Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Atacuri sinucigaşe împotriva unor ambasade arabe şi europene din Bagdad

Duminică 04 aprilie, mai mulţi atacatori sinucigaşi au executat atacuri împotriva ambasadelor Egiptului, Germaniei, Spaniei, Siriei şi Ianului din Bagdad.

În urma atacului au fost ucise cel puţin 30 de persoane.

Ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, a declarat că aceste atentate poartă “marca” reţelei Al Qaeda, amintind de atacurile spectaculoase comise în ultimele luni împotriva unor hoteluri şi ministere.

Primele două atacuri au avut loc la prânz în cartierul Mansur (vest), unul la intrarea în ambasada egipteană, distrusă parţial, iar celălalt în apropiere de ambasadele germană, spaniolă şi siriană.

Câteva minute mai târziu a fost vizată ambasada Iranului. Nici un diplomat nu a fost ucis în aceste atacuri.

Conform celui mai recent bilanţ al Ministerului de Interne, cel puţin 30 de persoane au murit şi alte 224 au fost rănite.

Forţele de securitate au oprit o a patra maşină-capcană la Masbah (centru), care urma aparent să fie folosită împotriva cartierului general al forţelor de securitate responsabile cu protecţia ambasadelor, potrivit unui purtător de cuvânt al comandamentului militar din Bagdad.

La ambasada Egipteului, atacatorul sinucigaş a reuşit să treacă de mai multe baraje pentru a detona explozibilul la câţiva metri de intrare.

“Am văzut camionul, avansa lent. Trei gărzi de securitate au deschis focul pentru a-l opri, dar acesta a continuat să avanseze şi a explodat”, a declarat Said Mohammed. “Vreau să întreb armata cum a putut acest vehicul să ajungă până aici?”.

Conform autorităţilor egiptene responsabile cu afacerile externe, oficialul care asigura securitatea clădirii, un irakian, a fost ucis, ca şi un “anumit număr de membri ai unităţii” de securitate.

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat “profund marcată” de aceste atentate, “în special de cel din apropierea ambasadei Germaniei”, unde un agent de securitate irakian a fost ucis. Parisul a condamnat “acte de barbarie”, iar Liga Arabă a apreciat că acestea au ca scop să “destabilizeze Irakul într-un moment delicat”.

În faţa ambasadei Iranului, strada era cuprinsă de scene de haos. Un crater de cel puţin cinci metri adâncime era vizibil.

Cinci cadavre carbonizate puteau fi văzute la faţa locului, iar alte trei rămăseseră blocate în vehiculul lor, în timp ce pompierii stingeau flăcările izbucnite într-un taxi şi un autobuz.

În opinia unui ofiţer al armatei rănit la cap, “dacă partidele politice nu ajung la un acord rapid, ţara va ajunge din nou la violenţe interconfesionale”.

Statele Unite, ale căror trupe de luptă ar urma să se retragă din ţară în august, au avertizat cu privire la utilizarea de către Al Qaeda a vidului de putere după legislativele din 7 martie.

“Este un atac politic care vizează să afecteze procesul (politic) şi să trimită mesajul că teroriştii sunt în continuare activi”, a insistat Zebari.

Partidele politice poartă negocieri dificile cu privire la formarea viitorului Guvern, după victoria fostului premier laic Iyad Allawi, care l-a devansat cu doar două mandate pe şeful Guvernului aflat la sfârşit de mandat, Nuri Al Maliki.

Pe de altă parte, trei persoane au fost ucise şi 30 rănite, într-un alt atac cu maşină-capcană.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.