militare.
  -sporul pentru conditii de munca 100% se ia in calcul ca spor de 50% la punctajul fiecarei luni in care s-a lucrat in asemenea conditii;
  – sporul datorat contributiei la fondul pentru pensia suplimentara se adauga la punctajul lunar calculat si se aplica pentru perioada 01.01.1967- 31.03.2001 in procentele prevazute in OUGnr.1/2011 ( art .13 din Anexa 3).
  -stagiul complet de cotizare in mediul militar este 20 ani.
  Pentru calculul efectiv a cuantumului pensiei este bine sa folositi Aplicatia EXCEL care a fost postata pe internet. Daca nu o aveti , precizati o adresa de e-mail si o va transmit eu.

 16. tibi says:

  Pentru Plano !0 Rog sprijin in ce priveste sporurile ce mi se cuvin pentru stabiirea pensiei, respectiv cu privire la sporurile la punctaj ca urmare a celor 26 de ani lucrati ca ofiter exclusiv in . Alte date , iesit la pensie cu gradul de colonel in 2006, vechime ca militar 30 ani ( 26 , plus 3 ani scoala de ofiteri, plus 1,4 militar in termen), plus 2,8 ani in civilie. In decizia din 2006, mi s-a acordat ca ssssspor doar 15 ani la 30 de ani de militarie , insa nu s-a tinut cont de HG 1294 ( 2 ani la 1 an lucrat in < alte conditii. In decizia veche mi se recunosc doar 48 de ani ca vechime totala ori dupa HG 1294 la 26 de ani ca ofiter de informatii mi se cuvin alti 26 de ani la sporuri. Dupa ianuarie 2011 am pierdut 240 lei din pensie. Inca nu am primit decizie noua de la SRI. La ce pot sa ma astept. Multumesc.

 17. Stelian P. says:

  tibi
  Plano10 e un blog. Cauta-l pe Google.

 18. CopperNick says:

  Pentru toti
  A aparut continutul ordinului sefului SMG 17/2011 privind pensiile.
  http://www.scribd.com/collections/2865174/Ordin-sef-SMG-nr-17-10-02-2011. Aceasta adresa se descarca cu Google Chrome. Detalii si pe blogul Plano10.
  Intrebari? Am una pt seful SMG. Daca nu te grabeste OUG de ce vrei tu sa fii primul pe pista?

 19. voinea says:

  STIMATI CAMARAZI BUCURESTENI!
  DIN PROVINCIE NE VIN PESTE 1200 DE COLEGI CU TOATE MIJLOACELE DE LUPTA ORDONATE. VA ROG RESPECTUOS SA NU FIM MAI PREJOS.VENITI IN NUMAR CAT MAI MARE.NU UITATI CA ACESTI NEMERNICI NE-AU BATJOCORIT CUM NICI COMUNISTII NU AU INDRAZNIT VREODATA.IN ACEASTA NOAPTE TRANSMITETI SEMNALUL DE MOBILIZARE PE TOATE CANALELE AVUTE LA DISPOZITIE(TELEFONIE.INTERNET,VIU GRAI,MANIFESTE LIPITE IN BLOCURILE UNDE LOCUIESC MILITARI).
  AVETI IN VEDERE CA S-AR PUTEA SA TRECEM LA PLANUL”B” SI LUATI-VA BANI,MANCARE,APA SI MEDICAMENTE MACAR PENTRU 2-3 ZILE.
  DACA EGIPTENII AU REUSIT OARE NOI DE CE N-AM FACE-O?
  NU UITATI CA SI MILITARII ACTIVI,POLITISTII SI JANDARMII SUNT DE PARTEA NOASTRA.NU VA FIE FRICA SI BASESCU PICA!
  COL(R)ING.VOINEA ION