Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Băsescu trimite la reexaminare Legea privind reparaţiile morale şi materiale pentru militarii îndepărtaţi abuziv din armată

Traian Băsescu un Preşedinte care iubeşte Armata

Pentru că nu a avut înscrisă în mod explicit sursa de asigurare a fondurilor, Preşedintele Traian Băsescu, a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind reparaţiile morale şi materiale pentru militarii îndepărtaţi abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961.

În cererea de reexaminare trimisă preşedintelui Senatului, şeful statului menţionează că actualul context economico-financiar al ţării impune o evaluare serioasă şi aprofundată a impactului financiar determinat de punerea în aplicare a măsurilor propuse prin această iniţiativă legislativă, astfel încât acestea să nu conducă la crearea de dezechilibre la nivel bugetar.
“Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare în ceea ce priveşte stabilirea sursei de finanţare a cheltuielilor pe care le implică plata drepturilor prevăzute de această lege, urmând ca Parlamentul să decidă asupra acesteia”, se arată în cererea de reexaminare.

“Actul normativ trimis spre promulgare instituie dreptul la reparaţii morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, combatante în rândurile armatei regale române sau în comandamentele şi unităţile de grăniceri, care au fost îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 � 31 decembrie 1961, din considerente politice, religioase, etnice sau sociale. Beneficiarilor li se va acorda o indemnizaţie reparatorie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată. Plata acestor drepturi urmează să se efectueze de către structurile financiar-contabile ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar ministerul Finanţelor Publice are obligaţia de a introduce modificările corespunzătoare în structura bugetelor acestor ministere”, scrie Băsescu în cererea de reexaminare.

El menţionează că punctul de vedere negativ al Guvernului cu privire la această iniţiativă legislativă, precum şi faptul că nu sunt precizate sursele de finanţare necesare plăţii indemnizaţiilor propuse, impun cu necesitate reexaminarea acestei legi astfel încât iniţiatorii să aibă în vedere atât respectarea art. 138 alin. (5) din Constituţia României, care prevede că “nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare”, cât şi a art. 15 alin. (1) din Legea finanţelor publice nr. 500/2002, republicată ce stipulează că “În cazurile în care se fac propuneri de elaborare a unor proiecte de acte normative a căror aplicare atrage micşorarea veniturilor sau majorarea cheltuielilor aprobate prin buget, trebuie să se prevadă şi mijloacele necesare pentru acoperirea minusului de venituri sau creşterea cheltuielilor. În acest scop Guvernul, prin ordonatorii principali de credite în domeniul cărora se iniţiază proiecte de acte normative şi Ministerul Finanţelor Publice, va elabora fişa financiară, care se ataşează la expunerea de motive sau la nota de fundamentare, după caz, ca document necesar pentru dezbaterea proiectului, şi care va fi actualizată în concordanţă cu eventualele modificări intervenite în proiectul de act normativ”.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Băsescu trimite la reexaminare Legea privind reparaţiile morale şi materiale pentru militarii îndepărtaţi abuziv din armată”

  1. Grig says:

    Rezulta ca Parlamentul aproba si trimite spre promulgare proiecte de legi care nu respecta legislatia in vigoare? Oricum, o mare bataie de joc… Oamenii aia (acu’ au toti peste 80 ani varsta) au luptat pentru Tara (luptat “pe bune”) si nici la 20 ani de asa-zisa democratie nu se gaseste f’un oficial sa-i bage in seama. Bine ca mai e si legea aia cu retrocedarile… !!! [se finalizeaza peste 50 ani].