Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Asociaţia RoMil, soldaţii şi gradaţii voluntari

Reprezentanţii Asociaţiei RoMil (“asociaţie nonguvernamentală, nonpartizană, non-profit şi independentă” cum se autodefineşte în statutul său) cer Ministerului Apărării Naţionale (MApN) “ca soldaţii şi gradaţii voluntari să primească pensie militară”.

„Considerăm că stabilirea plafonului de 40 de ani cu privire la vârsta până la care soldaţii şi gradaţii voluntari pot să rămână în activitate nu are nici un temei obiectiv, aduce mari deservicii atât militarilor cât şi sistemului militar, această prevedere nefiind în măsură să încurajeze tinerii să urmeze o carieră de SGV-ist ştiind că la un moment dat după ce sistemul l-a folosit, va rămâne fără un loc de muncă şi fără posibilitatea de a-şi întreţine familia”, a declarat, preşedintele Asociaţiei RoMil, Marian Popa.

Soldaţii şi gradaţii voluntari (SGV) reprezintă “baza ierarhiei militare şi sunt principala sursă de selecţie a subofiţerilor”. În prezent, în structurile Armatei sunt încadraţi peste 10.000 de soldaţi şi gradaţi voluntari.

Asociaţia RoMil din Craiova a trimis Parlamentului, la sfârşitul lunii aprilie, o propunere de modificare a legii privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari.

Asociaţia a propus unele măsuri care vizează protecţia socială şi reconversia profesională a acestei categorii de militari, după ce aceştia părăsesc sistemul, prin posibilitatea reangajării în structurile MAI sau ale Ministerului Justiţiei, dar şi acordarea de asistenţă medicală şi medicamente gratuite după trecerea în rezervă.

De asemenea, asociaţia susţine menţinerea în serviciu a soldaţilor şi SGV-ilor şi după împlinirea vârstei de 40 de ani, cu condiţia îndeplinirii baremelor de pregătire fizică.

Asociaţia are propriul site pe care cititorii îl pot accesa la adresa: www.asociatiaromil.ro

Sursa: RoMil, NewsIn

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

45 Responses to “Asociaţia RoMil, soldaţii şi gradaţii voluntari”

 1. Schwartzkopff says:

  Bravo baieti, e un semn bun cu atat mai mult cu cat porneste de jos pentru ca de sus nu mai sunt sperante sa porneasca ceva bun. Daca veti reusi sa recuperati sensul cuvintelor Onoare, Demnitate si Transparenta atunci mai avem o sansa.

 2. DE CE BAL says:

  ACESTI CAMARAZI NU FAC DECAT SA REAMINTEASCA ACTUALILOR GUVERNANTI DREPTURILE DE CARE SE BUCURA OMOLOGII LOR IN STATELE UNITE.
  ESTE TIMPUL SA LI SE FACA DREPTATE.
  SE AUDE LA COTROCENI?

 3. Ando says:

  La Cotroceni canta cucuveaua.

 4. Bure Bista says:

  Atentie mare luptatorilor: guvernul vremelnic aflat pe acolo pregateste in graba si perfect neprofesionist pe langa legea unica a salarizarii si legea unica de pensionare. Asa ca trageti singuri concluziile.

  Sugerez ca baietii de prin teatre (nu de pe Calea Victoriei ci alea cu praf si caldura) sa le simuleze domnilor politruci cand ajung pe acolo o mica defectiune a vehiculului blindat urmata de binemeritata evacuara in timp regulamentar. Asta ca sa vada cam ce inseamna unul dintre miile de incidente pe care amaratii de militari le suporta. Probabil asa vor constientiza ca special, chiar si o lege, vine de la ceva cu adevarat iesit din comun.

  Sau poate legea permite o mica concentrare cu niscaiva exercitii. marsuri etc pentru vajnicii politruci. Propun si cativa ziaristi pupincuristi, pentru relatarea obiectiva a evenimentului.

  Bă militarilor, chiar va murit vâna?!

  Ce ziceti.

 5. DE CE BAL says:

  Nimeni nu va simula nimic.
  Oamenii au familii.

