Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ataşatul militar al României la Chişinău prins sub influenţa alcoolului la volan

Potrivit AGERPRES şi MEDIAFAX, ataşatul militar al României în Republica Moldova, colonelul Danicu Tănasă, a fost prins, în noaptea de sâmbătă spre duminică (10/11 nov), în Chişinău, în stare de ebrietate la volan.

Automobilul în care se afla diplomatul român, înmatriculat cu numere diplomatice, a fost oprit de un echipaj al Poliţiei Rutiere, în timp ce se deplasa pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău, potrivit Publika TV.

Diplomatul a recunoscut că a consumat băuturi tari. În aerul expirat, alcooltestul a înregistrat 0,52 promile de alcool, faţă de limita admisibilă de 0,15. Automobilul diplomatului a fost preluat de reprezentanţii Ambasadei, chemaţi la faţa locului de poliţie. Maşina a fost oprită de angajaţii Poliţiei Rutiere în cadrul operaţiunii “Nopţile Albe”, desfăşurată în Chişinău. Pe lângă acesta au mai fost opriţi alţi 13 şoferi aflaţi în stare de ebrietate.

Ministerul Apărării Naţionale a dispus rechemarea în ţară a ataşatului apărării de la Chişinău şi constituirea unei comisii care să analizeze incidentul.

“Ministerul Apărării Naţionale a luat act de situaţia creată la Chişinău în seara zilei de 10 noiembrie în care a fost implicat ataşatul român al apărării”, se arată într-un comunicat emis duminică de Biroul de presă al instituţiei.

Corneliu Dobritoiu a declarat, duminică (11 nov) dimineaţă, că nu este exclus să fie vorba despre “o provocare”, el adăugând că în diplomaţie uneori se poate întâmpla să ţi se ofere o cupă cu şampanie, “care poate să conţină şi altceva”.

El a spus, într-o intervenţie la Realitatea TV, că nu este exclus ca în cazul ataşatului militar de la Chişinău să fie vorba despre o provocare.

“Nu este exclus să fie o provocare”, a spus Dobriţoiu, menţionând că este important de stabilit cu exactitate, în urma anchetei care va avea loc, ce s-a întâmplat în cazul ataşatului militar la Chişinău.

Întrebat despre ce provocare ar putea fi vorba în cazul diplomatului român, Dobriţoiu a răspuns: “Ştiţi cum mai sunt lucrurile în diplomaţie, se spune «Ia o cupă cu şampanie!» şi acea cupă poate să conţină şi altceva”.

El a subliniat însă că important este ce va stabili ancheta în acest caz.

sursa: AGERPRES, MEDIAFAX, comunicat MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

19 Responses to “Ataşatul militar al României la Chişinău prins sub influenţa alcoolului la volan”

 1. nevada says:

  Ce provocare poate fi in cazul in care chiar tu recunosti ca ai consumat bauturi tari? Si mai apoi, daca ti se ofera o cupa de sampanie, iei un taxi, chiar un taxi pentru Tobruck, nu te urci beat la volan.

 2. VASILE says:

  DESIGUR CA ACEST RATAT , ESTE NUMIT DE UNPR SI CERT MEMBRU UNPR. ASA SUNT TOTI RETARDATII CARE IMBRACA NOUA UNIFORMA POLITICA.

 3. Cip says:

  Asta e clara incompetenta. Le-a facut pe toate pe dos. Da pe toate!

 4. MIKLOS says:

  Politia ”moldoveneasca” a executat o provocare pentru ca:
  – l-a oprit pe diplomat desi circula corect(nu s-a invocat nesiguranta in trafic etc.) si avea masina cu numere de CD(sint diplomati care in 2 – 3 posturi, respectiv 8 – 12 ani de misiune externa, nu au fost opriti, MACAR O DATA de politie ! Si atentie! Era in tari occidentale, in perioada razboiului rece !);
  – la ”locul faptei era si televiziunea, ”reporterii” punind intrebari astfel formulate incit sa mareasca efectul mediatic;
  – ”incidentul”(petrecut in statul ”frate”) vine la scurt timp dupa episodul cu diplomatul rus la Bucuresti;
  Cele trei afirmatii de mai sus sint greu de negat, astfel incit ar trebui sa ne intrebam CINE A ORDONAT PROVOCAREA. SCOPUL ESTE CLAR SI ANUME SCOATEREA DIN DISPOZITIV A RESPECTIVULUI OFITER ROMAN DE INFORMATII, CEEA CE S-A REUSIT.

