Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Avioane Craiova vrea să construiască un avion nou, specializat pe poliţie aeriană

IAR 99 Soim la Avioane Craiova

Nevoia urgentă de înzestrare a aviaţiei militare române (ROAF) cu un avion capabil să asigure minim de misiuni, cel puţin cea de poliţie aeriană, a determinat principalul cosntructor de avioane militare româneşti, Avioane Craiova, să iniţieze demersuri pentru realizarea, pentru anul viitor, a unui nou model de avion.

Avionul ar urma să realizeze operaţiuni de “poliţie aeriană” dar totodată să fie vândut şi peste hotare.

Prezent la conferinţa “Platforma industrială a Craiovei – oportunităţi de dezvoltare”, directorul general al companiei Avioane Craiova, Marin Stancu, a declarat că “Vrem să încercăm să realizăm un alt avion împreună cu o serie de companii române şi străine. Acesta va întreprinde sarcini de poliţie aeriană. Ţinta noastră este Ministerul Apărării, dar putem ieşi cu el şi pe alte pieţe. Am solicitat în acest sens ministerului o platformă, şi când spun platformă mă refer la un avion dintre cele indisponibile, pentru a putea dezvolta pe el noul model”.

De asemenea, compania se află în tratative cu Statul Major al Forţelor Aeriene, pentru a efectua revizia a patru aeronave. “Din 2012, mai mult ca sigur vom primi comenzi pentru patru avioane, două “Soim” şi două normale” a adăugat Stancu.

Stancu a completat că societatea intenţionează să treacă de la aviaţia militară spre lucrări de mentenanţă în zona civilă. “Suntem în discuţii avansate pentru o investiţie de 4-5 milioane de euro. La finalul acesteia vom putea realiza lucrări pe avioane Boeing 737 şi Airbus A320″, a mai afirmat directorul. Se urmăreşte inclusiv crearea unei capacităţi de vopsire a avioanelor.

Proiectele companiei craiovene au fost prezentate în faţa mai multor grupuri străine: Honeywell, Makino, Mott MacDonald şi Portsmouth Aviation.

În acest moment, avioanele IAR-99 “Şoim” nu se mai caută, iar din cele 24 de avioane “Şoim” aflate în serviciu, 22 sunt folosite pentru şcoala de aplicaţie a forţelor aeriene de la Boboc, judeţul Buzău. Pe acestea se antrenează tinerii piloţi. În ciuda costului redus, de doar 6 milioane de euro pe aparat, compania nu a găsit clienţi în străinătate. Societatea de stat vrea să îşi diversifice activitatea, după ce avioanele produse la Craiova nu au avut până acum decât un singur client, respectiv Ministerul român al Apărării.

sursa: Jurnalul Naţional


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

37 Responses to “Avioane Craiova vrea să construiască un avion nou, specializat pe poliţie aeriană”

 1. Garciarici says:

  Sa trimita pe rind avioanele din scoala la firma care a echipat Logan-urile politiei.

 2. Garciarici says:

  Nu va fi un nou avion,ci doar o noua varianta,cu girofar si panou cu mesaje variabile !
  ==
  ,,…Am solicitat în acest sens ministerului o platformă, şi când spun platformă mă refer la un avion dintre cele indisponibile, pentru a putea dezvolta pe el noul model…”

 3. R. says:

  avioane craiova a urmat “picajul” intregii industrii romanesti, asta pentru a nu mai fi sub nici o forma “ghimpe” in coasta firmelor straine, de ce?, pentruca suntem o natie de prosti !, fie ca ne supara fie ca nu, pentruca am acceptat “sus de tot”, netoti si smecheri care in numele nostru ia-u pupat in c_r pe toti si au luat tot in numele – dar pentru buzunarele lor – spaga cu nemiluita, ce a lipsi la craiova ?, ca la toata societatea romaneasca, imaginatie, initativa ?, de care nu ducem lipsa, nu e cazul, “lancezeala, rugina, etc”, da, bine plasata si udata sa intepeneasca “tot”.