 6. Johnny says:

  Va doresc viata lunga, cat mai multe “succesuri” in haosul asta.

 7. nicu says:

  E bine ca cineva A LUAT INITIATIVA ….de ce vorbeste mereu de lipsa banilor cand e vorba de sgv ? cand au dat atatia bani ordonanta celor de ‘sus’ de unde au avut ? e corect ca un subofiter cu 20 de ani vechime sa poata iesi in ordonanta cu pensie diminuata si un sgv cu aceiasi vechime daca implineste 40 de ani sa fie somer ? …..CHIAR SI SGV-III AU FAMILII !!!! CEI CE STAU IN PARLAMENT SA SE GANDESCA LA ASTA INAINTE DE A RESPINGE UN PROIECT DE LEGE …..

 8. Cornel says:

  Boii ara si caii mananca si asta nu de ieri, de azi ci de cand lumea.
  Cam atat suntem capabili sa intelegem si sa facem. De ce am fi si noi la o adica normali, in rand cu lumea cand putem pescui in ape tulburi, meschini,egoisti si ingusti. Oare am uitat ca fara armata nu putem exista si ca aceasta a fost umilita si dezonorata de multe ori chiar de cei pusi sa exercite in numele poporului coordonarea si controlul ei?
  Felicitari stimati initiatori!
  Ar mai fi si altele de spus despre multe altele, demn si decent.
  Atentie ca nici o fapta buna nu ramane nepedepsita. Am aflat-o pe propria piele.
  Succes!

 9. De ce spital says:

  Base pleaca in campanie electorala pe 4 iunie in Irak !!! Sa vezi hai la televiziuni, cum a sarit el din vizita in Israel direct in Irak! O floare nu s-ar duce sa duca la vreun erou cazut in TO…dar inainte de alegeri spera sa mai dreaga busuiocul in randul militarilor…

 10. Schwartzkopff says:

  Asociatia aceasta arata parca prea bine ca sa nu ma gandesc la faptul ca ar putea fi o fumigena. Si nu fac parte dintre aceia care se dau in vant dupa scrierile lui Pavel Corut.

 11. SAM says:

  Suces!

 12. jhony craiova says:

  sa traiti ”bine” ceva de bine pentru sgv puteti sa ne mai spuneti si noua ? asteptam si noi vesti bune in legatura cu varsta sau plecam din sistemul asta de ….. multumim pt ca a ti infintat aceasta asociatie .

 13. misu says:

  de ce radiatiile si chiria nu se dau la fel indiferent de grad si de ce nu se dau bani de chirie si celor care au un credit ipotecar, fiindca atunci ar stimula pe toti militarii sa asi cumpere locuinte cu credite ipotecare si nu ar mai ambogatii afaceristii si a cel sgv si daca ar fii dat afara din sistem la 40 de ani ar ramane macar cu o locuinta

 14. ionica minune says:

  Misule, pentru ca nu ar mai avea “ai” mari din ce sa-si ia indemnizatii de comanda si sporuri de asanari de zeci de milioane pe luna, pe langa an la an la vechime. Pricepi tatutule?
  Astia sunt sefii pe care-i avem. In loc sa taie din indemnizatiile de comanda si din sporurile de doctori (s-a transformat armata in spital), salarii de merit, taie de la prostime sporuri legale.
  Mishule, trebuie sa parasim corabia, bre, pana nu ne ducem dracului la fund si ne inecam.

 15. sgv says:

  Dati posibilitatea sustineri de examen pt. functii si grade echivalent varstei pana la varsta limita de 40 de ani ca si la alte ministere pt.ca multi din sgv au absolvit si scoli superioare dar varsta maxima pt.examen este de 30 ani, asa toata lumea va fi multumita si nu va primi nimeni de pomana nimic,cum ne fac unii “milogi”

 16. misu says:

  daca nu ar mai fi s.g.v. armata ar mai exista

 17. misu says:

  cind vrei sa faci ceva de viitor,si ai plecat de la statutul de s.g.v. toti din sistem spun ca tu nu ai stat in scoli militare ca si ei si cum poate un s.g.v. sa ajunga ofiter daca el nu a trecut prin scoala militara

