Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ataşatul militar israelian la Moscova a fost expulzat

Vadim Leiderman foto Assaf Shilo Israel Sun

Ca urmare a unor suspiciuni de spionaj, ataşatul militar israelian la Moscova, a fost reţinut, interogat de FSB şi expulzat.

La sosirea în Israel acesta a fost din nou interogat, de data aceasta de serviciul israelian de securitate internă Shin Beth, care îl bănuia că ar fi contactat un agent străin.

Colonelul Vadim Leiderman, ofiţer în forţele aeriene israeliene, este un vorbitor fluent de limba rusă. El a fost numit în postul de la Moscova în 2008.

Leiderman a fost arestat la 12 mai, la Moscova, în timpul unei întâlniri. În ciuda imunităţii sale diplomatice, el a fost interogat timp de câteva ore pentru suspiciuni de spionaj, apoi a fost expulzat, au anunţat miercuri surse din Ministerul israelian al Apărării, citate de presa israeliană.
Potrivit RIA Novosti, care citează Newsru.com, ataşatul militar a fost interogat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) la 12 mai şi s-a întors în Israel la 14 mai.

În plus, potrivit Haaretz, Leiderman a fost interogat la sosirea în Israel şi de Shin Beth, serviciul de securitate internă, fiind bănuit că a contactat un agent străin, însă suspiciunile s-au dovedit neîntemeiate.

În cele din urmă, armata israeliană a dat publicităţii un comunicat despre expulzarea lui Leiderman, în care a spus că misiunea sa urma să se încheie oricum peste două luni, iar oficialii israelieni din domeniul securitatăţii au făcut o investigaţie amănunţită, ajungând la concluzia că acuzaţiile de spionaj sunt nefondate.

Incidentul s-a petrecut în timpul vizitei oficiale în Rusia a unei delegaţii a comisiei pentru afaceri externe şi apărare din Knesset condusă de preşedintele acestei comisii, Shaul Mofaz, deputat din partidul Kadima. Delegaţia s-a întâlnit cu oficiali cu rang înalt din Parlamentul rus, precum şi cu oficiali guvernamentali.

Oficialii israelieni, cărora li s-a cerut să explice motivaţia arestării ataşatului, sunt de părere că este rezultatul unei lupte pentru putere între mai multe servicii ruse de securitate.

Premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Ehud Barak şi ministrul de externe Avigdor Lieberman sunt ţinuţi la curent cu evoluţiile cazului.

Potrivit Ynet, în ultimele zile Israelul a depus eforturi considerabile pentru a aplana conflictul cu Moscova şi pentru a împiedica escaladarea unui incident diplomatic deja grav. Ruşii au părut însă nerăbdători să epuizeze toate măsurile legale pe care le au la dipoziţie împotriva ofiţerului.

Surse din Ierusalim spun că motivul exact al expulzării lui Leiderman rămâne neclar, Moscova fiind zgârcită în detalii. Se pare că Moscova îl suspecta pe Leiderman că foloseşte agenţi de teren pentru a colecta informaţii sensibile.

Ataşatul militar reprezintă Israelul în toate chestiunile referitoare la securitate şi la interesele sale de securitate, serveşte drept legătură între armată şi forţele armate ale ţării gazdă, reprezintă firmele israeliene din domeniul apărării şi este consilierul ambasadorului pe chestiuni de securitate.
Israelul are interese politice şi de securitate substanţiale în Rusia, ţară care are diverse acorduri de armament cu Siria.

Nu este însă pentru prima dată când oficiali israelieni cu rang înalt, în special din domeniul apărării şi al serviciilor de informaţii, sunt arestaţi în circumstanţe misterioase în Rusia, încălcându-li-se imunitatea diplomatică, scrie Haaretz. La începutul anilor ’90, Reuven Danivel, membru Mossad, a fost arestat într-o staţie de metrou după ce cumpărase imagini luate din satelit de la o firmă care făcea parte din serviciille de spionaj militar ale Rusiei. În timpul interogatoriului, Danivel a fost bătut cu cruzime. Transferat apoi la o secţie locală de poliţie, a fost eliberat şi declarat persona non-grata.

sursa:  Ziuaonline; Haaretz; Ynet

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Ataşatul militar israelian la Moscova a fost expulzat”

  1. Stelian P. says:

    VADIM, asta nu e un nume pur romanesc ?

  2. partizanul says:

    Daca Numele de Vadim nu e romanesc, s-ar putea ca cel care-l poarta sa fie mai roman decit multi romani care poarta numele de Popescu. In Ardeal din cauza politicii de maghiarizare, multi romani au ajuns sa poarte nume unguresti desi neam de neamul lor nu a vorbit limba cailor.