Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Aviaţia SUA ucide 26 de militari Pakistanezi. Pakistanul blochează aprovizionarea trupelor NATO din Afganistan

Funeralii ale militarilor pakistanezi ucişi în atacul SUA foto BBC

În urma unui raid a unor elioptere americane din cadrul trupelor ISAF din Afganistan, 26 de militari pakistenezi au fost ucişi iar alţi 14 au fost răniţi. Ca urmare, Islamabadul, a decis să blocheze transporturile de provizii pentru ISAF care tranzitează teritoriul său.

Atacul elicopeterelor americane a fost executat sâmbătă dimineaţă asupra unui post al armatei pakistaneze de la frontiera cu Afganistanul, din Sala, în districtul Baizai, regiune aflată în nord-vestul Afganistanului, în regiunea tribală.

“Au ucis 26 de soldaţi şi au rănit alţi 14″, a declarat Masood Kausar, guvernatorul din Khyber Pakhtunkhwa, provincie din nord-vestul Pakistanului.

Premierul pakistanez, Yousuf Raza Gilani, a protestat pe lângă NATO şi SUA şi a analizat cu preşedintele Asif Ali Zardari şi cu liderii militari care  consideră că atacul a fost unul “deliberat”.

Islamabadul, aliat al Statelor Unite în regiune, a decis să blocheze transporturile de provizii pentru forţa NATO din Afganistan care tranzitează teritoriul său.

De asemenea, Islamabadul a cerut militarilor americani să se retragă în termen de 15 zile de la baza aeriană Shamsi, situată în sud-vestul Pakistanului.

Într-o convorbire telefonică dintre ministrul pakistanez de externe, Hina Rabbani Khar, şi secretarul de stat american, Hillary Clinton aceasta şi-a Islamabadul şi-a exprimat nemulţumirea. “Astfel de atacuri sunt absolut inacceptabile, ele demonstrează o indiferenţă totală faţă de dreptul internaţional şi viaţa umană”, i-a spus ministrul pakistanez omologului său american, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Ambasadorul american în Pakistan, Cameron Munter, şi-a exprimat regretul pentru posibila “moarte a unor soldaţi pakistanezi” şi a dat asigurări că ţara sa cooperează cu “Islamabadul pentru a ancheta acest incident”.

Comandantul ISAF, generalul american John Allen, şi-a afirmat “angajamentul de a ancheta în mod aprofundat pentru a stabili faptele”, într-un scurt comunicat aşteptat câteva ore şi care evocă un “incident (…) de-a lungul frontierei afgano-pakistaneze”.

Zonele tribale din nord-vest sunt fiefuri ale talibanilor şi principala zonă de dispunere a celulelor Al Qaeda care comit în mod regulat atacuri împotriva ISAF pe teritoriul afgan. SUA execută lovituri aeriene în zona tribală şi la frontiera afgano-pakistaneză, în general cu avioane fără pilot, în urma acestora fiind înregistrate în repetate rânduri pierderi în vieţi omeneşti din rândul civililor şi militarilor pakistanezi. Până în prezent nu a fost înregistrat un atac similar în urma căruia să fie ucişi un număr atât de mare de militari pakistanezi. Ruta de aprovizionare terestră prin Pakistan este ruta principală de aprovizionare a trupelor ISAF, ruta nordică prin Rusia, Kîrgîstan, Tadjikistan fiind încă în fază incipientă.

sursa: MEDIAFAX; AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.