 18. misu says:

  daca pe ei i-ar interesa de soarta s.g.v-ilor ar adopta legi care sa ne ajute pe noi

 19. Jean Munteanu says:

  Baieti aveti mare dreptate. Sunteti liberi sa v-a luptati pentru drepturile voastre si pe fronturi politice nu doar pe fronturile pe care v-au trimis altii SA TRAITI BINE. Iar pentru ca pe o alta pagina m-a intreba cineva daca Lt.col. Marian politrucul ar face parte din Ro-Mil , consider ca i-am jigni pe acesti baieti tineri cu un astfel de exemplar. Nu stiu daca mai este in viata..

 20. marian says:

  da degeaba ne facem zile grele cu sperante de astea ca pana nu mor comunistii din guvern nu vom obtine nici un drept.Daca este propus un proiect in favoarea SGV-lor, stiti voi vorba aia a lor ” DAI IN MASA”de SGV-ei

 21. radu says:

  SGV-ii sunt singurii care primesc an pe an la vechimea in munca, pe cand maistrii, subofiterii si ofiterii primesc un an si jumatate la vechime pentru fiecare an lucrat, de parca nu am lucra toti in aceleasi conditii de munca.
  Diferente sunt si la calculul banilor aferenti chiriei: se calculeaza un anumit procent din solda (si stim cu totii cat de mult difera soldele SGV-ilor de ale celorlalti……….).
  Asa cum ziceati si voi, se pare ca de SGV-ei nu intereseaza pe nimeni….ei nu traiesc bine….
  Din pacate………

 22. broasca says:

  EI TRAIESC BINE

 23. general de 4 stele says:

  mama lor de sgv-isti , ,,sa traiti bine sa traiti ca omu si sa mincati ce a taiat ciomu,, sa traiti bine .SALUTARI DE LA UN SGV-IST

 24. merlan gabriel says:

  Ptr.asa zisul general de 4 stele.
  Orcine ai fi dumneata ,indiferent de pregatire sau evolutie educativa ,mesajul transmis imi spune ca iti lipseste mult din bunul simt.
  Se vede ca faci parte din categoria aceia de romani care nu respecta tara nici semenii.Concret, in calitate de sgv. ”NU” ma regasesc in atitudinea dumitale si va recomand reconversie educativa.Daca ai demnitate nu scrie sub forma anonimatului,asuma-ti responsabilitatea.

 25. LIONEL says:

  SUNTEM NISTE SCLAVI A TARII NOASTRE!! O SA-SI BATA JOC DE NOI MEREU… CAND VINE PE LA NOI IN VIZITA MINISTRUL MAPN TOTUL ESTE BINE SI FRUMOS DUPA CE PLEACA AJUNGEM IAR CA SI SCLAVA IZAURA SA DORMIM IN APLICATII PE SALTELE IN PADURE CORTURILE SUNT VARZA PLOUA PE NOI DE FRIG NU MAI ZIC…. DOMNULE BASESCU UITATI-VA SI LA PATURA DE JOS!!! M-AM SATURAT DE PROMISIUNI DIN PARTEA LOR! EU AM O MESERIE DUPA 40 DE ANI MA MAI ANGAJEAZA CINEVA PE MESERIA MEA?? NU STIU DACA O SA MAI AJUNG LA CAT FRIG AM INDURAT IN SERVICIUL INTERIOR SI APLICATII!! NE DATI CU SUTUL IN FUND CU O DIPLOMA SI O STRANGERE DE MANA DE LA COMANDANTUL UNITATII… AJUNG SI EU ACASA SI O SA-I DAU COPILULUI SA MANANCE DIN DIPLOMA!

