Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Atacuri sinucigaşe înaintea alegerilor din Irak

În cursul zilei de miercuri 03 martie, în oraşul irakian Baquba (60 de kilometri nord de Bagdad) au fost executate trei atacuri sinucigaşe.

În urma atacurilor cel puţin 31 de persoane au fost ucise iar alte câteva zeci au fost rănite.

Iniţial două maşini cu bombă au explodat la un interval de câteva minute în centrul oraşului, apoi a treia bombă a explodat la cel mai important spital din oraş, unde deja erau tratate victimele primelor două atacuri.

Atacurile s-au petrecut la numai câteva zile înainte de alegerile parlamentare din Irak din această duminică, ce vor fi organizate pentru a doua oară de la înlăturarea lui Saddam Hussein în 2003.

De-a lungul timpului, Baquba a fost scena luptelor ocazionale dintre militanţii islamişti şi trupele irakiene susţinute de Statele Unite.

Înainte de alegeri au avut loc proteste atât ale sunniţilor, cât şi ale şiiţilor, primii susţinând că sunt discriminaţi. Deşi o minoritate, musulmanii sunniţi (aproximativ 30%) asigurau conducerea statului în timpul guvernării lui Saddam Hussein, iar de la înlăturarea acestuia s-au plâns că sunt marginalizaţi sub guvernul condus de şiiţi.

sursa: BBC

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Atacuri sinucigaşe înaintea alegerilor din Irak”

 1. ion says:

  Pentru ofiterii din promotia 1974,arma infanterie, anunt cu regret decesul colegului nostru Col(r) Covaci Gheorghe.Inmormantarea,Sambata 6 martie la Ghencea 3,Ora 13.00.Ceremonia religioasa la Biserca din Str. Margeanului,Sector 5, ora 11.00. Ion Giurca

 2. Elena says:

  @ion
  Dumnezeu sa-l odihneasca!
  Vezi ca in Margeanului sunt 2 biserici – una spre Teius si cealalta mai spre 13 septembrie. Cred ca ar fi bine sa precizezi la care dintre ele.

 3. ion says:

  BIserca mare ,de pe Mos Adam ,la jumatate distanta intre Petre Ispirescu si Rahovei