  Obs. Ofiterul poarta o raspundere importanta in ”reusita” provocarii. Astfel, el nu a sesizat filajul si alte masuri de supraveghere ce SIGUR AU FOST INITIATE SI DERULATE ASUPRA SA, si nici spiritul sau contrainformativ nu se ridica la nivelul corespunzator. Altfel ar fi luat toate masurile corecte pentru ca eventualele combinatii de provocare asupra sa sa nu se poata realiza. In orice caz, nu ar fi trebuit sa coboare din masina si sa sufle in basica. NIMENI nu-l putea obliga ! Concomitent putea sa cheme ajutoare de la Ambasada.
  Asa ca dl. Cip are perfecta dreptate.
  Dar si Dobritoiu are SIGUR dreptate !
  Concluziile trebuie rapid desprinse si actionat in consecinta !

 5. 1983 says:

  De ce nu a uzat de statutul de diplomat, cum au facut de curand cei doi rusi?
  A fost fraier!

 6. Mirea says:

  Acesta este rezultatul selectionarii in corpul ofiterilor, si apoi in functii de raspundere a unor pilosi, fiii sau rudele potantatilor zilei! Ofiterul respectiv nu a dat dovada de onoare si respect pentru tara care l-a trimis pe bani grei intr-o misiune de raspundere. Poate ca ministrul Dobritoiu ar trebui sa mai reanalizeze CV si activitatea acestor atasati militari! NU poti face nimic fara onoare si datorie fata de tara! In strainatate esti doar TU si constiinta ta! Nu ANI, nu DNA! A facut mari deservicii tarii!

 7. LoremIpsum says:

  Asa e, ai dreptate, a fost o inscenare, cei care au orchestrat aceasta inscenare au avut oameni inclusiv la receptia la care a participat respectivul iar acestia i-au turnat cu forta bautura pe gat stiind ca acesta e cu masina. Destepti moldovenii astia.

 8. Cip says:

  Dupa cum spuneam: Le-a facut pe toate pe dos. Da pe toate!

 9. al adin says:

  Oare chiar le-a facut pe dos pe toate? Se stie ca MAp din Chisinau este impregnat de GRU iar majoritatea institutiilor de stat colcaie de KGB. O parte din tineretul moldovean se exprima mai bine in limba rusa decat in cea materna, romana sau moldoveneasca. A mai fost retras de la post un atasat de la Chisinau dupa un scandal in care, zice-se, facea fotografii la un mare miting din Chisinau. Sa fim seriosi. Tipul stia foarte bine ce i se poate inscena clipa de clipa. Spre deosebire de ce se vede prin filme, nu se practica mistoul sau punerea in inferioritate a adversarilor. Deci, pe fondul iritarii ruse dupa incidentul din trafic cu diplomatul rus la Bucuresti, poate tipul chiar a primit ordin sa procedeze astfel. Stiu un caz de prin anii 70, cand dupa ce atasatul militar britanic a fost prins pe gardul unei unitati militare din Romania, atasatul roman de la Londra a primit ordin sa insceneze un incident similar in care el sa fie protagonistul de pe gard. Omul a executat ordinul si a fost retras de la post. Alta lume, alte reguli. Spre stiinta si informarea ante postacilor.

 10. John Barton says:

  Mai baieti, o vorba romaneasca zice : Cine n-are batrani, sa-i cumpere ! Se pare ca baiatul acesta si/sau sefii lui n-au avut batrini si nici n-au cumparat!
  Prin anii ’50 circula o anecdota despre ce a patit primul atasat militar roman trimis la Paris dupa 23 august 1944. Dupa o selectie si pregatire rapida, facut colonel din fost strungar la Malaxa, inainte de a pleca la Paris, s-a intalnit si cu ultimul atasat militar regal de la Paris, pripasit ca instructor pe langa “noile structuri populare” in curs de formare. Batrinul atasat, harsit cu munca de informatii, ii da un singur sfat: – Fiule, sa nu-ti calce niciodata picioarele pe la Mulin Rouge, ai auzit ? Da ‘NICIODATA !!!
  Ajuns la Paris, atasatul cel nou era ros de curiozitate, de ce ma rog sa nu calce el pe la Mulin Rouge? Dupa ce studiaza atent “terenul” pe din afara, intr-o seara se imbraca civil si intra discret in local, ia loc la o masa si comanda un pahar cu vin rosu. Dupa cateva clipe, doua blonde superbe, topless, se aseaza pe genunchi si, “tzoc-tzoc” ii dau cate un pupic “din partea casei”. Instantaneu, blitzurile imortalizeaza scena – chipurile spre amintire.
  A doua zi, toate ziarele de scandal din Paris publica poza, cu subtitlul: Iata cum petrece noul atasat militar al Romaniei Populare la Paris ! Inutil sa mai zic cum ca sarmanul nici n-a mai avut timp sa-si faca valizele, plecand val-vartej acasa !
  Iata cum, dragii mosului, NIMIC NU E NOU SUB SOARE ! Mai ales atunci cand “soarele” vine de la Rasarit !
  Sa auzim si de vesti mai bune, fratilor, ca de belele ni s-a cam urit !

