Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Băsescu un mare jucător de politică internaţională?

De când presa din România nu mai pridideşte cu aducerea în prim-planul dezbaterii publice a punctelor de vedere prezidenţiale legate de tăierea salariilor şi pensiilor, plecarea forţei de muncă româneşti peste hotare, impozitarea la sânge, iată că elanul prezidenţial în a emite puncte de vedere pertinente nu a fost putut fi oprit nici în ceea ce piveşte sensibilul dosar nuclear iranian.


La finalul întâlnirii cu şeful statului israelian, Shimon Peres, preşedintele Traian Băsescu a răspuns întrebării unui ziarist care l-a întrebat dacă România va pune la dispoziţia Israelului baze şi spaţiul său aerian în cazul unui conflict cu Iranul, declarând că “dacă va fi cazul”, România va fi un partener loial al NATO şi al Israelului.

Acesta şi-a nuanţat totuşi răspunsul: “Cred că nu este momentul să vorbim despre un conflict. Noi sperăm ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate ONU să creeze la Teheran soluţia corectă, nu aceea a săpării de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente, iar, dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al Alianţei NATO, din care face parte, şi un partener loial al Israelului”, a afirmat Traian Băsescu.

El a mai spus că l-a informat pe omologul său israelian de faptul că România “susţine fără rezerve” aplicarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU cu privire la sancţiunile ce urmează a fi aplicate Iranului.

“Am subliniat că plecăm de la principiul dreptului fiecărui stat de a utiliza energia nucleară pentru scopuri civile, dar respingem ideea că un stat ca Iranul ar putea să fie deţinător de armament nuclear”, a adăugat preşedintele României.

Băsescu a apreciat că problema Iranului trebuie rezolvată prin negocieri şi diplomaţie.

“Diplomaţia este cea care trebuie, în opinia noastră, să soluţioneze diferendul Iranului, cu lumea, cu democraţia”, a conchis şeful statului român.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX; HotNews

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Băsescu un mare jucător de politică internaţională?”

 1. Alecuș says:

  Stimate domnule președinte Peres,
  Dacă ați ajuns la concluzia că președintele nostru este un mare actor al vieții internaționale, luați-l la Dvs. E gratis deși valorează o avere. În plus este și președinte-jucător. Sunt nevoit să închei brusc pentru că … simt o durere în umeri, cred că în curând vom fi în aer.

 2. Piksulescu says:

  Urmeaza intalnirea cu presedintele Tutankamon!

 3. fagarasanu says:

  IMI ESTE GRETA , DACA ASTA ESTE UN MARE JUCATOR TREBUIE SA NE FACEM BAGAJELE SI SA PLECAM UNDE VEDEM CU OCHII.

 4. micutzul says:

  @ ALL
  Orice spuneti voi sa stiti ca in lumea aceasta sunt mari jucatori , de poker sau barbut.

 5. Dumitriu says:

  Basescu, joaca atat cat ii permite lantul stapinilor lui care l-au legitimat si-l mentin la putere. Daca poporul te injura la fiecare apariti in public (fie chiar si massmedia), poti sa primesti si premiul Nobel pentru pace. Apropo in urma “marilor propuneri” privind pacea in Orientul apropiat va fi nominalizat la permiul Nobel? Nu ma-si mira…. Si ceausescu era plimbat de “pretini” cu caleasca de aur.

 6. Alex says:

  Am vazut ce mare jucator e el, ca nu-l baga nimeni in seama, prima data credeam ca e p-acol’ pe post de valet, mai ales cand l-a dat Berlusconi la oparte ca pe un r…t.

 7. Terentius The Younger says:

  Acu’, fara suparare, nu stiu ce vi se pare nelalocu’ lui in cazul asta. Strict punctual, precizez, ma refer la cazul asta. Cand Ion Iliescu in 99 nu doar ca s-a declarat “pro” cand a fost vorba de dat cu bombardeaua pe sarbi, dar a si raliat toata opozitia, daca nu la punctul asta de vedere, macar la politica lui “Ciocu Mic” (imi plac mie la nebunie citatele din clasici) si nu am prea vazut indignari din astea, proletare le-as spune. Poate ceva pe la bufonu’ de serviciu al natiei, Corneliu Vaccin.
  Reiau, ma refer stric la situatia de fata. Pentru altele, discutam.