Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Băsescu a ordonat Ministerul Finanţelor a executat: fonduri pentru plata sporurilor pentru soldaţi, gradaţi şi subofiţeri

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, a declarat într-o conferinţă de presă că Ministerul Finanţelor a identificat fonduri pentru plata sporurilor militarilor, însă doar pentru soldaţi, gradaţi şi subofiţeri.

El a precizat că încă nu au fost găsite resurse pentru ofiţeri şi pentru personalul civil.

Mihai Stănişoară: “Până la sfârşitul anului pentru subofiţeri şi gradaţi avem nevoie de 87 milioane lei, iar suma care ne-ar mai trebui pentru cealaltă categorie, ofiţeri şi personalul muncitor-civil (probabil P.c.c. n.r.), este aproximativ egală, mai precis circa 85 milioane lei. Aceste sume incluzând şi restanţele”.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Ministerului de Finanţe, la şedinţa de guvern din 14 iunie, să analizeze posibilitatea ca militarilor “cu contract” şi subofiţerilor să li se plătească sporurile care au fost amânate.

În luna mai, ministrul apărării naţionale, declara că sporurile de radiaţii şi de confidenţialitate – nu au fost tăiate, ci doar amânate, iar recent, el anunţa că în iulie va fi reluată plata celor două sporuri.

Precizăm că şi indemnizaţia de chirie pentru unele cadre a fost amânată de la plată.

sursa: RADOR

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

27 Responses to “Băsescu a ordonat Ministerul Finanţelor a executat: fonduri pentru plata sporurilor pentru soldaţi, gradaţi şi subofiţeri”

 1. mega2005 says:

  La ce papagali avem in fruntea tarii nu ma mai mira nimic!!!
  Adica, ofiterii care ii conduc pe ceilalti au bani cacalau si n-au nevoie de sporurile respective ei putand sa rabde ,nu se stie pana cand…..
  La o adica ei sunt primii care se sacrifica in lumina “tezelor din iulie” ale domnului Boc si isi vor atrage simpatia populatiei mentinana Armata in topul preferintelor electoratului,…

 2. mega2005 says:

  A fi ofiter in Armata romana nu mai inseamna,din pacate, mare lucru….
  Rusine guvernanti!!!!

 3. pt. mega2005 says:

  daca ti-a placut cartea…….acum rabda!!!!

 4. Schwartzkopff says:

  Spiritul gregar (de turma) ne caracterizeaza. Bagatul in aceeasi oala, ca modalitate imediata si facila de rezolvare a unei probleme, e sport national.
  Logica pentru care nu au fost bani si pentru ofiteri (de ce tocmai pentru categoria aceasta) imi scapa.
  In mintea celor de la guvern persista ideea (idee indusa si de mass media) ca ofiterii sunt aia bine platiti din armata. Pai domnilor nu ne bagati pe toti in aceeasi oala. Sunt ofiteri care pleaca acasa multumiti si ofiteri care mor de foame, n-au unde sa stea, nu-si pot plati chiria.
  Iar pentru ca cei din prima categorie sunt destul de multi (din cauza piramidei intoarse) si in functii de decizie, Armata noastra “sta capra” (fara rectie am vrut sa spun) la toti nenorocitii.

 5. O C V ST says:

  Este clar o solutie populista si comunista. Vedeti declaratiile lui Boc cu talpa armatei etc. In plus, pana acum nu s-au dat banii de haine la toti militarii – de astia nu se mai vorbeste pentru ca sefii i-au luat.

  Unde e PR- ul armatei ditamai structura cu functii ” barosane”. Unde sunt juristii armatei sa ne spuna daca este legal ce se intampla acum cand nu avem aceleasi drepturi in fata legii. Astea nu sunt discriminari?!
  Daca nu-i nevoie de ofiteri sa li se aprobe cererile de iesire cu ordonanta si sa ramana sefii cu neamurile lor, ca si asa nepotismul e in floare.

 6. VERGILIU says:

  este o incalcare a unor drepturi constitutionale! dreptul la plata potrivit muncii prestate, drept la tratament egal, interdictia discriminarii, egalitatea de sanse. Dar pentru ca in constitutie nu s-au prevazut si sanctiuni pentru incalcarea drepturilor cetatenesti fundamentale, la romani violarea constitutiei a devenit sport national..