 4. Garciarici says:

  ,,un avion dintre cele indisponibile”

 5. Marius says:

  IAR 99 C pana nu va primi o noua motorizare si un radar de genul celui de pe LanceR C nu va prinde contracte internationale fiindca concurenta are aceste lucruri, guvernul este suficient de obtuz ca sa nu investeasca intr-un proiect care daca ar fi continuat trendul din 2000 ar fi fost in pas cu ce se ofera pe piata internationala la nivel de trainer avansat.

 6. STOPS says:

  @mARIUSICĂ,
  e destul de confuză interventia ta, cu o singură virgulă și cu negări de negații care sugerează ceva chiar suficient de obtuz ca să înțelegem altceva … Ai lucrat în domeniu ?!

 7. szilard says:

  Ideea este buna. Ar scuti avioanele de lupta de uzura. Avionica ar da-o israelienii, cu motoarele este problema cea mare. Cand IAR-ul a vrut sa copieze motorul de pe Mig-ul 23 rusii au spus NIET, adica canci.
  Eventual o colaborare cu chinezii care au propriile avioane de lupta destul de smechere (jian j-10 si j-20).

 8. Garciarici says:

  Care avioane de lupta?

 9. marius says:

  Toate avioanele oferite pe piata internationala sunt motorizate mai bine decat IAR 99 C Soim, cel mai apropiat de caracteristicile Soimu-ului ca dimensiuni este L 159 A/B ALCA al Republicii Cehe si acesta are un motor: Honeywell F124-GA-100 turbofan, 28.2 kN. In comparatie motorul de IAR 99 C Soim este 1x Turbomecanica licenta Rolls-Royce Viper Mk632-41M turbojet 4,000 lbf adica 17.8 kN tractiune. Din cauza acestei submotorizari anumite manevre ale IAR 99 C sunt limitate si in plus nu poate sa transporte acceasi cantitate de armament. IAR 99 C are un sistem de training foarte avansat care poate sa simuleze pentru pilotul elev tinte, poate afisa imagini ale unui radar virtual si mai are si data-link cu alte avioane foarte performant dar ii lipseste radarul.
  Un radar nou inseamna reproiectarea botului si alungirea lui asa cum s-a procedat in cazul lui L159 ALCA, daca ai si motor mai putenic poti atasa mai mult armament, 2 piloni de lansare rachete la capeti de plan pentru rachete aer-aer infrarosu, si castigi viteza, viteza care este principala problema in cazul unui avion destinat sa faca politie aeriana nu poti sa ai pretentie sa poti intercepta un alt avion de vanatoare daca al tau este capabil de doar 865 km/h si exista avioane de linie care pot ajunge sau chiar depasi aceasta viteza…..Am fost mai clar de data asta?

 10. marius says:

  Radarele de pe Lancer C mai au resursa de zbor de vreo 12-15 ani de functionare si sunt suficient de puternice pentru un avion de politie aeriana, de altfel putine radare de avion din jurul Romaniei sunt mult mai performante decat acesta.

 11. Garciarici says:

  ”-viteză maximă la nivelul mării nivel-peste 900 kmh
  -rata maximă de urcare la nivelul mării 38 m / s” ?
  .
  38 m/sec. ?? Politie aeriana ?!

 12. STOPS says:

  @MARIUSICĂ
  SINCERE MULȚUMIRI
  PĂREREA UNUI SPECIALIST ESTE MAI VALOROASĂ DECÂT A POSTACILOR INVIDIOȘI CARE NU SE PRICEP DECÂT LA BLAMĂRI FĂRĂ SUPORT!
  Să le dorim împliniri zburătorilor elevi, sperând într-o evolutie pozitivă a logisticii acestui minunat vis romanesc de a zbura !!

