Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Bătălie pe cazărmile MApN

După ce actualul ministru al Apărării a transformat MApN în donator de spaţii şi terenuri, consolidându-şi astfel poziţia în coaliţia guvernamentală şi imaginea publică, iată că reprezentanţi ai PSD şi PNL au trecut o iniţiativă legislativă în Senat care prevede trecerea cazărmilor şi a utilităţilor dezafectate ale Ministerului Apărării în patrimoniul consiliilor judeţene, respectiv cel al CGMB, pentru a fi transformate în spaţii de învăţământ sau cămine studenţeşti.

Marţi a fost adoptată propunere legislativă respectivă cu 48 de voturi “pentru”, 33 de voturi “împotrivă” şi o abţinere.

Proiectul de act normativ, dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, a fost elaborat de senatorul PSD Olguţa Vasilescu, senatorul PNL Mario Oprea şi deputatul PSD Claudiu Manda.

Potrivit proiectului, cazărmile şi unităţile dezafectate ar urma să se transforme în spaţii de învăţământ, cămine studenţeşti sau alte elemente de infrastructură educaţională, cu finanţare din bugetul consiliilor judeţene, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a instituţiilor de învăţământ, la solicitarea unităţilor sau a instituţiilor de învăţământ interesate, prin hotărâre a consiliiilor judeţene sau a CGMB.

Iniţiatorii propun ca spaţiile de învăţământ, căminele studenţeşti sau alte elemente de infrastructură educaţională astfel rezultate să fie administrate de unităţile şi instituţiile beneficiare.

Senatorii au adoptat iniţiativa legislativă în pofida recomandării Comisiei pentru administraţie, care a întocmit un raport negativ.

Membrii acestei comisii au constatat că din expunerea de motive şi din textul iniţiativei legislative nu rezultă acordul unităţilor administrativ-teritoriale de a prelua în proprietate sau în administrare cazărmile dezafectate.

“Unele cazărmi, pentru a fi transformate în cămine studenţeşti, necesită cheltuieli suplimentare din bugetele locale, iar cu privire la acest aspect reiterăm faptul că autorităţile administraţiei publice locale sunt singurele abilitate să stabilească, în condiţiile legii, priorităţile bugetare în unităţile în care funcţionează, conform principiului autonomiei locale, în cele două componente decizionale, cea decizională şi cea financiară”, mai susţineau membrii comisiei de specialitate.

Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, motivându-se, printre altele, că majoritatea cazărmilor au fost construite în afara zonelor rezidenţiale, astfel încât accesul elevilor ar fi dificil. Guvernul mai explică şi că reamenajarea acestor spaţii s-ar putea dovedi costisitoare, existând presiune prea mare pe bugetele locale.

sursa: MEDIAFAX; AGERPRES, NewsIn

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Bătălie pe cazărmile MApN”

 1. A.R says:

  In naivitatea mea am crezut ca daca armata a pierdut cam tot ce a avut in patrimoniu din cauza ca in fruntea sa s-au perindat multi ministri civili acum cand armata are un ministru fost militar cedarile de spatii, terenuri , baze de tratament vor inceta. M-am inselat asa cum m-am inselat sperand ca pensionarii militari vor fi respectati asa cum sunt respectati pensionarii militari din Canada , spre exemplu si ma refer la acestia pentru ca am avut ocazia sa-i vad cu ochii mei.

 2. micutzul says:

  @ A.R.

  ROMANIA ESTE SINGURA TARA DIN LUME CARE SI/A JIGNIT MILITARII. ESTE SINGURA TARA DIN LUME CARE NU RECUNOASTE APORTUL MILITARILOR LA DEZVOLTAREA NATIUNII SI ISI NUMESTE CADRELE MILITARE IN REZERVA ** NESIMTITI **. MIE IMI ESTE SCARBA DE CLASA POLITICA ROMANEASCA. ROMANIA NU POATE SA RENASCA SI SA SE DEZVOLTE DECAT AJUTATA DE CEI CARE O IUBESC. EU IMI IUBESC TARA…

 3. Muntean says:

  Vina nu o poarta politicienii ci gasca de generali care s-a perindat la conducerea armatei. Vorba lui Base : “s-au facut pres” la usile politicenilor pentru o stea in plus sau pentru a “ciuguli” din bugetul statului firmiturile ramase de la rechinii politici. Daca erau demni, si dadeau cu politicienii de pamant cand era atacata armata, poate nu se ajungea aici. ( A se vedea generalii din armata Israelului, Turciei si a mai tuturor statelor occidentale).

 4. Stelian P. says:

  micutzul
  REGRET CA TREBUIE SA TE CONTRAZIC (SI CU LITERE DE TIPAR) DAR ROMANIA NU ESTE O EXCEPTIE. IN TOATE TARILE COMUNISTE MILITARII NU NUMAI CA AU FOST JIGNITI DAR AU FOST ARUNCATI IN PUSCARII, TORTURATI, EXECUTATI. IN COREEA DE NORD IN URMA CU DOAR 5 – 6 ANI UNII OFITERI SUPERIORI AU FOST ARSI DE VII IN FATA SUBORDONATILOR ASA CA JIGNIREA E DOAR UN MIZILIC. SI MIE IMI ESTE SCIRBA DE CLASA POLITICA ROMANEASCA (INCLUSIV DE CEI AFLATI LA PUTERE).

 5. mos alecu says:

  @Stelian P. 21 Octombrie 2010 la 8:20 am :
  Deci , cind va convine , spuneti: “Eu vorbesc despre LEGILE INTERNE nu despre tratatele internationale.” . Iar acum , cind interesul o cere , … sint bune exemplificarile cu aspectele externe …
  Dumnezeu … sau dracu’ … sa mai inteleaga gindirea ‘potrocalista’ …

 6. Stelian P. says:

  mos alecu
  Micutzul a spus ca Romania este singura tara din lume….deci m-a obligat sa ma refer si eu la alte tari ca sa-i explic si lui dar mai ales celor care citesc aici ca militarii nu sunt asa de needucati cum spun multi civili. Cind vorbeam despre legile interne eram la ALT ARTICOL nu aici.

 7. mos alecu says:

  @Stelian P. 21 Octombrie 2010 la 11:20 am :
  Am inteles … Dar puteati si dvs sa luati niste exemple mai concludente … nu Coreea de Nord (tara in plin proces de ‘diavolizare’ de catre …)
  Puteati folosi drept exemple tari democratice , la fel ca si tara noastra , de genul : Papua-Noua Guinee , Sri-Lanca , Rep.Nauru , Ciad , Botswana , Lesotho , Burundi …