Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Batalionul 280 Infanterie Mecanizată gata pentru o nouă misiune în Afganistan

Ceremonia de plecare a B 280 I in TO Afganistan 13 ianuarie 2012 foto www.mapn.ro

Vineri 13 ianuarie a avut loc la Focşani ceremonia de plecare în teatrul de operaţii Afganistan a peste 600 de militari din cadrul Batalionului 280 Infanterie din Focşani.

Militarii vor începe afluirea spre teatrul de operaţii începând cu sâmbătă 14 ianuarie, misiunea urmând să se desfăşoare pe o perioadă de aproximativ 6 luni în provincia Zabul din sudul Afganistanului.

Principalele misiuni ce urmează să le desfăşoare batalionul focşănean sunt de tipul, asigurării securităţii căilor de comunicaţii din aria de responsabilitate, protecţia infrastructurii şi a populaţiei din provincia Zabul.

Prezent la ceremonie, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, le-a precizat militarilor “că vor avea o misiune extrem de dificilă”, în prima linie. “V-aţi pregătit aşa cum veţi lupta” (?!..n.r.), a mai spus Gabriel Oprea. Acesta a mai spus că echipa sa de la condurea MApN rămâne preocupată de “îmbunătăţirea condiţiilor pentru sporirea gradului de siguranţă şi protecţie pe timpul îndeplinirii misiunilor”.

Principalele riscuri cu care se vor confrunta militarii români rămân atacurile cu dispozitive explozive improvizate pe timpul executării unor misiuni pe jos.

MApN a reuşit să obţină, cu ajutorul preşedintelui Traian Băsescu şi a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitestein, să folosească cu titlul de împrumut vehicule de tip MRAP, rezistente la atacurile cu DEI reducându-se astfel riscul de pierderi de vieţi omeneşti pe timpul executării misiunilor cu aceste tipuri de vehicule.

Din păcate, cauza morţii ultimilor militari români ucişi în Afganistan au fost atacurile cu DEI pe timpul cercetarii pe jos a unor obiective terestre.

Rămâne ca ministrul să-şi asume responsabilitatea dotării corespunzătoare a acestor militari. Gabriel Oprea a vizitat în timpul mandatului  său (2 ani!) o singură dată trupele romneşti din Afganistan, şi atunci însoţindu-l pe Traian Băsescu. Ca urmare punctele sale de vedere referitoare la situaţia din Afganistan şi a trupelor române dislocate acolo sunt datorate doar informărilor făcute de decidenţii militari în ţară.

sursa: NewsIn, AGERPRES

Notă: Direcţia Informare şi Relaţii Publice nu a făcut o informare completă pe site-ul oficial al MApN privind misiunea militarilor focşăneni ce urmează să plece în Afganistan. Aceasta s-a rezumat să prezinte doar participarea ministrului la ceremonie.

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Batalionul 280 Infanterie Mecanizată gata pentru o nouă misiune în Afganistan”

 1. Cip says:

  Da chiar sunteti curiosi! Ala e site-ul armatei? Ala e site-ul lu’ ministru Oprea!

 2. VASILICA says:

  Notă: Direcţia Informare şi Relaţii Publice nu a făcut o informare completă pe site-ul oficial al MApN privind misiunea militarilor focşăneni ce urmează să plece în Afganistan. Aceasta s-a rezumat să prezinte doar participarea ministrului la ceremonie.

  Cei peste 600 de militari ai batalionului vor fi dislocaţi, pentru o perioadă de şase luni, în provincia Zabul. Principalele responsabilităţi ale Batalionului 280 Infanterie Mecanizată în teatrul de operaţii din Afganistan vor fi securizarea căilor de comunicaţie şi a unor obiective importante din provincie, acţiuni de sprijin al populaţiei locale.

  Cum se impaca astea doua?!!!

 3. Lucian* says:

  MApN rămâne preocupată de “îmbunătăţirea condiţiilor pentru sporirea gradului de siguranţă şi protecţie pe timpul îndeplinirii misiunilor”.
  eu rad dar nu este rasul meu…
  Ce D-zeu le-a dat la oamenii aia ca si protectie in Afganistan? Prezervative?

 4. Lucian* says:

  un MRAP cred ca poate sa-l faca cel putin 3 firme din Romania, nu de alta dar este pur si simplu penibil sa te lauzi cu tehnica de imprumut sau data de mila.

 5. Adrian says:

  sunt fost legionar am fost 5 luni in afganistan in 2009 am si eu o intrebarea ar fi vreo posibilitate ca sa ma reinrolez si eu pt afganistan?