Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

B53 una dintre cele mai puternice bombe nucleare a fost dezmembrată

Bombă atomică de tipul B53 foto NNSA

Potrivit National Nuclear Security Administration (NNSA), programul american de dezmembrare a bombelor nucleare s-a încheiat. NNSA a anunţat că programul a fost finalizat cu un an înainte de termen.

În cadrul acestuia, ultima dintre cele mai puternice bombe nucleare construite în Statele Unite în perioada Războiului Rece – B53 – a fost dezmembrată în Texas.

Bomba de tipul, B53 avea o greutate de peste 4,5 tone şi era de 600 de ori mai distructivă decât bomba atomică lansată la Hiroshima, în Japonia, în 1945.

B53 a fost dată în folosinţă în 1962, în timpul Războiului Rece, şi a rămas în arsenalul Statelor Unite până în 1997.  Bomba a fost proiectată pentru a lovi ţinte subterane, precum buncăre în care s-ar putea ascunde lideri militari şi civili. Primele B53 au fost distruse în anii ’80, dar multe au rămas în uz până în 1997.

Un program special de dezmembrare a trebuit să fie pus la punct pentru acest model de bombe atomice, construite folosind tehnologie mai veche, de oameni de ştiinţă care între timp s-au retras sau au murit.

După dezmembrare, încărcătura de uraniu va fi depozitată temporar la uzina Pantex, din apropiere de Amarillo, Texas, unde a avut loc operaţiunea. Acesta este singurul centru de asamblare şi dezasamblare a armelor nucleare din SUA.

sursa: National Nuclear Security Administration

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.