Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Catastrofă aviatică. Un elicopter militar s-a prăbuşit la Fundata

Un elicopter militar israelian s-a prăbuşit în  zona Fundata, judeţul Braşov.

Din primele informaţii rezultă că în elicoper se aflau 6 militari israelieni şi un militar român care se pare au decedat.

Potrivit prefectului de Braşov, Ion Gonţea, la ora transmiterii acestei ştiri a fost identificată zona unde a căzut elicopterul  şi că, din primele informaţii, nu ar exista supravieţuitori.

Potrivit purătorului de cuvânt al Ministerului Apărării elicopterul participa la un exerciţiu comun româno-israelian, Blue Sky 2010 cu baza la Boboc, jud. Buzău.

Elicopterul prăbuşit era un aparat CH 53.

19.27

COMUNICAT DE PRESĂ MApN

Luni, 26 iulie, în jurul orei 15.20, un elicopter israelian de transport tip CH-53, care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010, a pierdut legătura radio cu centrul de raportare control al exerciţiului aerian.

Imediat, potrivit procedurilor în astfel de situaţii, s-a pus în aplicare operaţiunea de căutare-salvare, la care participă un elicopter de evacuare medicală MEDEVAC aparţinând Forţelor Aeriene Române şi două elicoptere israeliene.

În jurul orei 17.45, echipele de căutare-salvare au localizat din aer, în zona Fundata-Zărneşti, jud. Braşov, epava elicopterului israelian care a fost dat dispărut. Până la acest moment, nu se cunosc împrejurările producerii accidentului şi situaţia membrilor echipajului.

În prezent, echipele de căutare acţionează la sol pentru localizarea membrilor echipajului. La bordul elicopterului se aflau şase militari israelieni şi un militar român.

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a dispus constituirea şi trimiterea la faţa locului a unei comisii de cercetare a cauzelor producerii acestui accident şi a dispus sesizarea Parchetului General.

În perioada 18-29 iulie a.c., la aerodromul Boboc, se desfăşoară exerciţiul comun aerian BLUE SKY 2010. Acest exerciţiu are ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor de transport în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală (MEDEVAC), fără executarea de trageri sau utilizarea de muniţii reale.

Biroul de presă

ştire în curs de actualizare

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

13 Responses to “Catastrofă aviatică. Un elicopter militar s-a prăbuşit la Fundata”

 1. cititor says:

  Am vazut azi inaine de pranz doua elicoptere zburand pe traiect est -vest,mi
  s-au parut ca nu erau Puma,dar nu eram sigur. Dupa amiaza am vazut ca doare unul zbura spre est. Acum m-am lamurit despre ce era vorba.

 2. altfel says:

  Stie cineva care este argumentatia exercitiilor comune romano-israeliene in domeniul aviatiei? Ca eu stiu ce raspuns ne-au dat israelienii atunci cand le-am cerut sa colaboreze cu noi in studierea zonei din vestul Romaniei cu ajutorul satelitilor lor. Au zis ca pe ei nu-i intereseaza acea zona si de aia nu ne ofera nici noua datele pe care satelitul lor, oricum, le obtinea. Sa inteleg acuma ca ii intereseaza Ardealul!?! Si la cat cinism izvoraste din ei ar fi pacat sa-l reprim eu pe al meu, asa ca ii dau drumul si ma intreb de ce isi trimit ei aici oamenii sa moara cand era mai ieftin sa-i trimita deasupra Libanului?

 3. vios says:

  @altfel,
  Exista o intelegere intre guvernul roman si guvernul israelian, ce dateaza de prin 2000, cred. Aceasta intelegere prevede inclusiv exercitii comune, cu aviatia, trupele de uscat si cele speciale (printre instructorii celor de la FOS, s-au aflat si specialisti israelieni -ei sunt recunoscuti in toata lumea pentru eficienta). Nu-i intereseaza Ardealul, si ceea ce se afla acolo -rezerve minerale si…altele. Si americanii sunt interesati, basca si rusii…numai noi nu. Sunt oameni care stiu mai multe, dar ma indoiesc ca vor spune vreodata…Evreii nu-si dezmint niciodata spiritul de…comercianti si intreprinzatori. Din punctul asta de vedere am avea ce invata de la ei.

 4. Bure Bista says:

  Eu cred ca romanii spera ca israelienii sa le intoarca favorul si sa-i duca in Israel sa zboare in conditii de desert, ca doar nu visa generalul ala politician Dobritoiu de la DPAP cai vezi pe pereti cand afirma ca ar trebui ca militarii romani din TO sa aiba acoperire aeriana formata din elicoptere romanesti.

  In rest pe israeleini nu-i intereseaza Ardealul, pe romani nu-i interesaza Ardealul deci …

  Oricum,

  Dmnezeu sa-l odihneasca pe ofiterul roman mort in acest tragic incident si sa-i odihneasca si pe militarii israelieni divinitatea carora ei se se inchina.

 5. Ravenmaster says:

  Oare o tragedie trebuie transformata in scenariu conspirativ?

 6. altfel says:

  Imi pare rau ca am creat confuzie. Nu mi-am imaginat ca ii intereseaza Ardealul pe israelieni. Am vrut doar sa arat ca ei ne-au refuzat intr-o problema care pe noi ne interesa TARE atunci cand le-am propus-o, iar pe ei nu i-ar fi costat nimic. Se intampla tot cam prin 2000 sau cu un an, maximum doi, inainte. In schimb, noi ne punem capra imediat, fara sa obtinem mai nimic in schimb, la nivel national. Poate, doar cu titlu personal! Despre asta era vorba in interventia mea anterioara. In general, nu ma apuc sa vorbesc despre ce nu stiu.

 7. cititor says:

  In 1986,la o aplicatie demonstrativa ,elicopteristii spuneau ca in zona Fundata se produc niste curenti turbionari foarte periculosi pentru acest tip de aeronave.Posibil ca elicopterul israelian sa fi intrat intr-o asemenea zona si de aici mai departe toate necazurile.Dumnezeu sa-i ierte,cei de la Bobocu au mai pierdut un om. Pacat

 8. Ravenmaster says:

  @altfel
  Tu crezi ca romanii nu castiga nimic din antrenamentele astea comune sau din utilizarea bazei pentru antrenamente??? Israelienii dau bani pentru antrenamentele la MApN plus schimbul de experienta……

 9. Bure Bista says:

  @altfel
  @Ravenmaster

  dle altfel trebuie sa fii atent cu Ravenmaster. A trecut de la aeromodele la specilizari in scule second hand de zburat iar acum in antrenamente cu expertiza pe problematica israeliana. E grele, ca stie. Citeste mult. Reviste tari, site-uri meseriase, ce mai analist militar ajunge ca aia de la TV-eu.

  Cred ca vroia sa spuna ca israelienii ne dau bani pentru antrenamente si ne iau pentru schimbul de experienta.

 10. micutzul says:

  @ Bure bista

  Domnul a dat, Domnul a luat. Domnul fie laudat..

 11. Ravenmaster says:

  @ Bure Bista
  LOL!

 12. micutzul says:

  **…duminica, 18 iulie, in jurul orei 17.00, in regim de urgenta, in zona localitatii Priboiu, judetul Dambovita un elicopter CH 53 a aterizat ca urmare a unei defectiuni aparute la bord, au relatat surse MApN de la Bucuresti, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. **( preluare )
  Poate cineva sa spuna daca era acelasi elicopter ?

 13. Ravenmaster says:

  @ Micutzul
  Ieri se mergea pe ipoteza asta la televiziuni. Se pare ca acela a fost un incident separat.