Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Băsescu agent de vânzări avioane americane pentru aviaţia militară română?

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman si Presedintele Romaniei, Traian Basescu la receptia oferita de Ziua SUA, in Bucuresti, vineri, 4 iulie 2008. BOGDAN STAMATIN / MEDIAFAX FOTO

CSAT a luat decizia în martie 2010, de a achiziţiona pentru aviaţia militară 24 avioane modele F16- Block 25 second hand.

Potrivit declaraţiilor Preşedintelui de la acea vreme decizia a ţinut cont de solicitarea Forţelor Aeriene sugerându-se că piloţii români vor acest avion, aflat în uz.

Ministrul Oprea a făcut şi el sluj în jurul ideii şi a prezentat cu fast propagandistic o aşa numită concepţie de înzestrare a aviaţiei militare cu avion multirol scopul final fiind dotarea cu avionul-proiect F35.

Se pare că la baza deciziei nu a stă în niciun caz “dorinţa” piloţilor români ci o mai veche dorinţă a Preşedintelui României, Traian Băsescu, care-i declara ambasadorului american la Bucureşti, Nicholas Taubman, încă din 5 iunie 2007 că “atât timp cât va fi preşedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european”.

Acest detaliu a fost inserat de Taubman într-o telegramă transmisă Departamentului de Stat american şi dată publicităţii de site-ul Wikileaks.

Dar să citim conţinutul telegramei intitulate de Taubman “Acelasi pat, vise diferite: întâlnirea ambasadorului cu preşedintele Băsescu şi şeful PSD Geoană”, postate de Wikileaks şi republicată de HotNews:

“Ambasadorul s-a intalnit cu un Basescu bronzat, relaxat şi încrezator, pe 5 iunie la Palatul Cotroceni, la invitaţia preşedintelui. Aceasta a fost prima lor întâlnire după ce Băsescu s-a întors la putere ca urmare a referendumului din 19 mai”.

“Ca raspuns la întrebarea ambasadorului legata de înlocuirea flotei de avioane de vânătoare, preşedintele român a spus imediat că ştia despre curentul de opinie din guvernul Tăriceanu care favoriza un avion de vânătoare european în locul scenariului F-16 / JSF pe care Băsescu şi fostul ministru al Apărării Sorin Frunzăverde l-au susţinut puternic. Băsescu a
spus că ştie ce încearcă să faca «Europenii» şi actualul guvern, dar că atât timp cât va fi preşedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vânătoare european. El a spus că i-a cerut şefului Statului Major să se vadă pe 6 iunie pentru o actualizare a chestiunii şi-i va ordona să repună abordarea F-16/F-35 pe tapet. Băsescu a declarat în mod clar că opţiunea sa a ramas achiziţionarea în leasing de avioane F-16, urmată de upgradarea la JSF (programul de dotare cu F-35 – n. red.)”.

“În acelaşi timp, el avea încă nevoie de o scrisoare din partea SUA care să demonstreze sprijinul politic american pentru această opţiune; ar fi important, a spus el, când va aduce chestiunea în discuţie în faţa Consiliului Naţional pentru Apărarea Ţării”.

“El nu va proceda – a subliniat Basescu – ca fostul premier Adrian Năstase, care a schimbat comanda «de 3 Boeinguri pe 2 Airbusuri» pentru a-l mulţumi pe un oficial francez (“trading an order of «3 Boeings for 2 Airbuses»”, în original). Politica de apărare, a subliniat el, va fi bazată pe «priorităţile reale», inclusiv capacitatea României de a desfăşura forţe armate alături de SUA în locuri ca Afganistan”.

Într-o altă telegramă, tot din 2007, clasificată “Confidential”, oficialii ambasadei americane evaluează poziţia faţă de această chestiune a ministrului Apărării de la acea data, Teodor Meleşcanu:

“Meleşcanu a determinat Guvernul să dea înapoi de la aprobarea înlocuirii flotei îmbătrânite de MiG-21 cu avioane F-16, în ceea ce mulţi experţi în securitatea naţională a României (inclusiv un fost ministru al Apărării şi doi experţi din zona academică) văd drept o insistentă încercare de a creşte şansele unor oferte mult mai lucrative din partea unor producători europeni precum Gripen şi Eurofighter. Ministerul Apărării a pus recent pe masă oferta Dassault-Rafale în timpul ultimei şedinţe CSAT (iunie), luând pe toată lumea prin surprindere într-o chestiune care fusese deja studiată de doi ani. În mediile militare este împământenită ideea că Meleşcanu va recomanda Gripen în defavoarea contractării prin leasing a unor aparate F-16, urmate de achiziţia de F-35, opţiune pentru care şi-au exprimat public susţinerea preşedintele Băsescu şi şeful Statului Major al Armatei”.

Interesant e că aceaşi persoană care se autopropune susţinător al înzestrării aviaţiei militare cu F16, declara public, despre ambasadorul Suediei la Bucureşti, care susţinea transparent şi public, oferta SAAB-Gripen, că s-a transformat în “geambaş de avioane”.

sursa: HotNews

Etichete: , , , , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Băsescu agent de vânzări avioane americane pentru aviaţia militară română?”

  1. Daca cineva dintre cadrele militare mai crede in clasa politica inseamna ca suntem pierduti! De tot! Pentru totdeauna! Iremediabil! Irecuperabil! Noi, militarii ne-am dorit intotdeauna sa ne conduca un militar! Ca a fost vrerea politicului, e altceva! Oricum s-a ales praful de sistem! Priviti in jurul vostru! Cati colegi, ofiteri sau subofiteri au curaj sa-si exprime o opinie ??? Macar una ??? La toti le este frica! Nu am idee de ce! Nu ma intrebati! Sistemul a adus toate cadrele in ipostaza de a ii fi teama! De orice! Multumim sistemului! Dar, sa vedem cu ce zburam in 2011, 2012… cu ce navigam in 2011, 2012…, cu ce masini de lupta o sa iesim in aplicatii, exercitii, teatre… , cu ce oameni o sa mai ramanem in 2011, 2012… pentru ca demisia e in floare… si va da in fruct!
    Multumim partidelor care transpira pentru binele armatei! Intregii clase politice!

  2. baciu' cel oltean says:

    impuscatu’ pare sa le dea clasa conducatorilor de azi, ca politica externa cel putin Romania era respectata – nu se ploconea atat de gretos nici in fata americanilor, nici in fata rusilor.