 7. parablue says:

  Divide et Impera
  Domnilor, daca nici acum nu sunteti de acord cu faptul ca, in armata, trebuie sa functioneze un sindicat specific , inseamna ca eu sunt un atipic !
  Va recomand : http://www.presamil.ro/SMM/2005/3/06-10.htm precum si http://www.euromil.org/
  Prea multe nu asteptati de la cadrele in rezerva pentru ca este o inertie de mare dimensiune…
  O zi grozava distinsi camarazi !

 8. Schwartzkopff says:

  bravo OCVST,
  PR-ul doarme in papuci, trustul de presa face filme lacrimogene si scrie texte de un poopincurism dus la extrem. Notiunea de presa militara e un nonsens atata timp cat libera exprimare nu e nici macar un deziderat. Gazeta de perete e mai utila decat obositorul militar sau cum se mai numeste. Nu mai amintesc cu ce grade si functii nemeritate sunt asezonate aceste structuri de carton.

 9. OBAMA says:

  REMEMBER: In vara lui 1989 Elena Ceausescu stopa avansarea ofiterilor. Si in Decembrie era un simplu cadavru, alaturi de sotul ei, la Targoviste. In vara asta, Basescu si Boc repeta umilirea corpului ofiteresc. In decembrie a.c. vor fi o simpla amintire.

 10. SAM says:

  Ca fost ofiter superior al Armatei Romane am o mare dezamagire. Rusine Domnule MINISTRU si Domnule COMANDANT SUPREM.SA VA FIE RUSINE daca spusele mele va afecteaza cu ceva…Ofiterul bataia de joc a marinarului si a cosasului,sapatorului, prima casa…Armata nu are conducatori. Amiralul sta in banca lui -unde-i cald si bine…Comandantii Diviziilor la fel…Pacat de SAVU pe care il cunosc si caruia i-am fost gradat in Scoala Militara…Rusine BASESCU,RUSINE STANISOARA,RUSINE MARIN,RUSIN BOC.

 11. DE CE BAL says:

  Pentru Schwartzkopff: din 15 iulie se reia plata sporurilor pentru toate categoriile de personal. :-) Este o veste buna, de intrare in normalitate.
  Pentru SAM: aveti dreptate!

 12. parablue says:

  pentru mister SAM
  La ce va referiti si despre care Savu faceti vorbire in fraza ,,Pacat de SAVU pe care il cunosc si caruia i-am fost gradat in Scoala Militara..,, ? Numai bine !

 13. Schwartzkopff says:

  Cred ca este vb de cel exilat pe la Cluj-Napoca domnule parablue. Scolit, stilat, competent, prin urmare nu are ce cauta la Bucuresti.

 14. Schwartzkopff says:

  pentru DCBAL: eu auzisem de luna august dar daca e asa cum spuneti atunci, pe de o parte este bine pentru oamenii nostri care-si primesc drepturile bine meritate, iar pe de alta parte e rau pentru institutie ca a mai marcat o balbaiala, a mai indurat o umilire si si-a dat masura lipsei de reactie. M-as bucura sa fie o lectie invatata.

 15. OBAMA says:

  DCBAL a devenit, cu noul interpret, un distribuitor oficial de fumigene.

 16. OBAMA says:

  Savu de la Bucuresti l-a tradat pe Radici. Nu cel de la Cluj, care a avut deminitatea sa il infrunte pe amiralul de uscat.

 17. Bure Bista says:

  Pt Obama:

  Hai ca mi-ai placut. Adica numitul Radici poate fi tradat? Asta inseamna sa fie el OK! A primit ce a cautat.

 18. DE CE BAL says:

  Pentru OBAMA: va rog sa va vedeti linistit de pensie si nu mai umblati cu fumigene! Oricum nu va ajuta sporurile la pensie.
  Sporurile se platesc in 15 iulie normal, la zi pentru luna iunie, pentru toate categoriile de personal: soldati, gradati, subofiteri, ofiteri, civili. Cred ca am fost foarte clar.
  Cat ii priveste pe cei care au taiat sporurile, asta este alta poveste, iar in decembrie 2009 ei nu vor mai fi in functiile actuale, nici de presedinte, premier, sef SMG sau ministru al apararii (asta si ptr linistea ta John Obama).

 19. Schwartzkopff says:

  Pentru ca tot sunteti la Washington DC domnule DCBAL, ce credeti de noul ambasador al USA la Bucuresti si cum vedeti relatiile dintre cele doua tari pe termen scurt si mediu avand in vedere prioritatile declarate ale noului ambasador: coruptia si adoptiile ilegale?
  Daca luam in calcul si “refuzul” (sub pretextul agendei incarcate a presedintelui Obama )administratiei americane de a primi vizita presedintelui Romaniei, ne putem gandi la semnalele care prevestesc o eventuala schimbare la toamna??

