Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Au germanii probleme în Afgansitan?

Guvernul german a fost interpelat în Parlamentul de la Berlin despre cum evoluează reconstrucţia Afganistanului. În acelaşi timp, “conducerea armatei germane este pusă la colţ de câteva scandaluri care au rădăcini tocmai în Afganistan”.
Care sunt cele câteva scandaluri izbucnite şi care ar avea drept punct de plecare Afganistanul, mai exact prezenţa armatei germane în această ţară?

În primul rând, cetăţenii germani au aflat că poşta militară federală a citit corespondenţa militarilor din teatrul afgan de război. Şi nu este vorba despre cazuri izolate, ci despre mare parte dintre scrisori. În unele cazuri, plicurile expediate către ţară au ajuns la destinatari fără conţinut.

În al doilea rând şi mai greu digerabilă este vestea că militarii germani aflaţi în misiune în Afganistan se împuşcă între ei.

Circumstanţă agravantă pentru conducertea Ministerului Apărării: cazul a fost, o vreme, camuflat.

Ministrul Apărării, Karl Theodor zu Guttenberg dezminte acuzaţiile: cazul nu a fost deloc ascuns opiniei publice; astfel, a fost anunţată moartea tânărului militar dar despre cauze nu s-a spus nimic, de vreme ce în lucru era o anchetă. Cu puţine zile înainte de Crăciunul anului 2010, militarul suferise – în timpul liber – o rană prin împuşcare; în ciuda intervenţiei de urgenţă, tânărul nu a mai putut fi salvat. Arma pe care şi-o curăţa s-a descărcat accidental, s-a spus într-o primă instanţă. Între timp s-a aflat că victima a fost împuşcată de un camarad – şi, mai mult, chiar, presa germană dă glas unor speculaţii (ceea ce, de regulă, presa germană se fereşte, în absenţa unor surse certe): tragedia s-a produs în timpul unui joc cu armele. O versiune – confirmată de politicienii opoziţiei din Parlamentul de la Berlin – deloc comodă pentru Bundeswehr şi care face loc altor speculaţii, cu privire la capacităţile conducerii armatei germane de a administra relaţia cu personalul militar.

În al treilea rând, situaţia este şi mai complicată pentru Ministerul Apărării, după ceea ce s-ar putea numi “revolta de pe Gorch Fock”. “Gorch Fock” este o navă şcoală a marinei federale, un vas cu pânze la bordul căruia patru cadeţi au refuzat să execute, în timpul unor manevre derulate la Ushuaia, în America de Sud, ordinele ofiţerilor după ce o colegă de-a lor s-a accidentat mortal în urma unei căzături de pe un catarg.

“O condamnare colectivă a conducerii armatei este nepotrivită”, a comentat zu Guttenberg, precizând că în cazul confirmării acuzaţiilor, se poate vorbi despre greşeli individuale.

Sursa: Deutsche Welle

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.