Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Avioane americane de la Incirlik redislocate la Mihail Kogălniceanu

Avion C-17 american pe pista de la Incirlik - U.S. Air Force photo by Senior Airman Matthew Hannen

Preşedintele Traian Băsescu a informat, luni, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, că SUA a solicitat României permisiunea de a disloca la aeroportul Mihail Kogălniceanu o serie de aeronave de realimentare şi de transport de la o bază aeriană din Turcia care este închisă pentru lucrări de mentenanţă în perioada 16-26 mai 2011.

“Datorită faptului că în perioada 16-26 mai 2011 pista bazei aeriene de la Incirlik, Turcia, este închisă pentru executarea unor lucrări de mentenanţă planificate, partenerul american a cerut permisiunea de dislocare şi operare, pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, a a până la patru aeronave de realimentare în aer KC-135 şi patru aeronave de transport C-17 în sprijinul International Security Assistance Force (ISAF), Enduring Freedom (OEF) şi New Dawn (OND)”, se arată în scrisoarea adresată de preşedintele Băsescu, Camerei Deputaţilor.

De asemenea, SUA ar dori să studieze şi posibilitatea tranzitării teritoriului României a unor resurse materiale şi umane către Afganistan sau Irak.

“SUA au solicitat permisiunea pentru desfăşurarea, în perioada 01.05 – 30.06.2011, a unei activităţi de testare şi validare privind posibilitatea de executare a tranzitului pe teritoriul României, a resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului SUA, dinspre şi către Afganistan, în sprijinul operaţiei NATO ISAF, a operaţiei de coaliţie OEF, a operaţiei SUA New Dawn în Irak, precum şi a altor operaţii”, se mai arată în scrisoarea transmisă de Traian Băsescu.

Potrivit aceleiaşi surse, cererile SUA vizează utilizarea facilităţilor existente în cadrul Centrului Administrativ Aerodromul Mihail Kogălniceanu, a Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu şi Portului Constanţa.

“Am adoptat propunerile prim ministrului Guvernului României referitoare la solicitările părţii americane. Condiţiile concrete privind dislocarea şi operarea pe/de pe aceste facilităţi vor fi stabilite printr-un Acord Tehnic, care se va încheia între Ministerul Apărării Naţionale şi reprezentanţii autorizaţi ai SUA, cu participarea tuturor instituţiilor guvernamentale române implicate în soluţionarea acestor solicitări”
, se mai arată în scrisoarea menţionată.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, în şedinţa de luni, 2 mai, utilizarea aeroportului Mihail Kogălniceanu şi a portului Constanţa (sud-est) pentru tranzitul către şi dinspre Irak şi Afganistan, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.