Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

BAE Systems Africa de Sud ofertează MApN cu un transportor blindat

Potrivit Realitatea TV, MApN intenţionează să organizeze o licitaţie pentru aproximativ 500 de blindate, achiziţie care se va ridica la câteva sute de milioane de dolari.

Land Systems South Africa (firmă deţinută în proporţie de 75% de BAE Systems) a ofertat MApN cu câteva sute de transportoare blindate 4×4 modelul RG31, un performant vehicul anti-mină folosit de americani în Irak şi Afganistan.

RG31 este o maşina blindată produsă de BAE în Africa de Sud şi folosită de nouă ţări. Peste 1200 de astfel de transportoare sunt în acest moment operationalizate în armatele multor ţări puternice.

Vehiculul poate transporta opt infanterişti, poate fi dotat cu o turela girostabilizată şi rezistă la explozia DEI (dispozitive explozive improvizate).

Vezi fisa tehnica.

O astfel de maşină, cu tot cu armament şi aparatură a fost achiziţionată de SUA cu aproximativ 1 milion de dolari şi folosesc transportorul pe scară largă în Irak şi Afganistan.

În prezent BAE Systems, cea mai mare firmă de armament din Europa este anchetată în Marea Britanie pentru ca a dat mita în patru ţări, inclusiv România. BAE a refuzat să plătească o amendă de peste 300 de milioane de lire sterline şi riscă să ajungă în instanţă.

În România, surse judiciare britanice afirmă că BAE Syistems a dat mită aproximativ 6 milioane de lire sterline unui oficial român de rang înalt.

În relaţia comercială cu BAE, România a pierdut zeci de milioane de euro, banii care ar fi trebuit recuperaţi dintr-un offset legat de cumpărarea fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria.

sursa: Realitatea.net

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “BAE Systems Africa de Sud ofertează MApN cu un transportor blindat”

 1. army says:

  Banii,putin cati sunt, ar trebui alocati achzitionarii de tehnica militara din productie proprie, care sa raspunda cerintelor teritoriului national.Misiunea principala a armatei romane este apararea Tarii care ,daca situatia va impune , se va desfasura pe teritoriul national.

 2. Mărin Juvete says:

  Dacă urmariti frenomenul, veti vedea că majoritatea tărilor, nu doar cele care au traditie si industrie autohtonă, merg pe ideea producerii pe plan local a tehnicii de luptă, chiar cand fac contracte cu marii producatori. Cumpără, de exemplu, 100 de maşini de luptă, iar restul de 7-800 de care au nevoie le ansamblează local, cu cat mai multe componente produse in industria “orizontală” autohtonă. La capitolul ăsta, noi suntem cei mai “dăştepţi”, cumpărăm totul de dincolo, fără nici p strategie, fără nimic, după cum bate vantul politic, după cum se ling diverse îngheţate )aici trebuie să-i dau dreptate preşedintelui, din păcate nu a fost decat campanie electorală şi praf in ochi la bizonul votant).
  Ca fost reprezentant al statului roman prin deşertul arab, nu sunt de acord cu dvs. “army”, interesele ţării se apără, militar vorbind, acolo unde trebuie, nu doar circular, pe teritoriul naţional. Acolo trebuie să ai tehnică de luptă adaptată la cerinţele zonei.

 3. ravenmaster says:

  Eu zic sa fie luata in considerare oferta asta. In Afganistan e nevoie de MRAP-uri (vehicule protejate impotriva minelor), mai curand decat de transportoare blindate precum pirahnia (care nu e rau de loc) sau Zimbru. Daca se reia programul pentru transportoare cel putin 50 de vehicule ar trebuie sa fie MRAPuri.