 26. GIGI says:

  Dragi mei colegi de suferinta , am tot respectul pentru d-voastra si va felicit din inima pt ceea ce ati facut prin intermediul asociatiei RoMil . Sunt un SGV-ist ca si voi cu o vechime de 19 ani in acest sistem demult apus . Este rusinos si dezonorant ca aceste personaje care ne conduc , sa ne sfideze zilnic . Dureros este faptul ca , EI , sefii nostrii , ne rad in nas zi de zi si ne exploateaza fara rusine . Stiti cu totii valoarea reala a acestor ” cadre ” militare , intr-adevar sunt foarte buni in ceea ce fac zilnic , jocuri de carti , cafele , rumy si alte activitati cu specific ” pur militar ” . De multe ori , daca nu intotdeauna , ati fost pusi in situatia de a le face munca lor , caiete program si altele , si atunci ma intreb eu , oare cu ce sunt ei mai presus de noi ?…… Este jenant ceea ce se intampla . Ne consideram a fi o tara europeana… OARE ASA SA FIE ?…… Unde este grija fata de cetatenii ei , dar fata de ARMATA ei ?……. In final asi dori sa transmit un mesaj ” sefilor ” nostrii dragi , indiferent de grad si functie …. ” DOMNILOR , SA VA FIE RUSINE PENTRU TOT CEEA CE NU FACETI SI AR TREBUIO FACUT ! “

 27. Mircea says:

  Salut camarazi ,sunt si eu tot un SGV-vist aruncat afara de sistem dupa 18 ani de armata . Eu am dat in judecata MApN-ul pentru ca nu mi se plateu orele suplimentare (munceam cel putin 260 ore pe luna ) deci aveam destule ore suplimentare pe care nu mi le-au platit . In 2007 am pornit judecata cu MApN-ul si cu comndantul untatii si pana in prezent ma judec cu ei . Comandantii de unitati nu respecta contractele de munca ,deorece ne considera militari ,iar legea 384 este o aberatie , ne trateza ca si cand am fi paznici de noapte nu militari . Participam la trageri ,misiuni ,aplicatii indeplinind prin cumuli si functie de subofiteri .Deci aceste indatoriri nu sunt ore de domeniul militar?Aceste ore suplimentare se acumulau datorita eccesului de zel al comandantilor care dispuneau de noi abuziv, retinandu-ne la serviciu pt. trageri ,aplicatii si controale de la esaloanele suplimentare la care trebuia sa indeplinim tot felul de functii administrative (ospatari,bucatari ,menajere ) in interesul lor personal pt. a da bine la inspectii .

 28. un sclav eliberat says:

  de un an sunt liber am iesit din sistemul ticalosit dupa 18 ani , nu mai vreau sa aud de ei niciodata!!!! sanatatea si libertatea valoreaza mai mult decat diplomele si medaliile lor.

 29. rechinul says:

  BRAVO Bieti [ROMIL] in voi ne mai putem pune sperante.Toata STIMA…

 30. FLORIN says:

  TOATA STIMA (ROMIL) BRAVO BAIETI.NOI SGV DUCEM VIATA CEA MAI GREA , UMILITOARE CATEODATA SI AVEM CELE MAI PUTINE DREPTURI .SUNTEM MAI RAU DECAT SCLAVI.TARA NOASTRA PENTRU UNII MUMA PENTRU ALTII CIUMA.SEFII NOSTRI SA AIBA DREPTURILE NOASTRE NU AR STA NICI O ZI AN ARMATA.SI NOI AVEM FAMILIII, SI TREBUIE SA FIM TRATATI CUM SE CUVINE. ESTE CAZUL SA SE GANDEASCA SI LA NOI ,CINEVA.

 31. truli says:

  14 04 2010 la un post de radio o stire cu o noua modificare a legi 384 stiti ceva de aceasta modificare cu virsta de 50 de ani !!!!!! sau este un zvon? multumesc pt. intelegere

 32. Ronin says:

  Pe data de 10 aprilie 2010 deputatii au adoptat tacit o propunere legislativa care permite soldatilor sa ramana in activitate pana la varsta de 50 de ani.
  http://www.monitorulsv.ro/Actualitate-national/2010-04-14/Soldatii-si-gradatii-voluntari-pot-fi-mentinuti-in-activitate-pana-la-50-de-ani

 33. NIMICU says:

  noi astia din armata suntem marionete si noi nu avem nici un cuvant de spus nicaieri cel mai bn ar fi sa avem un sindicat pentru ca astia mari au angajat fraierii cu minciuni la care dupa angajari ne iau din salariu
  ne trimit in misiuni cik in tara la sapa si taiat boscheti dar meserie canci

 34. NIMICU says:

  PANA LA URMA CARE STITI DACA NE TAIE DIN SALARII SAU NU? CA VORBE SE AUD PESTE TOT
  VA MULTUMESC

 35. EMIL says:

  SE TAIE CHIRIILE???