 13. marius says:

  In primul rand nu sunt “specialist” sunt doar pasionat recunosc si incerc sa ma bazez pe date reale, pregatirea este de inginer in automotive si nu sunt inginer specializat in aeronautica.

 14. Resboiu says:

  Numai cei care au lucrat in domeniu isi pot exprima o opinie? :)

 15. karadeniz says:

  Maestre STOPS
  Marius face parte dintr-un grup de tineri ( raportat la noi ) pasionati de armament, tehnică militară şi în general fenomenul militar. Deşi mare parte din ei nu sunt militari de profesie, pot concura oricând cu mulţi din profesioniştii armatei noastre. Mai important decât pasiunea lor mi se pare patriotismul şi sprijinul pe care, prin blogurile şi postările lor, îl dau Armatei Române. In speranţa că adminul acestui blog nu se va supăra că fac reclamă altor bloguri, cei despre care vorbsc pot fi găsiţi pe „resboiu” şi „rumaniamilitary”. Doar că pe aceste bloguri nu se face politică şi nici comentarii băşcălioase ori injurioase, aşa că amatorii de astfel de chestii să e bine să se abţină .

 16. rdancuta says:

  Redactia a pastrat toate comentariille cu link spre site-urile pomenite exact in acelasi scop. De a ajuta Armata Romana sa-şi rezolve problemele.

  Redactia nu face politica iar comentariile sunt reflectarea exacta a dorintelor cititorilor.

  Am incercat sa le pastram pe cat mai multe exact in acest scop. Mare parte din ele au oferit sugestii pertinente celor in drept sa le foloseasca. Dar mai ales au aratat o stare de fapt.

  Redactia

 17. Garciarici says:

  Hodoroaga aia de MiG- 21MF avea(si probabil inca are) viteza maxima ascensionala 140 m/sec !Voi faceti glume?Atunci faceti ,,POLITIE AERIANA” doar cu rachete sol-are cu girofar.Procesele verbale de contraventie sau plingerile penale se vor trimite direct la adresa …fostului detinatorului de aeronava (contravenienta sau infractoare) !!
  Poate vine careva cu un planor pentru …

 18. Grig says:

  Sa nu ne lasam dusi de valurile entuziasmului!
  Chestiile astea cu “specializat polite aeriana” (NB!!!), radar performant, motorizare nu-stiu-cum facute in zilele noastre (de la proiectare la fabricatie) sunt duse de mult pentru Romania.
  Doar cu titlu de exemplu, distanta de descoperire a radarului MiG21 fata de avioanele “vecinilor”:
  MiG21 – 20 km
  MiG29 – 70 km
  MiG35 – 160 km
  JAS39 Gripen – 120 km
  F16A/B – 55 km
  F16C/D – 70 km
  Eurofighter – 120 km

  Enjoy!
  BFIT

 19. Garciarici says:

  Ai uitat LanceR C .Poti reveni cu date ?

 20. Grig says:

  Da… Iata:
  MiG-21 LanceR A/B, EL/M 2001B, descopera la max. 46 km
  MiG-21 LanceR C, EL/M2032, descopera la max. 57 km
  Sursa: http://www.enemyforces.net/aircraft/mig21.htm (merita vazuta)
  Chiar si LanceR tot pe locul 1 ramane! -:)
  Oricum, n-am vrut sa ma lungesc, IAR-99 SOIM (in special lot II) e mai mult decat bine realizat pentru destinatia lui; dar atat!
  BFIT

 21. karadeniz says:

  Mulţumesc !

 22. Grig says:

  Da…
  MiG-21 LanceR C, EL/M2032, max. 46 km.
  Chiar si LanceR, tot pe locul 1 este! -:)

  BFIT

 23. Garciarici says:

  TONOURI MULTIPLE IN URCARE PINA LA STRATOSFERA !