 11. Cip says:

  Deci, nu mai repet.

 12. 1983 says:

  Surprinzatoare pare reactia atasatului militar care s-a supus controlului cu alcooltestul la Chisinau, desi ar fi putut invoca imunitatea diplomatica.
  Refuz sa cred ca n-a stiut ca poate invoca imunitatea diplomatica.

 13. al adin says:

  Sa mai zic inca o data ca este posibil sa fi primit ordin sa procedeze intr-un anume fel? Sunt curios cand pleaca acasa mai devreme si atasatul moldovean din Bucuresti. Ca nu se stie pentru cine lucreaza….

 14. Altfel says:

  Atata vreme cat vor fi trimisi ca atasati militari oameni care n-au lucrat acolo unde se formeaza si de unde se conduce atasatura, tot asa se va intampla. Nu este primul “luat de pe strada” si aruncat la post, care “da cu batzu-n balta”. Politicienii sunt de vina, dar vinovatia lor se imparte cu cei care nu s-au ridicat in picioare sa le spuna “NU”.

 15. Ton Tanase asta, este o persoana responsabila, a recunoscut ca a bout alcool. Ori acum ma gandesc la ofiterii din spionajul militar din razboi cand stateau cate trei zile ingropati sub zapada la minus 20 grade Celsius si veneau cu informatii ca lumea. Acuma s-au aciuit in atasatura tot felul de bagabei, care abar nu au de meserie.E normal sa se urineze orice politist moldovean pe atasatul roman, voi nu vedeti ce fata are de ciorditor de sandale din bazarul din Istambul.Nema putirinta, geaba chichinez garceava.Rusine Ton Tanase, rusii ne, rusii ne.

 16. Andy says:

  Rusi. Ne . Rusi. Ne. ;))))))

 17. Marry Lou USA says:

  Calitatea diplomatilor romani a scazut asa de tare, incat se numesc la diferite ambasade din lume tot felul de impostori.Numirea pe criterii politice, de rudenie, pe criteriul cumpararii unui post, pe amantlacuri dintre curistiise, etc. a condus la lipsa de performata. Mai ales in spatiul fost sovietic, sunt trimisi nepoti, fini, in diplomatie, care sunt cusuti si descusuti de stagiarii contraspinajului advers.S-a ajuns pana acolo incat conttraspinajul advers, reguleaza la greu nevestele unor atasati militrai, in timp ce sotii lor sunt bagati in combinatii cu diferite curve securiste feminine sau masculine.Buna tzara, rea taomeala, mama ei de randuiala. Se rasuces in mormant Spatarul Nicolae Milescu si Nicolae Titulescu.O bila neagra pentru formatorii de diplomati, mai invatati carte stimati domni si lasati-va de cioace.La munca, nu la intins mana!

 18. nebunul satului says:

  Din nefericire ai dreptate.Si ca rahatul sa fie perfect Ilici kgb [acum fsb ] ia dat ordin plagiatorului sa acorde diplmatilor pensionari [majoritate dublu sau chiar triplu agenti straini] o indemnizatie suplimentara la pensie de 3800 de lei lunar.Se merita tradarea coloniei perciunatilor Romanistan

 19. Dan Voiculescu says:

  Sentintele de condamnare a unor capitalisti de frunte, si a unor oameni politici si/sau de afaceri de succes cum ar fi:George Copos, George Becali, Adrian Nastase, Dan Voculescu dovedeste victoria luptei de clasa a socialimului impotriva capitalismului. Faptul ca Ministerul Public din Romania a instrumentat peste 55.000 de dosare economice penale impotriva a peste 30.000 de proprietari de afaceri sau de oameni din diferite structuri de putere de stat, asupra unor cadre didactice unanim recunoscute pe plan mondial sau a unor specialisti de renume international, reflecta sensul reformei in justitie. Coroborat cu sutele de dosare instrumentate impotriva unor asa zisi militari, politisti, agenti secreti, suspectati ca au comis fraude, aceste actiuni ale Statului de Drept conduce la decredibilizarea statului. Faptul ca sunt persecutati numai cetatenii romani, iar investitorilor straini li se creiaza tot felul de facilitati si de gratuitati, constituie dovada lipsei de simt patriotic a magistratilor platiti de statul roman.Aruncarea cu furca in puscarii a unor indezirabili, pentru a face pe placul unor lideri politici straini, este repetarea unor practici din anii 1947-1966.Daca se doreste deznationalizarea romanilor, atunci orice continuare a pogromului indreptat impotriva populatiei majoritate de catre minorotari, trebuie aspru sanctionata, deaorece costituie suspiciunea unor crime indreptate impotriva umanitatii poporului nostru. Vom reveni.