 36. iulyk says:

  sgv-istilor ce grupa de incadrare au?

 37. iulyk says:

  atenti a se inchide gura sgv-istilor !la trecerea in rezerva la varsta de 45 de ani sgv-istilor sa li se acorde o renta viagera,(o multumire din partea mapn pt efortul depus in acesti ani)in valoare neta de500lei celor cu peste15 ani vechime,iar 700 de lei celor cu peste20 de ani de cariera militara pana la varsta de pensionare,cu dreptul la munca.

 38. iulyk says:

  EFORTUL BUGETULUI MAPN NU ESTE PREA MARE AVAND IN VEDERE CATI BANI SE CHELTUIESC AIUREA SI SE FURA LEGAL.ex:FIIND CHIRILILE MILITARILOR CARE SUNT DESCRIMINATORII,UN OFITER POATE SA IA IN ACEEASI GARNIZOANA 1200-2000LEI,IAR UN SUBOFITER SI UN SGV-IST DE300-500LEI SI CHIRIA MEDIE FIIND IN ACEASTA GARNIZOANA 600 DE LEI.vede-ti discriminarea???

 39. ovidiu says:

  Am fost in acest sistem timp de 11 ani,pana cand m-am imbolnavit si am fost declarat INAPT la vizitele medicale pentru reinoirea contractului de angajare.Binenteles, nu mi-au prelungit contractul de angajare si m-au trimis in civilie, dar a trebuit sa mai platesc si diferenta de bani pentru tinuta militara,stiti si voi cu este tinuta ,cica este,, motiv imputabil mie” parca eu am vrut sa am cancer.Aceste lucruri am patit dupa 2 misiuni in Irak si am strigat SERVESC PATRIA! Care patrie? As ruga asociatia ROMIL sa ia in considerare si aceste aspecte ca sa isi protejeze s.g.v. pentru ca este pacat ca dupa atatia ani sa ajunga pe strada.Pentru mine este deja prea tarziu dar sper dar sper ca in viitor se va face ceva pt ei. Aveti grija cand strigati SERVESC PATRIA!

 40. adi says:

  Trebuie sa recunosc ca daca ar fi sa mai aleg odata cariera militara, nu a-s mai faceo pentru numeroasele nedreptati care se fac asupra sg-vistilor care sunt cei mai importanti in-trun teatru de operatii fapt care este demonstrat de cati au murit,pt ca ofiterii stau in cuib bine ms dar sg-visti trebuie sa iasa si pentru asta…nici macar nu iti sunt recunoscatori,nu esti apreciat pana si statul roman i este rusine cu noi deasta nu iti da voie sa iesi pe strada imbracat militar pentru-ca suntem o rusine pt ei,uitativa la americani ca nu misca unul cand se intoneaza imnul de stat dar la noi…..rusine celor ce ne conduc!!!

 41. cristi says:

  la sgv se poate lua concediu fara plata?

 42. Ontanu says:

  Aoleu!!!!!!!!!!!!!! Rascoala toroapelor! la naiba cu ierarhia! Luati bre comanda! Ce naiba cauta ofiterii in armata? Daca un nevolnic chior conduce o tara, o toroapa nu poate comanda un batalion?

 43. miclovan says:

  Domnilor ,imi puteti spune simie daca un SGP poate sa faca fisa medicala la orice spital militar din tara sau este obligat sa faca fisa medicala numai in orasul in care-si desfasoara activitatea?(Craiova) Aici in Craiova la Spitalul Militar este ca in iad atunci cand vrei sa faci o fisa medicala. Eu am cateva kg in plus si am avut numai probleme cu anumiti medici. Astept un raspuns .MULTUMESC!

 44. gabi says:

  ai mai aflat ceva in legatura cu concediu fara plata?