Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Batalionul 33 Vânători de Munte “Posada” gata pentru o nouă misiune în Afganistan

Marţi, 5 ianuarie, la Curtea de Argeş a avut loc ceremonia militară de plecare în misiune în Afganistan a militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada”.

Militarii din Curtea de Argeş, se află la a doua misiune în teatrul de operaţii Afganistan. Aceştia îşi vor desfăşura activitatea, timp de şase luni, în provincia Zabul, unde vor prelua misiunile de la militarii Batalionului 280 Infanterie din Focşani (dar şi de la militarii din Iaşi, Craiova, Bucureşti şi din alte garnizoane care au întărit batalionul din Focşani).

Printre sarcinile pe care le vor îndeplini vânătorii de munte argeşeni se numără securizarea ariei de responsabilitate, executarea de operaţii militare

împreună cu forţele afgane, acţiuni de asistenţă umanitară, misiuni de patrulare şi de escortă convoaie. Militarii români vor coopera strâns cu militarii americani.

Pe timpul misiunii din 2007, Batalionul 33 Vânători de Munte “Posada” a avut un militar decedat, slt. post-mortem Aurel Marcuşi şi 4 răniţi, locotenentul Grigore Nicolae, sergenţii majori Octavian Zafiu, Marius Enescu şi Mircea Solomon, într-un atac cu dispozitiv exploziv improvizat în timpul unei misiuni de intervenţie la 60 de kilometri nord-est de oraşul Qalat, provincia Zabul.

Alături de militari şi de familiile militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada”, la ceremonie au fost prezenţi ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, şeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, ataşatul apărării al SUA la Bucureşti, colonel Bruce West, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, veterani de război.

Ministrul Apărării a promis militarilor gata pentru îndeplinirea unei misiuni de luptă în zona de risc maxim a Afganistanului:

– asigurarea tuturor condiţiilor pentru ridicarea gradului de siguranţă şi protecţie pe timpul îndeplinirii misiunilor;

– asigurarea tuturor drepturilor pentru militarii plecaţi în misiune şi familiile acestora;

– dotarea cu cea mai performantă tehnică pe care o avem.

Dumnezeu să-i aibă în pază pe toţi militarii români care asigură cu arma în mână şi sacrificiu de sânge respectarea obligaţiilor internaţionale ale României.

Şi am mai dori ca ministrul Apărării să-şi respecte promisiunile făcute, pe care nu i le-a cerut nimeni. Vom fi atenţi la îndeplinirea acestora şi ar trebui să ştie dl. ministru că dacă nu face tot ce-i stă în obligaţii pentru aceşti militari, va avea pe conştiinţă fiecare jertfă. Dumnezeu să ne ferească de aşa ceva!

Restul sunt … vorbe.

Drum bun argeşeni şi camarazi ai acestora! Să vă întoarceţi toţi sănătoşi!

sursa: Biroul de presă al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Batalionul 33 Vânători de Munte “Posada” gata pentru o nouă misiune în Afganistan”

 1. Gabriellitto says:

  Cu vanatorii de munte de la Curtea de Arges trebuia sa plec si eu. Sa vedeti ce am patit. Am primit faxuri pe la unitati ca sa ne prezentam la UM 01225 (parca) Pitesti “in vederea atestarii ca instructori militari (numai subofiteri) categoria A (motociclisti), pentru incadrarea a 18 functii din teatrul de operatii Afganistan”. Binenteles ca ne-am inghesuit, dar de fapt noi am devenit instructori auto categ. A pentru cei care pleaca in Afganistan, functiile fiind de s.g.v. Felicitari pentru Scoala de la Pitesti (mai tari ca Daniel Buzdugan) care a facut faxul cu “dus-intors” sa nu intelegem cei care ne-am adunat de ce venisem de fapt. Mentionez ca nu numai eu am fost in aceasta eroare, ci TOTI participantii, doi dintre ei parasind inca de la inceput cursul. Apropo, stie cineva cum pot sa plec in Afganistan?

 2. ionica_minune says:

  Gabrielitto, e simplu: pana si la razboi tre’ sa pleci cu pile……..deci cauta pila si vei pleca. Daca nu ai pe nimeni, e grele tare…..

 3. mega2005 says:

  Sa deie Domnul sa n-auzim la tv. si la radio ca X amurit sau Y e grav ranit!!!
  Ca ne-am cam obisnuit in ultima vreme cu astfel de situatii tragice pentru noi toti!!!
  Ceea ce este int-adevar si mai trist e ca ajungi sa dai spaga ca sa pleci la moarte!!!!….Mioriticul din noi nu se dezminte nici acum, in sec.XXI!!!

 4. nico says:

  din pacate au mai murit 2….
  nu mai mergeti fratilor acolo! nu e de noi si asa suntem vai den oi, mai si murim de aiurea….
  e strigator la cer!
  Dumnezeu sa ii odihneasca in pace!:(

 5. simona b says:

  Noi romanii indiferen de situatia si de locul in care ne aflam ne adptam cu mare usurinta orcarei situati.In ianuarie 2010 am participat la aceasta misiune care la final sa dovedit a fi un succes pe deplin a comandantului as cum bine a vrut sa precizeze,oare acesti oameni care culeg doar roadele se gandesc cu ce pret sa realizat tot?oare va ganditi d’le comandant ce sacrifici si ce au indurat subordonati dvs?da noi aceeia care am iesit cu mare demnitate de fiecare data suportand conditiile grele si pericolul, cam 300 din 1000 de participanti ,ca cei700 aveau diverse activitati cum ar fi sa creasca porumbei sa trimita tigari si motociclete in tara dar aceste lucruri le,ati trecut cu buna stiinta cu vederea .,nu ati uitat insa sa faceti rapoarte celor care au fost ”’implicati” in incidentul cu militarul american ,vai ce anchieta si ce concluzi au fost trase …pe masura capacitatii intelectuale…oare cine a permis generarea acestui fapt?dar nu asta e problema cea mai impportant ci faptul ca in aceasta misiune au murit niste tineri degeaba care din pacate abia vor mai fi pomeniti, Dumnezeu sai ierte

 6. GhosT says:

  Fratilor nu va mai obositi atat sa plecati acolo…. Toti cei care au plecat acolo au plecat pe propria raspundere si cei de vina ca plecam ca oile in gura lupului suntem noi….deoarece suntem avari dupa bani …nu dupa functile pe care le primesti apoi cum se bat in piept unii… Dumnezeu sai ierte pe toti romani care au pierit in teatru de operati Afganistan …. Sincerele mele pareri de rau famililor celor cazuti la datorie din Batalionul 33 Posada …. Iar ptr incheiere Simona toti cei inplicati in cazul soldatului american au fost vina LOR ….