 24. Garciarici says:

  MiG-21 LanceR C, EL/M2032

  ,,Distanta de detectie pentru tinte care zboara la aceeasi inaltime sau mai sus, in functie de dimensiunile avionului purtator si implicit ale antenei, este de

  85-102km.
  ============
  Tintele care zboara mai jos decat avionul purtator(look-down) sunt detectate de la distante de 55-83km.”

 25. Griffon236 says:

  El/M2032, la dimensiunile antenei de pe MiG21(56 cm) detecteaza un avion de vanatoare de la 80km( in mod Look-Down)… :D vad ca mi-a luat-o cineva inainte… Ma opresc deci.
  Revenind la IAv Craiova, si viitorul lor produs, acesta se va preta la misiuni de politie aeriana doar in cazul in care va trebui sa intercepteze elicoptere si turbopropuri. Atat! Pentru viteza mai mare, profilul aripii tebuie schimbat, iar la Craiova nu exista know-how-ul pentru asa ceva si INCAS-ul urmareste alte directii pentru reproiectarea lui ’99.
  Deci, declaratii de marketing pentru atragere de fonduri sau vise cu ochii deschisi…

 26. Grig says:

  Posibil si asa.
  In schimb, daca iei datele din brosura IAI:
  http://www.iai.co.il/sip_storage/files/6/27546.pdf
  afli ca distanta in ambele moduri este 80 NM!
  Eu am zis ce stiu despre LanceR. Admit ca pot sa si gresesc.
  Din stratosfera se vad toate mai mici!
  BFIT

 27. Grig says:

  Corect! “In functie de avionul purtator.”
  In brosura IAI:
  http://www.iai.co.il/sip_storage/files/6/27546.pdf
  scrie chiar ca distanta este de pana la 80NM (cca 150 km)!!!
  Eu stiam ca la noi e cam dublu fata de 21MF, cred ca e vorba de configuratia pe care Elbit a putut s-o ofere la data respectiva.
  Oricum, nu sufera comparatie cu vecinii. Astia te iau cand tu nici nu-i vezi (vorba aia, din afara spatiului aerian national)!
  Si oricum, din stratosfera toate se vad mai mici!
  BFIT

 28. szilard says:

  SAAB Gripen.Motoarele s-ar fabrica la craiova.Suedezii ofera offset 100%.
  Se poate impusca doi iepuri deodata.

 29. marius says:

  http://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/09/13/radare-aeropurtate-in-zona-de-est-si-nord-est-a-marii-negre-iv/ radaurl de pe MIG 21 LanceR C ca sa imi argumentez cele afirmate si spuse pe blog……..

 30. marius says:

  Mentionez ca nu eu sunt autorul articolului de la care am trimis link, Marius cel care a scris articolul este ma doucumentat decat mine.
  Eu sunt celalalt Marius Fenchea numele complet.

 31. GeorgeGMT says:

  Din pacate, in actuala conjuctura, nu cred ca problema realizarii in Tara a unui avion autohton mai este de actualitate. Pur si simplu un avion de antrenament avansat este prea putin, daca nu are si capacitatea de a ataca la sol(LCA). Iar XT-ul, dupa cum se poate remarca din datele tehnice, nu ar fi foarte diferit de 99, dpdv al capacitati de a duce arme, iar de politie aeriana… :)
  Adica fara un partener extern nu vad cum, noi singuri, am putea asigura fondurile necesare sau numarul suficient de comenzi pt a face sa fie fiabila o astfel de intreprindere! Pur si simplu am avea nevoie de un “multirol” mai mic, capabil sa faca si LCA si avion de antrenament, lucru pe care IAR 99 si in perspectiva XT-ul nu par capabile.
  Spun asta cu foarte multa mahnire, dar Armata, in speta RoAF, nu prea vrea sa auda de un urmas al “99, care sa pastreze prea multe din “genetica” tatalui, iar ceva radical nu se poate obtine, decat cu cheltuieli infinit mai mari decat cea ce ne putem noi permite.
  Asa ca IAR-99 este/ar putea fi, ultimul avion gandit si construit la noi, din pacate…
  In alta ordine de idei, speram intradevar ca blogurile noastre sa conteze! Putin sau mult….vom vedea, insa cineva trebuie sa spuna ca Romania nu este o Tara de…asa cum o vedem pe la TV. Este o Tara mandra si are o Armata de care romanii sunt puternic atasati si care este probabil singura institutie publica respectata si iubita! Iar asta spune totul!

