Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Aviaţie şi marină militară cu vechituri pe … datorie

În încercarea disperată de a salva măcar aparenţele privind asigurarea securităţii spaţiului aerian românesc, MApN intenţionează să refacă resursa tehnică a avioanelor MiG 21 LanceR pentru o perioadă de trei ani. Parte din navele militare vor avea aceeaşi soartă.

Sursa de finanţare?

Banii urmează să fie obţinuţi printr-o nouă amânare a plăţii TVA către Romtehnica, datorie care în 2011 va ajunge la peste 300 de milioane de lei. Acedsta este al treilea an consecutiv în care MApN solicită Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să fie TVA datorat Romtehnica să fie amânat de la plată.

MApN susţine că suma de aproape 300 de milioane de lei economisită va fi utilizată pentru iniţierea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţie necesare refacerii resursei tehnice pentru avioanele MiG 21 LanceR, precum şi a navelor aflate în dotarea Forţelor Navale, astfel încât să poată fi menţinută protecţia spaţiului aerian şi naval al teritoriului naţional până la momentul începerii înzestrării Armatei cu aceste tipuri de tehnică militară.

Se intenţionează ca fondurile disponibilizate să fie utilizate şi pentru achiziţionarea de transportoare blindate pentru trupele dislocate în teatrul de operaţii din Afganistan, precum şi pentru alte echipamente necesare onorării angajamentelor asumate faţă de NATO şi UE.


“În cazul neadoptării prezentei ordonanţe de urgenţă se vor înregistra acumulări ale unor majorări generate de neplata taxei pe valoarea adăugată, aspect care va greva bugetul MApN, acestea fiind elemente care, în contextul actualei crize economice financiare, vizează interesul public şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, în lipsa unui astfel de angajament existând riscul nerespectării angajamentelor asumate faţă de organismele internaţionale, precum şi crearea unei presiuni suplimentare asupra bugetului de stat, prin majorarea cheltuielilor privind staţionarea nejustificată în vamă a bunurilor şi serviciilor contractate”
, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de OUG.

În acest sens, proiectul de Ordonanţa de urgenţă 8 din 2010 va stabili că plata taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate de către Romtehnica pentru Ministerul Apărării Naţionale, aferentă anilor 2009 şi 2010, a fost amânată până la data de 31 august 2011.

În cazul în care MApN va achita în 2011 obligaţiile restante către Romtehnica, fondurile necesare operării şi mentenanţei tehnicii existente la nivelul structurilor, inclusiv a celor aflate în Afganistan nu vor mai putea fi asigurate.

Admirabilă intenţia MApN de a nu preda toate MIG-urile administraţiilor locale pentru “înfrumuseţarea localităţilor” şi de re-re-re-vitalizare a acestora. Rămâne de văzut cam ce transportoare se vor achiziţiona pentru Afganistan cu “bănuţii” alocaţi, ţinând cont că preocuparea actualului ministru este să asigure protecţie efectivelor din teatrele de operaţii, “ca să fie clar”! În ceea ce priveşte navele marinei acestea probabil vor beneficia de un şmotru mai acătării la suma ce le-a mai rămas.

Dar nu e nicio problemă, “la aşa ministru, aşa alocare bugetară”! Ia aruncaţi o privire peste gard, la Dezvoltare şi Turism. Aceeaşi vorbă: “Aşa ministru, aşa alocare bugetară, nu-i aşa?”

sursa: MEDIAFAX; NewsIn; MApN-DRPAJ

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Aviaţie şi marină militară cu vechituri pe … datorie”

 1. CopperNick says:

  O sa ajungem in situatia de la inceputul anilor 1900. Pe atunci nu era vb de aviatie, inca, dar marina a fost lasata de izbeliste. Si in razboaiele balcanice doua nave militare mici bulgaresti au blocat in porturi toata flota comerciala romana.
  Cred ca mai mult decat tehnica ar trebui clamata experienta. Asa cum altii ne-au distrus VM si experienta lor, asa va fi curand cu submarinistii si mai incolo cu pilotii de vanatoare.

 2. […] InfoMondo Militar  Trimite editorial pe e-mail Comenteaza editorial  Printeaza […]

 3. parablue says:

  Parca-mi pare și mai rau c-am întins mâna după miliardul disponibilizatului…

 4. Grig says:

  Ha, ha, ha! Ce idee de pantofar venit cu telecabina. Pai neplata/amanarea platii TVA se putea face pana in 2006. Din 2007, nu se mai poate… De ce? Pai ca suntem in UE! Inca o data, ne deranjeaza tare ca suntem in UE… Nu ne lasa astia nici sa face micile gainarii uzuale! Amanarea platii cica mai e si economie!
  Acu’ inteleg de ce ne duce capul sa mai denuntam unilateral cate un angajament din Tratatul de Aderare.
  Iar banii aia de TVA, pe care MApN ii datoreaza Romtehnica, aduna penalitati la greu!

 5. lev says:

  O sa isi faca mila niste state si ne vor dona echipament militar din anii 50′, 60′ si atunci betivanul dn fruntea statului roman va fi in extaz.