 20. OBAMA says:

  Pentru Bal Ce De,
  Nici dvs. nu o sa mai fiti pe post. Nici o paguba.

 21. DE CE BAL says:

  Pentru falsul DeCeBal:
  Am revenit. Cumintzel si spasit – in forma asta este bine sa te retragi. Altfel va fi un show frumos.

 22. SAM says:

  Savu cel de la Cluj care este un general demn si de apreciat. Pacat ca-i singur…

 23. DE CE BAL says:

  TRADATORUL ESTE SAVU DE LA BUCURESTI, TINUT ANI BUNI IN DISGRATIE DE AMIRAL PENTRU CA S-A RECASATORIT CU O FATA DE VARSTA EX-AGHIOTANTEI LUI NEA MARIN MARINERUL. SI PENTRU CA FACEA ECHIPA BUNA CU MEDAR, UMBRA DE AZI AL LUI GEOANA.

 24. RUMANU says:

  Vreau sa cred ca tot ce s-a intamplat din toamna si pana acum este doar un lung sir de coincidente, nefericite, din pacate pentru purtatorii de uniforma militara.
  s-a inceput cu acea ordonant care interzicea cumulul pensiei cu salariul pentru cei care primesc aceste venituri de la bugetul statului. S-a continuat cu acele salarii si pensii nesimtite de la stat inducandu-se (ca si in primul caz) ideea (rapid imbratisata de majoritatea publicului) ca in ARMATA sunt cei mai multi beneficiari. A urmat un adevarat ”razboi” mediatic intre diferitele categorii de bugetari, ARMATA iesind cea mai sifonata din aceste dispute datorita lipsei unei structuri capabile sa clarifice lucrurile. Astfel, ajungem la problema sporurilor, o urmare logica a fazei precedente (cred eu), culminand cu aceasta ultima masura aberanta si partinitoare.
  Poate ca nu sunt fonduri pentru intreaga masa de militari si civili care compun ARMATA ROMANIEI, dar oare, de ce se face aceasta impartire a categoriilor? Nu vreau sa cred ca se doreste un nou ”razboi”, de asta data in interiorul institutiei, intre ofiteri si civili pe de-o parte si maistri militari, subofiteri si s.g.v de cealalta parte?
  Cineva a spus ca sa se plateasca sporurile macar pentru ”subofiterii si soldatii din teatrele de operatii” pentru ca traiesc din aceste sporuri. Aceasta afirmatie m-a convins ca acel ”cineva” da ordinele si ceilalti le executa fara impotrivire sau macar o minima argumentare. Pai, domnilor, militarii din teatrele de operatii sunt cei mai protejati din punct de vedere financiar si pentru stiinta tuturor NU PRIMESC NICI UN FEL DE SPOR. Primesc diurna (acum in euro) si solda de grad si functie (FARA SPORURI) in procent de pana la 200%. Concret, un sgv care, sa zicem, are solda in tara de 1200 lei (cu toate sporurile), primeste in teatrul de operatii 2100 euro – diurna plus aproximativ 1400 lei.
  Ce vreau eu sa spun este ca absolut NIMENI nu are taria de caracter de a explica celor care se joaca cu salariile si pensiile militarilor starea de fapt a acestei categorii sociale.
  Oare de ce nu s-a luat drept criteriu pentru plata acestor sporuri VENITURILE care le primeste fiecare militar???? Daca tot s-a pornit intr-o diferentiere intre categoriile de militari, de ce nu s-a pus in balanta ofiterii cu grad inferior cu plutonerii majori, adjutanti sau adjutantii principali?
  Totusi, raman la convingerea ca aceste sunt doar coincidente si nimic mai mult. Sau, poate…….

 25. DE CE BAL says:

  Nu este nici o coincidenta. Ministrul de Interne nu a luat un leu de la subordonati.

 26. SAM says:

  Si la interne luna asta s-au luat salarii mai mici.

