Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

UAV-ul doborât de Iran este o dronă americană care executa o misiune în Afganistan

RQ-170 Sentinel la Kandahar

În cursul zilei de 4 decembrie, Iranul a anunţat că a doborât o dronă (UAV) americană de tipul RQ-170 în vestul Iranului.

Într-un comunicat publicat duminica seara, ISAF afirmă că “Avionul fără pilot la care fac aluzie iranienii ar putea fi un avion american de recunoaştere care efectua o misiunea în vestul Afganistanului la sfârsitul saptamânii”. “Operatorii avionului fara pilot au pierdut controlul aparatului şi încă încearcă să stabilească ce s-a întâmplat cu el”, adauga ISAF fără a preciza tipul avionului  alte precizari despre tipul aeronavei.

Presa iraniană anunţase anterior Iranul a doborât un avion american fara pilot RQ-170 “în estul tarii”, la granita cu Afganistan si Pakistan, afirmându-se că acesta a fost “putin avariat”.

“Unităţile de război electronice şi aeriene au reuşit să doboare un avion american fără pilot de tip RQ-170 care a încălcat zonele frontaliere din estul ţării şi era puţin avariat”, a precizat agentia Fars.

RQ-170 Sentinel este un avion fără pilot de recunoaştere foarte recent, a cărui existenţă a fost dezvăluită ăn 2009 de presa de specialitate, dar nefiind recunoscută decât în 2010 de US Air Force.

Potrivit unor site-uri specializate, avioanele de acest tip sunt mobilizate în Afganistan, în special pentru a obţine informaţii despre Iran şi Pakistan.

În ultimii ani Iranul a anunţat de mai multe ori că a doborât drone americane în zona Golfului sau la frontiere.

sursa: ISAF; MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “UAV-ul doborât de Iran este o dronă americană care executa o misiune în Afganistan”

  1. Ion Uta Supritu says:

    Avioanele astea reprezinta modelul stiintific al poporului roman. Zboara fara pilot si sunt dirijate din umbra. restul sunt desene portocalii pe un fuselaj mancat de carii.