Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Aviaţia dă senzaţia!

pilot militar in timpul zborului.Cu câţiva ani,  în urmă mi-a fost dat să particip la o petrecere unde “predominanţi” erau piloţii militari. Desigur, alături le stăteau soţiile sau logodnicele. La un moment dat, comandantul lor s-a ridicat în picioare şi a dat tonul la cântec: “Aviaţia dă senzaţia/ Şi te-nvaţă să iubeşti zborul!”

Toţi cei care erau piloţi s-au ridicat şi ei în picioare şi mi-a fost dat să aud, cred,  unele din cele mai frumoase cântece milităreşti de-ale piloţilor. Cântau de parcă ar fi fost un cor ce s-a pregătit cu nu ştiu cât timp în urmă. Rapid, corului s-au alăturat vocile soţiilor care, toate, ştiau versurile cântecelor.

Imaginea de ansamblu pe care am avut-o atunci era cea a unei mari familii! O familie armonioasă în care vocile se completau. Era ceva impresionant. M-a impresionat şi ţinuta pe care o aveau, băţoasă, mândră că fac parte din această castă.

Anii au trecut şi, cu ceva timp în urmă m-am întâlnit cu doi dintre bravii piloţi de la petrecerea amintită. Unul dintre ei mi-a mărturisit că ieşise din sistem (fusese pilot pe supersonic) şi celălalt era încă pilot activ şi zbura, din când în când, pe elicopter.

Cel care era încă ofiţer activ mi s-a părut că îmbătrânise din cale-afară, pentru că părul îi albise aproape de tot. La 43 de ani… L-am întrebat dacă era sau fusese cumva bolnav. Mi-a răspuns că NU, dar că, de fiecare dată când se ridica la zbor îi spunea soţiei lui că s-ar putea să nu se mai întoarcă. În faţa unei asemenea afirmaţii am rămas fără replică. Mi-am dat seama că stressul şi grijile îl făcuseră să albească. Parcă nu mai avea ţinuta aia băţoasă, mândră, când cânta din tot sufletul “Aviaţia dă senzaţia!”

De la ei am aflat că mândrul comandant murise, suferise un atac de cord în somn. La fel cum muriseră alţi doi piloţi ce fuseseră la petrecerea cu pricina. Erau cei doi care căzuseră cu Mig-ul în apropiere de Câmpia Turzii.

Între timp, am aflat că, în curând (adică în cursul acestei luni) vin portughezii la noi, pentru a stabili ultimele detalii legate de contractul privind achiziţia avioanelor F-16.

“La sfârşitul acestei luni vor veni partenerii portughezi (n. r – în România) şi vom face ultimele demersuri şi imediat după aceea şi partenerii americani, pentru că până la urmă este un parteneriat cu cele două state având în vedere că armamentul, avionica şi sistemele de război electronic sunt puse la dispoziţie tot de către statul american”, a afirmat Mircea Duşa, la Muzeul Naţional al Aviaţiei, cu ocazia Zilei Aviaţiei.

Duşa  a spus că primele avioane de luptă cumpărate de la portughezi la mâna a doua ar putea ajunge în ţară la sfârşitul anului 2015.

Gata, acum ne-am liniştit. Că tot ştim când vor ajunge primele avioane second hand! Şi-atunci să vezi cum Aviaţia dă senzaţia!

Până una-alta le doresc piloţilor militari sănătate, atât la minte, cât şi la trup şi suflet. Că doar e ziua lor şi Ziua Aviaţiei!

 

Sorina Bruj, InfoMondo Militar

 

 

 

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Aviaţia dă senzaţia!”

 1. szilard says:

  Avioanele second-hand nu au cum sa ajunga, ar fi un scandal monstru, e prea mare inselatoria, de ce nu au pus scut la turnurile lu Osama Ben Laden ?
  Care au fost facute praf ah …ce dulce evictoria…

 2. ROBERT HORVATH SUA says:

  CORESPONDENTA SPECIALA PENTRU NIPON PRESS BY KIYOKO HORVATH
  “ADEVARUL DESPRE CAZUL HAYSSAN ”
  fragment Asistam la o adevarata bomba la adresa clasei politice din Romania. O actiune comuna a serviciului fracez, american si
  israelian trimite un terosist in bratele serviciului extern roman. Scopul misiunii…sa-l
  faca sa vorbeasca. Haysam are in buzunar
  pe mai toti : Presedinti, Prim Ministri, Sefi de
  partide , Serviciul secret si mai ales serviciul
  Extern. Hayssan a fost interogat de serviciile
  occidentale. Dosarul terorist contine mai mult
  de 60 de pagini. El a inceput sa circule….
  In reteaua serviciului extern sunt un urias numar de agenti arabi ramasi din timpul lui Ceausescu. EI creiaza un fel de stat in stat. Serviciile libiene si acum cele siriene sunt o prelungire a acestui serviciu. Majoritatea sunt vorbitori de limba romana. Serviciile romanesti l-au localizat iar cele franceze l-au extras.
  Serviciile americane si israeliane au asigurat sprijinul logistic.
  A fost o operatiune de larga desfasurare fiind vorba de capturare a unui numar de
  teroristi aflati sub control sirian. Hayssan a fost intoragat si de serviciul israelian.
  El a primit indicatii de la francezi ce sa spuna si impotriva cui sa spuna..

  Va urma

 3. Balcifer says:

  ….prea incriptat !Cine sa inteleaga?

 4. MuciFer says:

  Oricum, tu nu intelegi nimic. Pe la GAZ ai vazut doar gaini zburatoare nu si avioane! Treci in banca ta, nu-i de nasul tau!

 5. Balcifer says:

  ..eu am decenta sa intreb ,cand nu inteleg? Tu nu intelegi ….dar ii dai inainte ca ….sa nu jignesc gardul!!!

 6. MuciFer says:

  DECENTA? probabil te-ai uitat recent in DEX.

  Apropos, stii ce-i acela DEX?