 27. vasile says:

  Referitor la situaţia pensiilor militare, menţionez că în multe ţări reglementarea acestora se face într-un capitol special, separat, din legea generală a pensiilor. Nicăieri nu există o lege “unitară” a pensiilor, ci o lege “generală”, care poate include atăt pensiile de serviciu, cât şi pensiile ocupaţionale, pensiile opţionale şi pensiile private. Cred că pensiile militare, ca pensii ocupaţionale, ar trebui reglementate de legea română într-un capitol separat.. Trebuie ţinut seama că aceste pensii au avut şi au ca bază contribuţia personală. Nu se înţelege de către cei care fac atâta caz de pensiile noastre că solda nu este tot una cu salariu. Solda este suma de bani pe care o primeşte o persoană ce este la dispoziţia Statului pentru a servi la asigurarea securităţii sale, la nevoie. Deci este o sumă ce se acordă nu pentru ce face persoana angajată în sistemul militar, în mod curent, ci pentru ce este chemată a face în caz de necesitate, pentru securitatea Statului, respectiv pentru apărare. Persoana respectivă este obligată să se pregătească în mod corespunzător, potrivit normelor sistemului respectiv, fiind obligată ca, la nevoie, să-şi îndeplinească obligaţiile asumate, chiar cu preţul vieţii. Această prevedere nu se regăseşte în niciun alt sistem social. Iar pregătirea în acest scop este permanentă şi impune o seamă de privaţiuni speciale, asumate în momentul acceptării de a face parte din sistemul respectiv. Pentru asta sunt plătiţi militarii, nu pentru ce fac în mod curent. Din acest motiv, Statul, în general, nu concepe să aibă o altă contribuţie proprie la fondul de pensii destinate militarilor. Foarte puţini dintre cei care pretind că se ocupă de problemele de apărare înţeleg acest aspect. Din păcate. Acesta este pericolul major. Nu numai pentru pensionari, ci pentru întreg sistemul militar.
  Reducerea cuantumului echivaleaza cu o expropriere si poate fi atacata in justitie si la CEDO.
  Sunt două aspecte de observat: dreptul la pensie nu este ceva abstract, ci înseamnă inclusiv cuantumul calculat potrivit legii. Cuantumul pensiei, stabilit prin lege, nu poate fi modificat în sensul anulării sau diminuării, decât prin hotărârea definitivă a unei instanţe, este un drept câştigat. Magistraţii au câştigat pe această formulă toate procesele intentate Statului pentru neplata unor astfel de drepturi ce le dobândiseră prin lege.
  În ce priveşte apelul la CEDO, acesta este posibil şi în situaţia că nici o instanţă a Statului nu îşi asumă competenţa într-o cauză în care a fost sesizată legal. Regula comună cere parcurgerea tuturor etapelor procesuale prevăzute pe plan naţional. O altă problemă este contribuţia la fondurile de asigurări. Până în momentul “profesionalizării” Armatei, cadrele militare au primit, începând de prin 1970, solda de grad şi funcţie şi sporurile de vechime şi de altă natură în valoare netă.Motivaţia a fost simplă: Fondurile destinate soldelor militare nu echivalau cu un serviciu anume prestat către Stat, ci plata pentru pregătirea în vederea prestării unui astfel de serviciu, în caz de nevoie (război). Pregătirea permanentă pentru prestarea unui astfel de serviciu presupunea diverse restricţii, privaţiuni şi obligaţii care nu se regăsesc la serviciile prestate direct, în schimbul unui salariu. În aceste condiţii, obligaţiile aferente contribuţiilor de asigurări (de sănătate, asigurări sociale), precum şi impozitul erau calculate la cheltuielile generale de salarizare şi reţinute direct la bugetul de stat, care le repartiza la instituţiile de asigurări repective. Aşa se face că, până în 1999, pensiile militare erau calculate pe principiul soldei medii nete din cinci ani mai favorabili, succesivi, din ultimii 10 ani înainte de pensie. Aşa era legea.
  Reducerea cuantumului echivaleaza cu o expropriere si poate fi atacata in justitie si la CEDO .Această reglementare nu poate fi anulată, căci legea nouă acţionează numai pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile. Este un principiu de drept, care se găseşte în toate legislaţiile europene, cu excepţia dreptului anglo-saxon.
  Având în vedere cele de mai sus, drepturile de pensie, respectiv drepturi băneşti, nu pot fi recalculate retroactiv, ci numai pentrui viitor. Orice altă idee în acest scop este lovită de nulitate absolută, indiferent de artificiile invocate de unii , precum că dreptul la pensie este numai latura abstractă, cuantumul putând fi modificat. Aceasta este o aberaţie juridică.
  DEJA CURTEA CONSTITUTIONALA A LITUANIEI A CREAT UN PRECEDENT , PRIN DECLARAREA UNEI LEGI SIMILARE CU PROIECTUL DE LEGE A PENSIILOR UNITARE, DREPT NECONSTITUTIONALA , DE REDUCERE A PENSIILOR . SA VEDEM DACA SI ROMANIA MAI ARE CURTE CONSTITUTIONALA SAU NU.