 32. Grig says:

  Sigur ca nu se pune problema sa avem un avion multirol proiectat si construit in Romania, din moment ce nu avem o industrie / firme de profil. Trebuie sa avem in vedere ca ultimele IAR-99 fabricate (cele SOIM lot II) au fost produse folosind elementele de celula si motoarele fabricate inainte de 1990 iar echipamentele livrate de Elbit (inclusiv importuri din alte tari, de ex. Italia).
  RoAF are nevoie de un avion de scoala-lupta si un avion multirol.
  IAR-99 este inca f. bun pentru scoala si antrenament. Din pacate, o sa inceapa sa iasa si el din uz si atunci o sa importam.
  Cu multirolul, care e avion de lupta, e mare dezastru…
  Si nu e vorba ca nu sunt bani! Ci ca nu exista capacitate de managemnt la nivelul conducerii militare si politice.
  In situatia actuala, nu putem crede ca am avea operational un multirol mai devreme de 2015 (asta in cel mai bun caz, adica sa avem contract semnat in 2013).
  Pana atunci, nu vom mai avea piloti cl. 1 si 2 pe avion de lupta. Va dati seama ce tara NATO si UE o sa fim peste cca. 5 ani, cu avioane de lupta si toti pilotii la nivel “rockie”!!!

 33. Resboiu says:

  Grig,

  Stim. De la cine se afla in spatele firmelor italiene, pana la… pentru ce tip de avion se preagateau cei din aviatie (piloti si tehnici) sa primeasca, dinainte sa se anunte ceva “oficial”. Pana la stoparea trecerilor pe LanceR si selectia de avioane cu resursa pentru zbor la Baraganu.

  Stim si ca nu reprezentam mai mult decat ceea ce suntem: pasionati. Dar si noi trebuie sa ne aducem aportul, poate chiar mai mult… noi putem face prin ceea ce scriem pe bloguri mai mult decat pot militarii declara in mod oficial… o constientizare a realului, in fata celor multi. Pentru asta insa, sursele si resursele ne sunt limitate.

  In mare parte, echipele noastre sunt alcatuite mai mult din civili-pasionati… iar unele aspecte am promis ca nu le scriem pentru a nu cauza probleme surselor.

 34. Bure Bista says:

  @ Felicitari sincere pentru ce ai afirmat.

  Da asa este Securitatea Nationala si Apararea nu e apanajul exclusiv al militarilor si cu atat mai putin al politicienilor.

  Societatea civila trebuie sa-si dezvolte ceea ce se cheama cultura de securitate. Iar cine poate oferi idei solutii poate sa o faca.

  cei ce-si ofera dezinteresat expertiza in acest domeniu pe bloguri site-uri alte medii sunt de felicitat.

  Cu ce e oare mai indreptatit un politician cu un acces dubios in fruntea treburilor publice sa adopte decizii?

  Inca odata felicitari!

 35. Grig says:

  N’as spune ca sursele noastre sunt chiar asa de limitate, in ziua de azi… Si garantez ca multi din cei care iau decizii nu sunt prea documentati. Documentarea este la baza si cei de la “baza” e adevarat ca nu pot sau n’au curajul sa spuna. D’aia e bine ca mai vorbeste lumea si despre lucruri concrete.
  Total de acord cu restul afirmatiilor.
  BFIT

 36. Lucian* says:

  Gresit. Motoarele se fabrica in SUA si sunt doar modificate de SAAB