Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Batalionul 300 Infanterie “Sfântul Andrei” gata pentru o nouă misiune în Afganistan

Ceremonia de plecare în Afganistan a Batalionului 300 Infanterie din Galaţi - 19 noiembrie 2011 foto www.mapn.ro

La Galaţi a avut loc ceremonia plecării în teatrul de operaţii Afganistan a 653 de militari români din cadrul Comandamentului Brigăzii 282 Infanterie din Focşani şi ai Batalionului 300 Infanterie “Sfântul Andrei” din Galaţi. Aceştia vor încadra Elementul de comandă şi control “Combined Team Zabul” şi un batalion de manevră.

La ceremonie au participat, alături de familiile militarilor, reprezentanţi ai structurilor centrale din MApN, ai autorităţilor publice locale.

Misiunea Batalionului se va desfăşura sub comandă ISAF (NATO), timp de şase luni.

Principale responsabilităţi ale militarilor români vor fi securizarea căilor de comunicaţie şi a unor obiective importante din provincia Zabul, precum şi acţiuni de sprijin al populaţiei locale.

Aceasta este a doua misiune a B330I în provincia Zabul, zonă cu o insurgenţă puternică.

Batalionul 300 Infanterie Mecanizată “Sfântul Andrei” a mai fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan în anii 2005 şi 2008, acesta având trei morţi: Sublocotenetul (p.m.) Narcis Şonei (2005) Sublocotenetul (p.m.) Ionut Cosmin Sandu (2008) şi Sublocotenetul (p.m.) Claudiu Marius Covrig (2008).

Prezent la ceremonie, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat că “Trupele noastre sunt dotate astăzi cu cel mai eficient mijloc blindat de transport – vehiculele tip MRAP -, aceleaşi vehicule folosite de militarii americani, şi am luat măsuri pentru dotarea cu echipamente de detectare şi de protecţie împotriva dispozitivelor explozive improvizate”.

De subliniat este faprul că în ultima perioadă principala cauză a morţii şi rănirii militarilor români o constituie atacul cu dispozitive explozive improvizate (DEI) pe timpul executării unor misiuni pe jos de către militarii noştri. Să sperăm că mijloacele de cercetare adecvate nu vor întârzia prea mult, după modelul dotării cu vehicule blindate performante care a durat ani buni.

România are dislocaţi în prezent, 1948 militari în Afganistan, iar de la începutul participării la această misiune (2002), 19 militari români au căzut a datorie alţi 70 fiind răniţi.

 

Dumenzeu să-i aibă în pază şi să-i aducă pe toţi militarii români sănătoşi acasă!

 

InfoMondo Militar

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Batalionul 300 Infanterie “Sfântul Andrei” gata pentru o nouă misiune în Afganistan”

  1. Blaster says:

    O mică rectificare: brigada şi batalionul sunt structuri militare de infanterie mecanizată, nu de infanterie.